Vučić: Želimo dobre odnose s Hrvatskom, ali mi ne pada na pamet da se pokunjim 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da će sutra saopštiti da li će ići u Zagreb na izborni kongres Evropske narodne partije (EPP), da želi dobre odnose s Hrvatskom, ali da nema nameru da spušta glavu pred bilo kim.

„Doneo sam odluku, ali ću je sutra saopštiti. Za mene je važno da mi ostavimo prostor za izgradnju dobrih bilateralnih odnosa (s Hrvatskom), ali mi ne pada na pamet da se pokunjim pred nekim ili da spuštam glavu, a da za to nema nikakvog razloga“, rekao je Vučić danas za RTS na kraju trodnevne posete Parizu.

On je dodao da „predstavlja slobodarsku zemlju i ponosan narod koji ni od koga nije zaslužio ni packe niti da sklanja pogled u stranu“.

Vučić je kazao da će odluku o odlasku u Zagreb prvo saopštiti šefu EPP Žozefu Dolu i da će ona biti dobro obrazložena.

„Sutra ću razgovarati sa šefom EPP Žozefom Dolom, želim prvo njemu da saopštim odluku, a onda ću javnost upoznati i s odlukom i s obrazloženjem te odluke“, naveo je Vučić.

Vučić izjavio je danas u Parizu da značaj multilateralizma raste i da se male zemlje osećaju sve slobodnije jer više ne postoji jedan šerif u svetu.

„Ono što je za nas kao relativno malu zemlju važno to je da značaj multilateralizma raste, da značaj malih zemalja raste, da se male zemlje osećaju sve slobodnije i nezavisnije da donose odluke u skladu sa svojim interesima jer više ne postoji jedan šerif u svetu. To je tema i u Parizu i svuda u svetu, čini mi se da dobro plivamo u tim vodama“, rekao je Vučić za RTS, sumirajući trodnevnu posetu Parizu.

Vučić je kazao da u Evropi ima onih koji su za multilateralizam, kao što je predsednik Francuske Emanuel Makron, ali je dodao da se jedan deo Evrope oslanja na NATO.

„Ima onih koji su za, poput Makrona, koji je ceo intervju Ekonomistu posvetio multilateralizmu, snaženju Evrope kao globalnog političkog igrača, pri čemu se tu razlikuju izjave – Makron smatra da Evropa mora da ima svoju armiju da bi bila globalni politički igrač, dok se drugi, veći deo Evrope oslanja na NATO“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je za RTS govorio i o svom današnjem obraćanju na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska, na kojoj je ukazao na ugroženost srpskog nasledja na Kosovu.

„Ukazao sam na to kolika je ugroženost naših najvažnijih manastira, pre svega južno od Ibra, od Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, Manastira Dečani, Manastira Gračanica, do toga da se ruše srpska groblja, da ta opasnost uvek postoji i zahvalio se Unesku na svoj podršci koju su nam pružili“, rekao je Vučić.

On je naveo da je srpska delegacija u Parizu imala „dobre razgovore“ i da je „napravila dobre kontakte“.

„Ako smem da kažem, teško da će Kosovo moći da postane deo Uneska, ni danas, ni sledeće godine. Mislim da smo i kroz budžetska pitanja i ključna politička pitanja ovde uspeli da napravimo jednu dobru osnovu za sigurnu i čvrstu poziciju Srbije“, kazao je predsednik Srbije.

Govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, Vučić je rekao da Francuska i Evropa žele dominantnu ulogu, da to „na izvestan način žele i SAD“, i dodao da on do sada „nije video suštinu“, da čuje „bezbroj tehničkih detalja od svih, ali o suštini malo“.

Vučić je govorio i o jučerašnjem sastanku s Makronom i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

„Rekao sam Tačiju pred Makronom da Kosovo nije ispunilo obaveze od ranije, on je rekao da jesu, ja mu onda kažem da ne govori istinu. Onda kažem da će oni teško ispuniti bilo šta u budućnosti, Makron kaže ‘To ćemo da vidimo’. Rekao sam i da nije moguće da mi budemo neko ko će da ispunjava dogovorene stvari, a oni (Priština) da ne ispunjavaju“, naveo je Vučić.

On je kazao da je njegov razgovor s Makronom u ponedeljak bio dug i zahvalio mu na „angažmanu i trudu“, ocenivši da pristup predsednika Francuske govori „o njegovom poštovanju prema Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari