Vučić: Srbija i Ukrajina nemaju otvorenih pitanja 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Ukrajina nemaju otvorenih bilateralnih pitanja i da kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Razgovarali smo o svim važnim pitanjima za krizu na Kosovu i onome što se zbiva u Ukrajini, rekao je Vučić i ponovio da Srbija želi da svi problemi u toj zemlji budu rešavani na miran način, da se poštuju Minski dogovori.

Porošenko je poželeo Srbiji postizanje kompromisa sa Albancima, preneo je Vučić, uz uvažavanje stava da je Ukrajina uvek bila na strani poštovanja integriteta Srbije.

Srbija i Ukrajina imaju dobre i prijateljske odnose, prisutna je obostrana želja za unapređenje bilaterlanih odnosa, jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje, rekao je Vučić posle razgovora sa ukrajinskim predsendikom.

Uvereni smo da ćemo uskoro postići sporazum o slobodnoj trgovini, rekao je Vučić i naglasio da je važno da se ozbiljno, odgovorno i mnogo radi na unapređenju veza.

Prema njegovim rečima, trgovinska razmena iznosi 357 miliona evra, a on se nada da može dostići milijardu.

Vučić je izneo uverenje da će u Novom Sadu i Beogradu biti mesta za spomenika najpoznatijm ukrajinskim knjižvnicima.

Kao jedan od način za unapređenja veza, Vučić je naveo i mogućnost uspostavljanja direktne aviolinije između Beograda i Kijeva.

Porošenko: Ukrajina poštuje suverenitet Srbije

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas u Beogradu da njegova zemlja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Kosovski problem treba da se reši kompromisom, uz uvažavanje interesa Beograda, rekao je Porošenko posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ranije danas Vučić je priredio ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku, koji je u ponedeljak veče stigao u zvaničnu posetu Srbije, svečani doček ispred Palate Srbija uz vojne i državne počasti.

Vučić: Srbija i Ukrajina nemaju otvorenih pitanja 2
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Razgovori su u „četiri oka“ dva predsednika, posle čega su usledili plenarni sastanak delegacija Srbije i Ukrajine, kao i potpisivanje nekoliko sporazuma između dve države.

POZIV NA POSLOVNU SARADNJU

Ne obećavamo previše i ne garantujemo previše, ali želimo da uradimo ono što možemo, ocenili su danas predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Ukrajine Petro Porošenko, govoreći o sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje, uz pozive poslovnim ljudima da investiraju u Ukrajinu i Srbiju.

Vučić je izjavio da Poslovnom forumu Srbija – Ukrajina prisustvuju najbolje srpske kompanije, koje ne posluju uz veliku državnu pomoć, već sopstvenu energiju i finansije, i da je veoma iznenađen velikim prisustvom srpskih privrednika, koji su zainteresovani za posetu ukrajinskog predsednika.

Pozivam vas da ulažete novac u Ukrajinu, kao što pozivam ukrajinske poslovne ljude da ulažu u Srbiji i zarađuju novac. Najteže prepreke, zahvaljujući predsedniku Porošenku, uspeli smo da prevaziđemo relativno brzo i naše komisije će doneti rezultat stranama u najkraćem periodu, rekao je Vučić.

Pokušaćemo da dobijemo dozvole da se uspostavi direktna aviolinija Er Srbije za Kijev, rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija na 42. mestu Duing biznis liste i da veruje da Srbija može ove godine u 30, dok je u prvom tromesečju ostvarila rast privrede od 4,6 odsto BDP.

Naša ekonomska saradnja je mala, oporavlja se u protekle dve godine, ocenio je Vučić i naglasio da zemlje nemaju otvorenih pitanja.

Imamo treću godinu suficit u budžetu, ne radimo rebalans, rebalans radimo samo kada povećavamo plate i penzije, dodao je on.

Petro je govorio o 2025. godini kao članstvu u EU, rekao je Vučić i naglasio da se to ne može garantovati, posebno što Srbija ima problem Kosova, ali može da garantuje da čini sve da građani bolje žive.

Tražite podršku i spremni smo da vam pružimo svaku vrstu pomoći, jer ta naša saradnja donosi više posla i bolji životni standard našim građanima. Ukoliko biste vi, kao poslovni ljudi, napravili saradnju, svi poslovi bi išli neuporedivo lakše i brže, rekao je Vučić.

Vučić: Srbija i Ukrajina nemaju otvorenih pitanja 3
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da je forum prilika da se sretne sa 120 najvećih srskih privrednika i interesa koje postoje za saradnju sa Ukrajinom.

Ukrajina je napredovala na poslovnoj listi sa 150. na 76. mesto, ali nismo zadovoljni jer želim da budemo na 50. mesto na Doing biznis listi, rekao je Porošenko.

Poboljšani su makroekonomski podaci i od BDP koji je padao na deset odsto, sada imamo rast od tri odsto BDP, inflacija je jedan odsto, a izvoz u EU je 42,5 odsto, rekao je Porošenko.

Porošenko je podsetio na izmene u pravosudnom sistemu Ukrajine koji su poboljšali investicionu klimu, antikorupcijska tela, borbu protiv korupcije, a uspstavljen je, kako je rekao, najefikasniji sistem državnog tužilaštva.

Počeli smo veliki proces privatizacije, koristimo engleski pravni sistem i interesi investitora će biti zaštićeni. Ne radi se o privatizaciji velikih sistema, proces će biti transparentan i bio bih srećan ako bi srpski investitori odlučili da učestvuju u akcijskim privatizacijama jer će hiljade malih preduzeća biti ponuđeno na prodaju ove godine, rekao je ukrajinski šef države.

Blizu smo sporazuma o slobodnoj trgovini, ništa ne obećavamo, ali verujem da će i ovaj forum doprineti tome. Sviđa mi se da ništa ne obećavam, već da polako radimo i onda isporučimo rezultat, rekao je Porošenko i istakao da su Ukrajina i Srbija prave zemlje za investiranje.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je na forumu prisutno 110 kompanija koje pokazuju interes za ekonomsku saradnju dve zemlje.

Naša saradnja je ispod potencijala dve privrede, ali trgovinska razmena se oporavlja u protekle dve godine, rekao je Čadež i naveo da nema sektora gde privrednici ne bi našli interes za saradnju.

Srbija je dobro mesto za poslovanje i investiranje u ovom delu Evrope, naveo je Čadež.

Prvi potpredsednik Privredne komore Ukrajine Mihajlo Nepran rekao je da rezultat ovog sastanka, sa njegovog stanovišta, treba da bude napredak ukrajinskog poslovanja i izvoza, ali da želi i da ohrabri srpske privrednike da se ne plaše investiranja i izvoza u Ukrajinu.

Pružićemo svu moguću pomoć, rekao je Nepran i pozvao srpske poslovne ljude da aktivno sarađuju sa Ukrajinom.

Tokom popodneva, Porošenko će razgovarati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić će, u Palati Srbija dok traju razgovori dva predsednika, razgovarati sa ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom.

Ukrajina ne priznaje nezavisnost Kosova, a Srbija zastupa stav da je Krim Ukrajina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari