Zorana Mihajlović: Niko me nije zvao niti kontaktirao 1Foto: Fonet/ Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

Poziv na ubistvo Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade Srbije, koji je Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, uputio preko tabloida krajem prošle nedelje, ostao je bez reakcije i osude javnosti, ali i funkcionera njene stranke, odnosno kabineta predsednice Vlade, Ane Brnabić.

Danas nije uspeo da dobije odgovor na pitanje iz kabineta premijerke Srbije šta ona misli o tom pozivu i na koji način se određuje prema „društvenom fenomenu“ – da lider jedne stranke na najotvoreniji način zagovara slobodu ubicama premijera Zorana Đinđića, kako bi sada mogli da ubiju i Zoranu Mihajlović, ministarku u vladi na čijem je čelu.

Rasim LJajić, potpredsednik Vlade, na pitanje Danasa kako komentariše taj poziv na ubistvo i nereagovanje sveukupne javnosti, kaže da je to skandalozno.

– Pozivanje na ubistvo bilo koga je skandalozno, a još je opasnije takve pretnje upućivati prema potpredsednici vlade, u zemlji u kojoj je zverski ubijen premijer, samo pre 15 godina. Plašim se da se ovde gubi osećaj za težinu izgovorenih reči i da se ovakve stvari neshvatljivo minimiziraju od strane celokupne javnosti – rekao je LJajić i pisanom odgovoru za Danas.

Zorana Mihajlović za naš list kaže da je do sada niko nije kontaktirao u vezi sa ovim pozivom ubistvo, ni iz Vlade, niti predstavnici bilo koje institucije.

– Nisam ni sa kim razgovarala o tome. Verujem u institucije svoje zemlje, pa samim tim verujem i da se ovim slučajem bave oni oni koji tim treba da se bave – kaže Mihajlović za naš list.

Jedina stranka u Srbiji koja je reagovala na ovaj skandalozan poziv na ubistvo Zorane Mihajlović je Liga socijaldemokrata Vojvodine. Ta stranka je u saopštenju za javnost istakla da je neophodno Vojislava Šešelja izvesti pred sud.

– Šešeljevi maniri su veoma dobro poznati još iz devedesetih godina. Sejanje mržnje, nasilje i lov na takozvane neprijatelje države, samo su neki od primera duboko protivustavnog i protivzakonitog delovanja ovog fašističkog političara, za koje on u Srbiji nikada nije odgovarao pred domaćim pravosuđem, ističe LSV. Šešeljev rečnik u velikoj meri je podgrevao međunacionalnu mržnju na prostorima bivše Jugoslavije, a ona je dovela je do ratova, desetine hiljada ubijenih i miliona unesrećenih i Srbija je od srednje razvijene evropske države stigla do samog dna, zbog čega iz nje građani beže glavom bez obzira – navodi se u saopštenju.

LSV je poručila da je Šešelju mesto na optuženičkoj klupi, a ne u medijima i skupštini, jer, kako se navodi, nikada se ne može zaboraviti šta su on i njegovi radikali radili u Vojvodini tokom devedesetih godina na zastrašivanju i proterivanju nesrpskog stanovništva iz multietničke pokrajine. To su, piše u saopštenju LSV, zločini koji ne zastarevaju, a za koje nikada niko nije odgovarao.

Lider SRS izjavio da bi njegova stranka, ukoliko bi došla na vlast, pomilovala Zvezdana Jovanovića i Milorada Ulemeka, kako bi se, kako kaže, uključili u borbu protiv špijuna kojih ima u zemlji. „Ima ih mnogo i u Vladi. Evo na primer, Zorana Mihajlović je špijun par ekselans. Mogu i druge neke da nabrojim, ali vrebam ih još“, rekao je Šešelj za „Srpski telegraf.“

On je istakao da Legiji i Jovanoviću, koji su osuđeni na 40 godina zatvora za ubistvo premijera Zorana Đinđića, treba ponuditi da ispričaju sve što znaju i da dobiju aboliciju od krivičnog gonjenja. „Mogli bi da se uključe u borbu protiv špijuna, terorista… Imaju ogromno iskustvo. Treba da se postave na adekvatna radna mesta“, smatra Šešelj. To bi, kako kaže, bilo realno ako radikali dođu na vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari