Vučić ubeđuje Dola da "umekša" stav Merkelove 1Fonet/TV Fonet

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić imaće danas sastanak sa predsednikom DŽozefom Dolom, liderom Evropske narodne partije (EPP), koja ima većinu u Evropskom parlamentu, na marginama samita EPP, koji je juče počeo u Helsinkiju.

Kako Danas nezvanično sastaje iz diplomatskih krugova, očekuje se da će Vučić pokušati da ubedi Dola, „sa kojim ima izuzetno dobre odnose“, da „podrži Srbiju u budućem sporazumu o Kosovu jer je predsednik EPP čovek od velikog poverenja nemačke kancelarke Angele Merkel“. Nemačka kancelarka, koja predvodi nemačku Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU), u više navrata je u poslednje vreme ponovila da se Berlin protivi bilo kakvoj promeni granica na Balkana.

Vučić od juče boravi na konferenciji EPP najvišeg ranga, budući da tom skupu, između ostalog, prisustvuju nemačka kancelarka, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, premijeri Bugarske i Mađarske, Bojko Borisov i Viktor Orban, hrvatski premijer Andrej Plenković, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, te šef Evropske komisije Žan-Klod Junker… Pojedini učesnici skupa EPP u glavnom gradu Finske kažu za Danas da je Aleksandar Vučić na jučerašnjim diskusijama sedeo u prvom redu, ispred bine, „između ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i austrijskog kancelara, a za istim stolom bili su i Plenković, Borisov, Orban…, dok su za stolom „levo od njih bili smešteni Merkelova, Junker, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, te šef EPP u EP Manfred Veber, koji bi mogao da postane kandidat EPP za novog šefa Evropske komisije“.

Sagovornici Danasa ne isključuju ni mogućnost da će predsednik Srbije imati bilateralne susrete i sa drugim učesnicima skupa, navodeći da pravila EPP nalažu da se „većina bilaterala ne zakazuje unapred, već na licu mesta“.

Franc Bogovič, poslanik EPP u Evropskom parlamentu, kaže za Danas da je glavna tema kongresa izbor kandidata EPP za predsednika EK posle izbora za Evropski parlament, zakazanih za maj 2019.

– Odlučićemo i o programskim pozicijama EPP za izbore za EP, središna tačka programa postavljena je u četiri politička dokumenta EPP: „Sigurna Evropa“, „Evropa za sve – uspešna i pravična“, „Održiva Evropa“ i „Evropa koja štiti naše vrednosti i interese EU širom sveta“. Očekujem da jasno definišemo bezbednosnu politiku EU, koja će Evropljanima dati pravi osećaj bezbednosti“. U našem političkom dokumentu „Evropa koja štiti naše vrednosti i interese EU širom sveta“ jasno je naveden stav EPP u vezi sa zemljama Zapadnog Balkana. EPP će se zalagati za strogo poštovanje kriterijuma iz Kopenhagena u procesu pridruživanja. Zagovara i očekuje dobru političku saradnju u regionu. Ključ za proširenje biće poštovanje osnovnih vrednosti EU: vladavina prava, nezavisno pravosuđe, sloboda medija, borba protiv korupcije, ističe naš sagovornik.

„Glas Srbije“

Bogovič ukazuje da budući da skupu EPP prisustvuje i Vučić, kao predsednik SNS, pridružene članice EPP, „čuće se glas Srbije, ali nije za očekivati da će ovogodišnji kongres posvetiti veliku pažnju procesu proširenja EU“.

Susret

Vučić je juče za RTS izjavio da Angela Merkel izrazila želju da se susretne sa njim u nedelju ujutru 11. novembra u Parizu i da je on prihvatio poziv, jer uvek hoće razgovara sa nemačkom kancelarkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari