Žalosna je Dačićeva mačo retorika 1Dačić i Kurc Foto: EPA-EFE LISI NIESNER

Žalosna je retorika šefa srpske diplomatije o austrijskom kancelaru, i taj „mačo stil“ Ivice Dačića nikako ne doprinosi izgradnji poverenja, ali verujemo da takve izjave neće narušiti dobre odnose Srbije i Austrije, kažu za Danas nezvanično diplomate iz Beča .

To su izjavili povodom prekjučerašnje Dačićeve poruke da je „Kosovo preko Kurca (Sebastijan Kurc, austrijski kancelar) htelo da uđe u Interpol – preko koga su hteli da uđu, tako su i ušli… nije im ni Kurc pomogao“.

Predstavnici diplomatskih krugova ističu da se izjave Dačića „nažalost uklapaju u aktuelna politička dešavanja na Zapadnom Balkanu“, ali da je austrijskim vlastima „mnogo važnije od izjave srpskog ministra spoljnih poslova ono što je potom poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić“. Naši sagovornici u tom kontekstu podsećaju da je Vučić „smirio situaciju“ jer je nakon Dačićevog izlaganja na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio da su „Austrija i njen kancelar iskreni prijatelji Srbije“.

Ministar Dačić postao je poznat po oštroj retorici na račun pojedinih država, naročito onih zapadnih, ali poznavaoci političke scene Srbije za Danas nezvanično tvrde da „on ne solira“. „Dačić je u javnim nastupima uglavnom mnogo direktniji od Vučića i ostalih srpskih zvaničnika, ali on nije solo igrač i ima podršku predsednika Srbije za ono što govori“, kažu naši izvori.

Dačić je prošle godine, na pitanje da li svojim izjavama ugrožava odnose Srbije sa Evropskom unijom odgovorio da je on ministar spoljnih poslova Srbije, „a ne šef ekspoziture EU“. „Nisam ni honorarni saradnik ili profesionalno angažovan ruski špijun, niti imam bilo kakve veze sa američkom administracijom, niko me ne zanima, zanima me samo Srbija“, konstatovao je on.

Na „listi“ kritika koje ministar Dačić izrekao na račun svetskih zvaničnika nalazi se i njegov odgovor bivšem zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia da Srbija ne može da „sedi na dve stolice“ – „To su gluposti. Sve su to gluposti. Mislim da su neki ljudi, uključujući i predstavnika Stejt departmenta, previše gledali ‘Rat svetova’ i naučnofantastične priče“. Takođe, reagujući na izjavu bivšeg šefa misije UN na Kosovu, Danca Sorena Jesen-Petersena, da „Srbija čini sve kako bi destabilizovala nezavisnost Kosova“, Dačić je rekao da Jesen-Petersen treba da „ćuti i neka gleda svoja posla dok Danska ne prizna Grenland i Farska Ostrva“. U sličnom „tonu“ odgovorio je bivšem šefu nemačke diplomatije Zigmaru Gabrijelu na izjavu da bi Srbija „trebalo da prihvati nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU“ – „Pozdravite ga. Putuj, Gabrijele, i prihvati realnost da je sadašnja Vlada Nemačke u odlasku.“

U maju ove godine šef srpske diplomatije „odbrusio“ je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću. Dačić je tada kazao da je „Hrvatska bila saveznica Hitlera, a Srbija nije“, na šta je Plenković javno poručio: „Odlučno odbacujemo ovu negativnu retoriku koja dolazi i koja je skandalozna, u biti od jednog ministra spoljnih poslova koji je poznat po tome što je jedan neuspešni šlager pevač“, pa mu se Dačić ironično izvinio: „Izvini, Plenkoviću, ne znam da pevam Lili Marlen ili Tompsonov ‘Za dom spremni’. A i vama, Hrvatima, bolje je bilo da ste se zadržali na šlagerima.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari