Zelenović: Unija tri entiteta do ujedinjenja u DS 1Foto: BETA/OMS/ Grad Šabac

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da postoji načelni dogovor te stranke, Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića o ujedinjenju u Demokratsku stranku, ali dok se to ne desi, jer je tehnički potrebno neko vreme, to će biti unija tri entiteta, koja će suštinski funkcionisati kao jedna organizacija.

„To je ideja, ali zbog nekih tehničkih razloga ne može da odmah postane jedna stranka, ali u suštini mi ćemo i spolja i iznutra delovati kao jedna organizacija“, rekao je u izjavi agenciji Bera, Zelenović, dodajući da će to biti i na odlučivanju na organima sve tri stanke.

Prema njegovim rečima, postoje neki zahtevi – formalni, pravni, institucionalni koji moraju da se zadovolje kad neka organizacija menja svoj oblik, ali je „suštinski važno da će ove tri organizacije delovati kao jedna“.

On je rekao da se sa tim procesom već krenulo, kao što je, napominje, to naveo i predsednik DS Zoran Lutovac.

„To je to, dakle, krenuli smo ka ujedinjavanju Demokratske stranke, važno je za našu državu i društvo da ima važnu i dobro organizovanu građansku opciju, da se ona zove Demokratska stranka, ono što je ta stranka oduvek bila i treba da bude, radićemo zajedno na tome“, rekao je Zelenović.

Zelenović je na pitanje da li se razgovaralo o funkcijama, rekao da im je najvažnije da se uspostavi normalnost u političkom institucionalnom životu zemlje a da to „ne može da se desi bez jedne velike stranke levog centra, a to je Demokratska stranka“.

„Nismo dotle došli, a i mislim da nam to nije ni bila tema, mi šaljemo ideju ujedinjenja DS, koja će, verujem, biti odlično organizovana kako treba da bude organizovana i država“, rekao je Zelenović, na pitanje o budućim fukcijama.

Na pitanje da li će se ovakav dogovor ponuditi i jednom od osnivača Zajedno za Srbiju i nekadašnjem predsedniku Demokratske stranke Draganu Đilasu, Zelenović je rekao da su „otvoreni“ za sve kao i da će se „naravno, postavljati neka pravila kako se to dalje dešava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari