Žigmanov pozdravio donošenje deklaracije sa Samita EU i Zapadnog Balkana 1Foto: Magločistač (arhivska fotografiaj)

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozdravio je danas usvajanje deklaracije sa Samita Evropske unije i država Zapadnog Balkana, tim pre što je takav dokument proizašao „u vrijeme kada euroskepsa sve više raste, i kada se kod samih građana u Srbiji primjećuje pad potpore ovom kompleksnom i dugotrajnom procesu“.

Za hrvatsku manjinu u Srbiji jedno od najvažnijih pitanja osim uređenja polja manjinskih i ljudskih prava je, ističe se u saopštenju, rešavanje bilateralnih sporova koji postoje sa susedima, pre svega s Hrvatskom: „Hrabri to što EU u pojedinim točkama poziva države Zapadnog Balkana da glede bilateralnih sporova pronađu konstruktivna i održiva rješenja“.

„Za nas, građane hrvatske nacionalnosti, od velikog je značaja i to što Republika Hrvatska snažno ostaje posvećena procesu europskih integracija, što potvrđuje i očitovana spremnost da bude domaćinom narednog Samita u Zagrebu za vrijeme svojega predsjedavanja 2020. godine. Od predsjedavanja Hrvatske i Srbija može imati koristi, a nacionalne manjine svakako su most u suradnji među državama“, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje Žigmanov, a prenosi portal Magločistač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari