Zadržavanje carina ruši Haradinajevu vladu 1Foto: EPA-EFE MALTON DIBRA

Dalji koraci predstavnika Srpske liste u kosovskoj vladi zavisiće u najvećoj meri od toga da li će Priština zadržati ili ukinuti dodatne carine od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, kažu za Danas nezvanično pojedini predstavnici političkih krugova na Kosovu.

Naši sagovornici ističu da će u slučaju da kosovske vlasti poslušaju Sjedinjene Države i ukinu te takse Srpska lista ostati u vladi premijera Ramuša Haradinaja, dok će u suprotnom vlada „pasti“.

Dok kosovske vlasti nisu juče želele da za naš list odgovore na pitanje da li će uvažiti poziv o ukidanju taksi, koji je američki državni sekretar Majk Pompeo uputio prekjuče u razgovoru sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem prilikom njihovog susreta u Vašingtonu, pojedine diplomate nezvanično tvrde da su kosovski Albanci „do sada u najvećem broju slučajeva postupale po savetima zvaničnog Vašingtona“.

„Bilo bi suviše rizično za kosovske Albance da prokockaju višedecenijsko poverenje Amerikanaca, tako da je realno očekivati da će takse biti ukinute, pre ili kasnije. Ova poseta Tačija Americi predstavlja udarac za Haradinaja, budući da je Tači, koji je u otvorenom rivalstvu sa njim, zabeležio važne poene razgovorima sa ljudima iz administracije predsednika Donalda Trampa“, preciziraju izvori Danasa.

Što se tiče narednih poteza Srpske liste, naši sagovornici tvrde da bi ako Priština bude zadržala takse bila moguća „politička trgovina“ sa kosovskom opozicijom, ali da bi to bilo suviše rizično i za kosovske Srbe i za prištinsku opoziciju. Kako objašnjavaju, za rušenje Haradinajeve vlade potreban je 61 glas, a „opoziciji je dosad za to nedostajalo svega nekoliko glasova – četiri ili pet“, tako da je teorijski moguće udruživanje Srpske liste i kosovske opozicije, budući da Srpska lista ima poslanički klub od 10 članova u kosovskoj skupštini ima deset poslanika, „ali takva trgovina ne bi išla naruku, pre svega, kosovskoj opoziciji koja tvrdi da zvanični Beograd, upravo preko Srpske liste, ima veliki uticaj na Haradinajevu vladu“.

Poslanici Srpske liste su, podsetimo, krajem marta zamrzli funkcije u kosovskoj vladi, nakon privođenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića u Severnoj Mitrovici, ali nisu napustili svoje resore. Nedugo potom poslanici Srpske liste napustili su u parlamentu deo sale „rezervisan“ za vladajuću koaliciju i prešli u klupe gde sede poslanici iz redova opozicije. Ramuš Haradinaj se u julu susreo sa predstavnicima Srpske liste.

Arifi: Nema povlačenja taksi

Savetnik Ramuša Haradinaja i vladin predstavnik u pregovorima sa Srbijom Avni Arifi izjavio je juče da će Vlada Kosova pre sama da padne nego što će povući takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Arifi je to izjavio za portal Lajmi odgovarajući na pitanje kako će vlada postupiti posle zahteva američkog državnog sekretara Majka Pompea da Kosovo ukine takse na robu iz Srbije i BiH, javio je FoNet. „Ne, nema povlačenja odluke. Pre će pasti Vlada nego što će povući takse od sto odsto za Srbiju“, rekao je savetnik Haradinaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari