Vukadin: Da se ujedine strukture organizacija, ne samo lideri 1Foto: BETAPHOTO DRAGAN GOJIC

Sastanak dela opozicije održan je prošlog četvrtka u prostorijama Pokreta slobodnih građana iza zatvorenih vrata, a domaćin sledeće runde razgovora biće Demokratska stranka Srbije.

Prema saznanjima Novosti, na tom sastanku trebalo bi da bude formulisan i prvi zajednički zahtev, najverovatnije taj da opozicija bude ravnopravno predstavljena na Radio-televiziji Srbije.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže za Danas da je sastanak održan u prostorijama tog pokreta bez prisustva medija, te da su se razgovorima priključili predstavnici Zelene stranke i pokreta Jedan od pet miliona.

– Dogovoreno je da će DSS biti sledeći domaćin sastanka. Pošto sam ja bio na sastanku sa (komesarom za proširenje EU Oliverom) Varheiljem, obavestili smo prisutne o tome – navodi Grbović.

On je u izjavi za Novosti pored predstavnika Zelene stranke i pokreta Jedan pet miliona, pomenuo i Dosta je bilo, kao i predstavnike organizacije Čuvari Starog grada, kao učesnike sastanka.

Aktivistkinja udruženja Jedan od pet miliona Tea Vukadin, upitana da li su tačni navodi lista Novosti da se na sastanku govorilo o formulisanju zahteva da opozicija bude ravnopravno predstavljena na RTS-u, odgovara da nije na njoj da o tome govori jer postoji dogovor da se još uvek ne iznose stvari sa sastanka.

– Naravno, kada su izborni uslovi u pitanju i kada se o tome priča, jedan od preduslova su slobodni mediji, pa tako i slobodan RTS. Svakako, kada se budemo dogovorili šta i kako i kada se dođe do nekog zajedničkog stava, mi ćemo to zajedno reći medijima – kaže Vukadin.

Poziv da dođe na sastanak Vukadin ocenjuje kao nešto veoma pozitivno i dodaje da to znači da stranke koje učestvuju na sastancima žele da usvoje njihov predlog da se ujedine strukture organizacija, a ne samo lideri.

Podsetimo, prvi sastanak dela opozicije zakazan je na inicijativu bivšeg predsednika republike i lidera Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića u njihovim stranačkim prostorijama polovinom septembra. Tadić je tom prilikom poručio da nema nameru da bude lider, koordinator ili moderator eventualnog budućeg zajedničkog delovanja opozicije, uz napomenu da se zalaže za nastup u više kolona. Predstavnici Jedan od pet miliona želeli su da učestvuju na inicijalnom sastanku, ali im je tada, kako su saopštili, rečeno da „nisu na spisku“.

Na tom susretu Ujedinjenu opoziciju Srbije predstavljao je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, koji se nije pojavio na drugom sastanku održanom u prostorijama Nove stranke. Takvu odluku on je za naš list obrazložio rečima da je sastanak zakazan bez dnevnog reda, da je sve urađeno suprotno prethodnom dogovoru, kao i da je tadašnji lider Nove Zoran Živković svojim tvitovanjem prekršio dogovor o nenapadanju.

U razgovorima dela opozicije učestvuju sada Socijaldemokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Nova stranka, Ne davimo Beograd, Dosta je bilo, pokret Jedan od pet miliona, Zelena stranka i organizacija Čuvari Starog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari