Zelenović: Policija ima jasan politički zadatak da nas pretvori u kriminalce 1Foto: Medija centar

Na poziv Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope,  gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović će u Strazburu  6. novembra izvestiti o zloupotrebama republičke vlasti i urušavanju građanskih političkih prava i sloboda u opozicionim lokalnim samoupravama u Srbiji.

To je nastavak debate koja je 28. juna održana u Istanbulu, gde se govorilo o pritiscima na Paraćin, Čajetinu i Šabac, a tome se pridružilo i 407 odbornika iz opozicionih lokalnih samouprava.

* Ma koliko se napinjala naprednjačka vlast da se prikaže kao proevropska, na delu su brojne zloupotrebe, otvorene pretnje i ucene. Primer je i Šabac, gde su poslednjih pet nedelja policija i inspekcije i to pod upravom iz Novog Sada prosto okupirali grad, kidišu na Gradsku upravu, privrednike i građane, ne bi li nešto osuđujuće pronašli. Šta ćete reći u Strazburu?

– Da se razumemo, svako treba da radi svoj posao, ali je očigledno da ovo nije stvar redovnog postupanja nego politički projekat. U poslednjih pet nedelja novosadska policija blokira rad Gradske uprave sa jasnim političkim zadatkom da moje saradnike i mene pretvore u kriminalce. Zamislite da su pojedincima pretili na fašisoidan način: „Priznaj, ili ideš u zatvor!“ Ovo ne rade šabačka policija i tužilaštvo, nego novosadska, koja je pod direktnom kontrolom jednog od 20 političkih komesara SNS-a, za koga kažu da je iznad zakona, nekog Malovića, ime mu ne znam. Postala je praksa da marginalni, fantomski portali najavljuju šta će policija da radi, ko će biti uhapšen, da će budžet grada propasti, da plasiraju brojne lažne i uznemirujuće vesti. Obrazovali smo službu koja će zabeležiti svaku zloupotrebu vlasti u Srbiji i obavestiti sve međunarodne institucije. Neshvatljivo je da se posle izbora menja izborna volja građana. Međutim, u toku samih izbora, a oni su ovde stalni, građani su izloženi raznim pretnjama, ucenama, gubitkom posla, ali i naprednjačkim ekipama koje krstare na terenu u zatamnjenim džipovima. Građani glasaju pod pritiskom, fotografišu svoj glasački listić, obavezani su  „kapilarnim glasovima“, uključene su sve koruptivne metode. Još pogubnije je da se posle izbora menja volja građana, da se raznim pretnjama kao i potkupljivanjima prekraja i dobija naprednjačka većina. Mi u Šapcu imamo stabilnu većinu, ali bilo je pokušaja da se pojedini odbornici potkupe. To ne da im ne polazi za rukom već obrnuto, njih napuštaju. Do sada je odbornički klub SNS-a napustilo šest odbornika. O tome ćemo da svedočimo u Strazburu, kroz šta sve prolazimo i šta nam se dešava.

* Čak i na sednicama Gradske skupštine izloženi ste uvredama i klevetama, šta je prava slika Šapca?

– Odbornici SNS-a zasipaju nas uvredama da smo lopovi, da je grad bankrotirao, da ne možemo ništa bez republičke vlasti. Istina je da grad nikome ništa ne duguje, ovde je valuta nula dana,  za poslednje tri godine zaposleno je oko četiri hiljade radnika, a na spisku nezaposlenih je manje od 8.500 lica. „Fajnenšal tajms“ je Šabac uvrstio u deset top destinacija u svetu, čak su i NALED i Ministarstvo lokalne samouprave od pet nagrada dve dodelili Šapcu. Emitovali smo jedini u Srbiji municipalne obveznice i izgradili najjeftiniji zatvoreni bazen u Srbiji za tri miliona evra, koji inače košta pet miliona. Ali, zato nam je država ostala dužna milion evra, i zbog toga smo je tužili.

* Vi lično bili ste izloženi linču naprednjaka da ste nenamenski  trošili gradski budžet. Poslanici i odbornici tražili su Vaše hapšenje i kažnjavanje, i šta je odlučeno na sudu?

– Državna revizorska institucija, uprkos pravoj naprednjačkoj pomami, konstatovala je da gradski budžet nije oštećen ni za jedan dinar. Osnovni sud u Šapcu je doneo prvostepenu oslobađajuću presudu, ali je sudinica Biljana Mraović, koja je odbacila ove optužbe, doživela pravu harangu. Linč koji je bio namenjen meni preusmeren je na nju. Kako se iz nezvaničnih izvora čulo, predsednik Opštinskog suda u sprezi sa lokalnim naprednjacima tražio je osuđujuću presudu, a sudinica se žalila Visokom svetu pravosuđa na neprimerene pritiske. Evidentno je da sudstvo nije nezavisno, a da su vladavina prava i građanske slobode ono na čemu insistira Evropa. Mislim da će evropski poslanici imati jasniju sliku o kršenju prava u Srbiji, jer evropski državnici znaju ono što im Vučić servira. Ovde u Srbiji ne samo da imamo diktaturu nego i oblike fašizma, ovde se guše osnovne slobode misli, govora, medija, po onom Gebelsovom metodu da sto puta ponovljena laž postaje istina.

* Koliko se u Šapcu primenjuju evropske vrednosti i kakva je saradnja sa Evropskom unijom?

– Šabac je jedna od retkih lokalnih samouprava gde su uglavnom rešeni najvažniji ekološki problemi. Komunalni otpad se prikuplja sa čitavog područja, kako grada tako i sela, uz pomoć Evropske unije otvorili smo sanitarnu deponiju i izgradili postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Evropska unija finansira i izgradnju obaloutvrde na Savi i Drini vrednosti deset miliona evra. Verovatno smo jedini grad u Srbiji gde nema čekanja na vrtić, a sve osnovne škole u selu i u gradu su pristojno uređene i opremljene. Za kulturu se izdvaja sedam odsto iz gradskog budžeta, jer sa kulturom čuvamo naš identitet.  Posebno smo ponosni što smo sve građane uključili da na referendumu odlučuju o projektima koji se finansiraju iz poreza na imovinu. To je praktična decentralizacija i najbolji način da građani budu deo lokalne samouprave, da sami odlučuju o svom novcu i svom životu.

I Šljivančanin ubeđivao odbornika da promeni stranu

„Do sada su privođeni funkcioneri i zaposleni iz 48 opština i gradova, a od toga je procesuirano 113 lica. Među privođenima su 34 bivša predsednika opština ili gradonačelnika. Ukupno su pravosnažno osuđena tri lica. O nebiranju načina da dođu na vlast dovoljno govori pokušaj osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina, koji je pokušao da podoficira u penziji i odbornika iz pocerskog sela Bela Reka prevede u naprednjački tabor.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari