Zaharieva: Istorija da ne bude "zatvor" za region 1Foto: M.S.

Postoji politička volja za razvoj dunavskog regiona, a istorija nama u regionu treba da postane učitelj, a ne „zatvor“, poručila je danas na skupu Dunavske strategije u Sofiji ministarka spoljnih poslova i zamenica bugarskog premijera Ekaterina Zaharieva, govoreći o inicijativi Evropske unije koja okuplja 14 država, uključujući Srbiju.

Zaharieva je istakla da je nužno čvršće povezivanje ovog regiona, putem „konkretnih projekata“, ističući da je bolja saradnja put i za prevazilaženje političkih konflikata koji postoje između pojedinih država.

„Bugarska nema sukob ni sa jednom državom, i taj princip bi trebalo da slede i druge države u regionu koji ima izuzetnu kulturu i šanse za razvoj, ovo područje Evrope treba da postane vidljivije po svojim pozitivnim dostignućima“, navela je Zaharieva.

Komesarka Evropske unija zadužena za regionalnu politiku Korina Kretu istakla je da treba misliti i na to kako će Evropa izgledati u narednih pet do deset godina, zbog čega je potrebno „udružiti snage i raditi na dobrobit ljudi, za šta je potrebna ne samo politička volja, već i konkretni projekti.

„Želimo da do kraja aktuelnog mandata Evropske komisije učinimo život ljudi koji žive u dunavskom regionu boljim i ugodnijim“, poručila je zvaničnica EU. Na skupu je, takođe, zaključeno da je od velikog značaja izgradnja Koridora 10, čiji delovi idu i kroz Srbiju.

Balkan da se ugleda na Baltik

Komesarka EU je ocenila da bi dunavski region, koji podrazumeva i prostor Zapadnog Balkana, trebalo da se, što se saradnje tiče, više ugleda na baltičke države. „Petina građana Evrope živi u ovom regionu, to treba iskoristiti, čega treba da budu svesni i lideri država učesnica Dunavske strategije“, napomenula je Korina Kretu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari