Vučić više veruje Vulinu nego Stefanoviću 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Činjenicu da će ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović zameniti mesta u novoj vladi izvori Danasa iz diplomatskih i bezbednosnih krugova tumače kao „uzimanje znatnih poluga moći“ iz ruku Stefanovića, dosadašnjeg ministra unutrašnjeg poslova.

Kako objašnjavaju, evidentno je da predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić sada ima znatno više poverenja u Vulina, pa mu poverava resor policije, nego u Stefanovića, koji će na čelu Ministarstva odbrane biti umnogome „razvlašćen u odnosu na raniji period“.

Pojedini naši sagovornici tvrde i da će „gotovo izvesno“ Stefanović biti smenjen sa mesta sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojem je „nasledio“ Vučića u jesen 2017, a time, automatski, i sa pozicije šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

U Službi za saradnju s medijima predsednika države juče do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo uspeli da dobijemo nikakav odgovor na tu temu.

Kako objašnjavaju izvori Danasa: „Stefanović je umnogome izgubio političku naklonost Aleksandra Vučića prošle godine, nakon izbijanja u javnost afera Krušik i Jovanjica. Zbog toga će novi ministar odbrane imati status engleske kraljice, odnosno, pored formalnih ovlašćenja, neće imati veliku moć, pa bi bilo nelogično da ostane na pozicijama na kojima bi dobijao sve poverljive informacije koje dobija i Vučić.“

U prilog tvrdnjama da je Nebojša Stefanović „razvlašćen“ može da posluži i podatak da elitni odred „Kobre“ od prošle sedmice više nije deo vojne policije, već je stavljen pod direktnu komandu načelnika Generalštaba.

Osnovna namena „Kobri“ jeste bezbednosna zaštita državnih zvaničnika, uključujući predsednika Srbije, i objekata od posebne važnosti.

Izvori Danasa takođe navode da je „simbolično i znakovito“ što je Vučić počeo da intenzivno priča o borbi protiv kriminala i mafije baš kada je odlučeno da Stefanović više ne bude na čelu Ministarstva unutaršnjih poslova, a ne ranije.

Prema mišljenju diplomata, razlog za „rotiranje“ Stefanovića i Vulina delimično treba tražiti i u geostrategiji.

„Vulin ne krije svoje proruske stavove, a Stefanovićeva gledišta su više prozapadna, odnosno proamerička, pa bi to moglo da bude od koristi u nastojanjima srpskih vlasti da i preko vojne saradnje osnaže veze sa SAD u narednom periodu“, objašnjavaju izvori Danasa.

S druge strane, Bojan Elek, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ocenjuje za naš list da je navedena zamena ministarskih mesta nastavak iste politike drugim sredstvima.

Vučić više veruje Vulinu nego Stefanoviću 2

– Personalne izmene u vidu zamene mesta u ministarstvima sile neće doneti nikakvu promenu u radu vojske i policije već će značiti kontinuitet politizacije, urušavanje profesionalnog integriteta i dalje zarobljavanje sektora bezbednosti, smatra Elek.

Govoreći na istu temu, Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke, konstatuje: „Tužno je što Vojska Srbije služi za namirivanje neposlušnih Vučićevih kadrova, koji se sklanjaju iz policije u ‘manje delikatan’ resor.“

Prema mišljenju Miroslava Parovića, lidera Narodnog slobodarskog pokreta, „to je jasna degradacija Nebojše Stefanovića, koji sa pozicije čoveka koji je u realnom vremenu imao sve relevantne informacije o bezbednosnim pitanjima u zemlji prebačen na mesto na kome je i slep i gluv, a samim tim i slab“.

– Koliko ga je Vučić ponizio govori i to što je poslednja Vulinova odluka bila da „Kobre“ „izvuče“ iz Ministarstva odbrane pa tako čak ni te posredne informacije o dešavanjima u zemlji Stefanović neće imati. Sve ovo je uvertira u obračun na skupštini SNS-a u martu iduće godine i potreba da Vučić napravi „žrtvenog jarca“ na koga će upariti prstom i proglasiti ga „Judom“. Doduše, mislim da će i Stefanović intenzivirati kontakte sa strancima kao i sa  istraživačkim novinarima koji će ubrzo početi da dobijaju ekskluzivne informacije o sprezi vlasti i kriminala. Ovaj obračun će biti kao obračun snajperista u filmu „Neprijatelj pred vratima“, poručuje Parović.

Neizvestan „naslednik“ u stranci

Izvori Danasa s političke scene tvrde i da su „minimalne šanse“ da Nebojša Stefanović naredne godine zameni Vučića na kormilu Srpske napredne stranke. Kako se spekuliše, većina funkcionera naprednjaka pokušaće da ubedi Vučića da se ne povuče s te funkcije, uprkos njegovim ranijim najavama o ostavci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari