Vučić: Srbiji je cilj održavanje mira po gotovo svaku cenu 1Foto: buducnostsrbijeav / Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ocenio da situacija u svetu kompleksna, da jedna mala zemlja koja ima problema sa svojim teritorijalnim integritetom mora da računa na to, a da je cilj Srbije održavanje mira i stabilnosti „po gotovo svaku cenu“.

On je na početku sastanka sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU), na teme spoljne politike Srbije i dijaloga Beograda i Prištine, kazao da je od presudnog značaja da se dođe do dogovora sa Prištinom i da ne dođe do razbuktavanja „strasti“ u Bosni i Hercegovini.

„Slučaj Jermenije i Azerbejdžana pokazala koliko su opasni zamrznuti konflikti, koji je pokazao i apsolutnu nemoć međunarodne zajednice… Niko ne može ništa osim da da dva saopšptenja, i to je nama nauk, da postoji više jakih partikularnih interesa i da moramo da budemo u svakom trenutku spremni da sačuvamo svoju zemlju“, rekao je Vučić.

On je naveo da „ne može otvorenije da govori o stavovima države kako ne bi kršio nacionalnu bezbednost“, a da je pojedinim međunarodnim partnerima dijalog važan samo kada pokušavaju da ostvare svoje interese.

„Ne moram da govorim sa koliko nas neki kritikuju (zbog navodnog kršenja) Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 478, po pitanju Jerusalima, koje sam podsetio da su svi prekršili Rezoluciju SB UN 1244 i da ih nimalo ne boli glava zbog toga. Oni imaju pravo da prekrše sve što žele i ponašaju se u skladu s tim“, rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da se spoljna politika vodi kako bi se zemlja pozicionirala i održalo mir i da je izuzetno važan rad na ekonomskom napretku države.

„Srbija je u poslednjih pet godina ne samo apsolutni lider Zapadnog Balkana, već i jedna od najboljih zemalja u Evropi, po ekonomskom rastu, stopi javnog duga… To smo uspeli zato što smo verovali u svoj rad i uprkos skepsi svih“, rekao je Vučić i dodao da u prvih sedam meseci tekuće godine ostvarila „nestvaran rezultat“ od 1,7 milijardi evra stranih investicija u pandemiji.

Vučić nje naveo i da se na tri osnovna stuba zasniva snaga svake države, na političkoj snazi koja se odražava time „koliko možete da pravite dogovore sa različitim organizacijama i institucijama“, snaga sopstvene armije, kao i ekonomija i snaga zdravstvenog sistema pojedinačne zemlje.

„Najviše proporcionalnoj svojoj veličini i BDP-a možemo da ulažemo u zdravstvo, više nego ikada ulažemo u svoju vojsku… Nastavićemo da se borimo za ubzanja svog evropskog puta, ali se nećemo odricati svog prava da iskažemo mišljenje bilo kome, ma kako se taj neko zove“, kazao je predsednik Srbije.

Dodao je da će nova vlada odraziti težnje za ubrzano pristupanje EU i da se neće odustajati od evropskog puta iako je većina država članica priznala Kosovo.

Kao najvažnije zadatke u predstojećem periodu vidi „vrlo teške, vrlo loše“ razgovore na temu Kosova i Metohije, dodatno otežane blagim stavovima EU prema Prištini.

„Da mi nešto nismo ispinuli sedam i po ili osam godina, bolje da ne govorim kakve bi posledice bile… Na to moramo da se naviknemo jer oni koji su ljuljali Kosovo od nastanka do tinejdžerkosg doba, šta god to neposlušno dete dete da uradi, biće na njegovoj strani“, dodao je Vučić.

Rekao je i da će nastaviti da insistira na dijalogu, na očuvanju srpskog stanovništva na Kosovu, uz procenu da trenutno oko 95.000 Srba živi na tom prostoru.

„Ti ljudi žive od danas do sutra… Zato ću do kad sam predsednik dati sve od sebe da se približimo kompromisnom rešenju, iako mi se čini da nikada dalje tome nismo bili, najmanje krivicom Srbije“, kazao je Vučić.

Govoreći o nedavno potpisanom sporazumu u Vašingtonu, Vučić je ocenio da će zbog toga u svakom trenutku moći da „zakuca na vrata“ bilo kog američkog senatora, kongresmena ili Bele kuće, kao i da će nastaviti da održava jako dobre odnose sa Rusijom.

Vučić o stavu Predsedništva BiH: Možda je dobro da maske padnu

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao danas da je dobra praksa da predstavnici vlasti komuniciraju sa civilnim društvom, kao i da će Srbija uvek poštovati teritorijalni integritet Bosne i hercegovine.

On je u pauzi sastanka sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, na teme spoljne politike Srbije i dijaloga Beograda i Prištine, ocenio da su kada dva predstavnika u Predsedništvu BiH „sladostrasno i mirno“ zagovaraju nezavisnost Kosova „Srbima jasno rekli šta misle o njima“.

„Možda je tačno što je rekao (srpski član Predsedništva BiH Milorad) Dodik, da je dobro da maske padnu“, kazao je Vučić.

On je naveo i da će Srbija biti u tri-četiri evropske zemlje koje se najuspešnije bori protiv korona virusa, a da će po ekonomskom rastu biti u prve dve zemlje u Evropi.

Dodik je ranio danas ocenio da je hrvatski član Predsedništva Željko Komšić uradio „fenomenalnu“ stvar za Srbe, time što je pokrenuo pitanje priznanja nezavisnosti Kosova u Predsedništvu BIH.

„Imaćemo odluku da BiH ne priznaje Kosovo i zvanično i konačno. Komšićev zahtev da se raspravlja o priznanju nezavisnosti Kosova vidim kao inat politiku na kojoj sam mu zahvalan“, kazao je Dodik u intervjuu za portal Srpskainfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari