Vučić: U Briselu ću 7. septembra tražiti ispunjenje ugovora o ZSO iz 2013. godine 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u nastavku Briselskog dijaloga sa Prištinom 7. septembra, tražiti ispunjenje ugovora iz 2013. godine o osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Vučić je rekao da Srbija neće napuštati dijalog, ali i da želi da ti razgovori budu suštinski, a ne formalni.

„Naš predlog je bio da ti razgovori rešavaju probleme, a ne samo da neko čeka da prođe vreme kako bi nam isporučili zahtev koji moramo da prihvatimo. Ako je smisao svega samo da priznamo Kosovo, onda nam recite da ni o čemu nećete da pregovarate“, kazao je Vučić.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu na kojoj je predstavio planove razvoja Srbije u narednom periodu, rekao i da je predlog Beograda za slobodan protok roba između Kosova i centralne Srbije da roba nosi iste oznake porekla.

„Šta god piše vama neka piše i nama. Ne mora da stoji Republika Srbija, neka nama piše Srbija. Ako je problem što ne puštamo robu na kojoj piše Republika Kosovo, to se neće promeniti“, kazao je Vučić i dodao da je za Srbiju važno da se poštuju slobode protoka ljudi, kapitala, roba i usluga.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera da bi u idealnom obliku, dijalog trebalo da bude okončan međusobnim priznanjem Srbije i Kosova, Vučić je rekao da razume politiku SAD i Nemačke koje kako je rekao, neće povlačiti priznanje Kosova već će gledati kako Srbiju „da uvedu u to“.

„Situacija za nas nije laka. Svi jednoznačno govore o tome kako drugog rešenja nema osim priznanja Kosova i zato molim građane Srbije da razumeju težinu naše pozicije i da što više ujedinjeni istupamo jer ćemo tako uspeti da sačuvamo zemlju i trasiramo još brži put u budućnost“, rekao je Vučić.

„Broj pacijenata sa koronom smanjen, nije vreme za opuštanje“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se trenutno u bolnicama u Srbiji nalazi nešto više od 3.500 ljudi obolelih od korona virusa, što je za oko 2.000 pacijenata manje nego pre 10 dana, ali i dodao da još nije vreme za opuštanje.

Vučić: U Briselu ću 7. septembra tražiti ispunjenje ugovora o ZSO iz 2013. godine 2
Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

„Taj podatak najbolje govori koliko je situacija danas povoljnija nego pre 10 ili 15 dana. Nisam rekao da je vreme za opuštanje, naprotiv. Potrebno je da budemo još odgovorniji i još ozbiljniji u pristupu u borbi sa opakom infekcijom da bi mogli da zaštitimo građane“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da najveći broj umrlih od korone čine stariji ljudi, a da oni mlađi koji se pojavljuju po medijima predstavljaju izuzetke koji imaju neke pridružene bolesti ili su gojazni.

„Vrlo retko su u pitanju oni koji nisu imali nikakve probleme. Ali, važno je da se svakodnevno smanjuje procenat obolelih. Ako se odgovorno ponašamo, biće još bolje“, rekao je on.

Vučić je rekao da u ponedeljak počinje izgradnja nove kovid bolnice u Kruševcu i dodao da će ta bolnica biti višenamenska, odnosno da će moći da prima i bolesnike sa drugim bolestima.

„To je veoma važno za jesen, kada se očekuje i sezona gripa i kada postoji opasnost ukrštanja gripa i korone, što je veoma opasno“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je veoma važno da se nađe način da dobar deo zdravstvenih radnika u narednom periodu uzme odmor, makar sedam do deset dana, kako bi bili spremni za jesen.

„Za godinu dana kreće Klinički centar u Beogradu, uskoro krećemo i na Klinički centar u Novom Sadu, a radimo i bolnice u više gradova Srbije. Za 10 dana krećemo u obnovu bolnica u Vranju, Pirotu, Ćupriji i Kikindi. Istovremeno vodimo računa i o onkološkim pacijentima i kardio-vaskularinim bolesnicima, kao i svim drugim hroničnim bolesnicima“, rekao je Vučić.

„U septembru još jedan minimalac“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari