Vučić: Srbiji nema ulaska u EU bez sporazuma sa Albancima 1Foto: Tviter/Predsednikrs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbiji nema ulaska u EU dok, kako je rekao, „ne postignemo ovakav ili onakav sporazum sa kosovskim Albancima“.

On je posle sastanka sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom rekao da je to uslov bez koga Srbije neće postati deo Evropske unije.

„Slušali smo i francusku ministarku Loazo i italijanskog premijera Kontea u vezi članstva Srbije u EU. Mi smo uvek spremni da čujemo sve stvari ali izjave Kontea donose optimistični vetar u Srbiju, donose novu i drugačiju atmosferu“, kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

Komentarišući kontroverze koje su nastale nakon intervjua koji je dao italijanskoj agenciji ANSA a u kom je navodno rekao da Srbija ne može da prizna Kosovo a da nešto ne dobije zauzvrat, Vučić je kazao da ništa o priznanju nije govorio osim da o tome ne može da govori jer ne postoji kompromis.

„Ja to svaki dan govorim, ništa čudno ni važno ne vidim u tome“, rekao je predsednik Srbije.

Upitan za izjavu britanskog ministra za Evropu Alana Dankana da je kosovski predsednik Hašim Tači potrošio mnogo novca kako bi u Londonu i na drugim mestima lobirao za promenu granica, Vučić je kazao da ne misli da je čudno da kosovski Albanci ulažu ogroman novac u lobiranje.

„Oni zvanično imaju tri ili četiri agencije u Vašingtonu sa kojima imaju višemilionske ugovore a mi nemamo nijednu i zato smo mnoge bitke izgubili. Albanci imaju strahovito jaku dijasporu u SAD, posebno u Njujorku. To je jedna od tri najmoćnije dijaspore na Menhetnu i u Njujorku. Oni rade svoj posao, mi nemamo šta da im zameramo“, kazao je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari