Zoran Vuletić: Ne pregovaramo sa Tadićem 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Razgovarali smo sa više organizacija i par stranaka o eventualnom budućem građanskom bloku.

S obzirom na to da nismo završili razgovore, molim za razumevanje što još nismo u prilici da objavimo o kojim partijama i organizacijama je reč. Ono što mogu da kažem je da zapravo demantujem navode o tome da pričamo sa Borisom Tadićem i njegovom Socijaldemokratskom strankom o budućem savezu – kaže za Danas Zoran Vuletić, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, u odgovoru na pitanje našeg lista ko će biti budući saveznici, okupljeni u građanskom bloku, koji je lider PSG Saša Janković nagovestio u autorskom tekstu za naš list.

Saša Janković je u tom tekstu naveo da Pokret radi na dogovoru političkih organizacija sličnih stavova, od liberalnih do socijaldemokratskih, i da bi taj blok bio spreman na saradnju i sa opozicijom drugačijih vizija kako bi smenili aktuelnu vlast. On je, između ostalog, napisao da je istina da u opoziciji ima mnogo onih koji „zgroženi realnošću“ žele bilo kakvu promenu. „Ali mnogim ljudima ipak nije svejedno šta će se posle dešavati – hoće li Srbija biti nacionalistička, konzervativna, državocentrična, kolektivistička, sa krutom društvenom hijerarhijom, okrenuta Rusiji i Istoku, živeti sa zamrznutim kosovskim konfliktom i okružena NATO zemljama s kojima se gleda preko nišana. Ili ćemo živeti u građanskom društvu koje poštuje i štiti nacionalni identitet, ali ga ne stavlja iznad ravnopravnosti svih“, napisao je Janković u autorskom tekstu za naš list.

Zoran Vuletić za Danas objašnjava da je ideja Pokreta da se do kraja septembra izađe sa političkom platformom koja će u vrhu prioriteta imati ubrzanje evrointegracija i zatim sve političke odluke koje iz tog prioriteta proizilaze.

– Ko god bude raspoložen da pravi dogovor sa nama na ovim osnovama, dobrodošao je. Smatram da je to prilično jasna razlika u političkom stavu u odnosu na sve druge koji se pozicioniraju potpuno desno – kaže Vuletić za Danas.

Upitan o pristanku Demokratske stranke, koja, bar programski ima načela i politička opredeljenja koje PSG postavlja kao načela za okupljanje u građanski, proevropski blok, da pregovara o savezu sa strankom Vuka Jeremića, Dverima i DSS, zbog prioriteta „rušenja Vučićevog režima“, Vuletić odgovora: „Da, iznenađen sam i žao mi je zbog takve njihove odluke“.

– Time unose dodatnu konfuziju svom proevropskom biračkom, telu i relativizuju značaj promena neophodnih za napredak društva. Priklanjaju se politici koja je poražena 2010. i 2011. godine – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari