Zapad obećava i finansijsku pomoć za priznanje Kosova 1Foto: BETAPHOTO Sluzba za saradnju sa medijima predsednika Srbije Dimitrije Goll

Uprkos želji Nemačke i Francuske da imaju vodeću ulogu u pronalaženju konačnog rešenja za kosovski problem, nemoguće je postići održiv dogovor bez učešća i Amerike u tom procesu.

To kažu za Danas predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada, govoreći o susretima koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovih dana imao na marginama godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u NJujorku. Prema tvrdnjama diplomata, američki zvaničnici – v. d. pomoćnika državnog sekretara Filip Riker i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer, preneli su Vučiću da je u narednoj fazi pregovora, koja bi trebalo da počne nakon izbora novog saziva kosovske vlade „neophodno zajedničko angažovanje SAD, i drugih igrača, uključujući Nemačku i Francusku, a moguće je, čak i Rusije“.

„Riker i Palmer, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel, sa kojom se Vučić susreo u NJujorku, ne odustaju od stava da je neophodno da Srbija prizna Kosovo. Zauzvrat, Zapad zvaničnom Beogradu obećava ekonomsku pomoć i brži ulazak u Evropsku uniju, ali uz uslov da se Srbija distancira od Rusije. S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne odustaje od ideje o podeli Kosova, koja je neprihvatljiva Nemačkoj“, kažu izvori Danasa.

Diplomate ukazuju da Nemačka i SAD insistiraju da Kosovo ukine takse na robu iz Srbije, o čemu je govorio i Vučić nakon ovonedeljnih sastanaka u NJujorku, i da se očekuje da će se to konačno dogoditi tokom jeseni, nakon izbora nove vlade u Prištini.

„Nema više sumnje da će Priština posle izbora ukinuti takse, ali takav potez se neće mnogo odraziti na prodaju srpske robe na Kosovu jer su taj prazan prostor popunili proizvođači iz drugih država. Takođe, na svakom proizvodu na Kosovu mora da bude istaknuta zastava o zemlji porekla, tako da će to psihološki uticati da se mnogo manje kupuju proizvodi iz Srbije nego ranije“, navode naši sagovornici.

Vučić je, podsetimo, posle razgovora sa Merkel izjavio da je kancelarka ponovila stav da Kosovo treba da ukine takse, „što ceo svet čeka“, i da je plan Nemačke i Francuske da se razgovori Beograda i Prištine nastave brzo, da pregovori budu „intenzivni“, i da se organizuje jedan regionalni skup o normalizaciji odnosa Srba i kosovskih Albanaca.

Nakon Vučićevog susreta sa Rikerom i Palmerom saopšteno je da su sagovornici konstatovali da su Srbija i SAD intenzivirale politički dijalog i ekonomsku saradnju. „Oni su razgovarali i o mogućnosti da se otkloni prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna da se vrati dijalogu po ukidanju taksi na srpsku robu, jer se iskreno zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja KiM“, navodi se u saopštenju. Kako se naglašava, Vučić je preneo da bi „taj kompromis morao da uzme u obzir i poštuje interese tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa Srbije“.

Javno obraćanje učesnicima

Prema zvaničnoj najavi, predsednik Srbije danas (četvrtak) obratiće se učesnicima Generalne skupštine UN. Očekuje se da glavne teme njegovog govora budu Kosovo i situacija u regionu Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari