Zelenović: Odbrana prava opština i gradova 1Foto: BETA/OMS/ Grad Šabac

Nakon osnivanja Asocijacije slobodnih odbornika, kojoj je u subotu pristupilo 687 odbornika iz Srbije, među kojima su potpisnici i odbornici iz Šapca, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pozdravio je osnivanje Asocijacije.

On je podsetio i na boravak predstavnika opština Paraćin i Čajetina i Grada Šapca u Strazburu, na kom su na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope govorili o stanju demokratije u Srbiji.

Ukazao je na pretnje i ucene kojima su izložene sredine u kojima nije na vlasti Srpska napredna stranka i odbornici u tim lokalnim samoupravama.

– Tada su 443 odbornika potpisala da se na njih vrši neka vrsta pritiska, a danas ih je 687 i očekujem da će ih biti još više. Ti ljudi koji predstavljaju građane su svesni da nešto mora da se promeni u sredinama u kojima žive. Centralizacija koju je sproveo Aleksandar Vučić je dovela do toga da nijedna opština u Srbiji nema novac na koji ima pravo po zakonu, rekao je Zelenović i naglasio da to neće doneti ništa dobro gradovima i opštinama, jer oni neće moći da se razvijaju.

– Zato moramo da učinimo značajan iskorak. To što imamo potpisan Sporazum sa narodom je prvi dobar inicijalni korak. Cilj osnivanja Asocijacije jeste da se zaštite prava građana, da se ukaže na pretnje Vučićevog režima, da se pruži odgovarajuća pravna podrška odbornicima koji su opozicija Srpskoj naprednoj stranci i da svi zajedno radimo na ostvarenju zajedničkog cilja – da se poštuje Evropska povelja o lokalnoj samoupravi. Da svaki grad u Srbiji ima prava na svoju političku, finansijsku i administrativnu nezavisnost, rekao je Zelenović.

Za rad i život bez ucena i pritisaka

Nebojša Zelenović smatra i da niko ne može da odbije inicijativu koja stigne od ovoliko potpisanih odbornika, koji su najneposredniji predstavnici građana Srbije. Dodao je da opozicioni odbornici koji su pristupili Asocijaciji žele bolji život u svojim lokalnim samoupravama, život bez ucena i pritisaka, i da je siguran da će iz dana u dan sve više predstavnika građana pristupiti Asocijaciji slobodnih odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari