Zorana Mihajlović viđena za "odstrel" u igri prestola 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Položaj Zorane Mihajlović u Srpskoj naprednoj stranci, a samim tim i u Vladi Srbije nije dobar.

Njeno ime je na samom vrhu spiska onih kojima se smeši politička eliminacija nakon predstojećih parlamentarnih izbora.

A kao povod za tu eliminaciju svakako će poslužiti informacije objavljene na udarnim stranama režimskih tabloida da je uhapšeni direktor Železnica Srbije Miroljub Jevtić novac od mita davao Mihajlovićevoj i njenom suprugu.

To što predsednik Vučić trenutno tvrdi da joj veruje da nije umešana u aferu, uskoro će se promeniti u svoju suprotnost i ona će biti puštena niz vodu, tvrde za Danas u Srpskoj naprednoj stranci.

Sagovornici Danasa navode da nema čoveka koji će u Srpskoj naprednoj stranci zaplakati za ministarkom Mihajlović, jer se ona mnogima zamerila. Varničila je sa ministrima Zoranom Đorđevićem i Aleksandrom Vulinom.

Javno je odgovarala premijerki Ani Brnabić, nije stala u odbranu ministra finansija Siniše Malog, dok je bio u žiži javnosti zbog plagiranog doktorata, a predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, usred najvišeg zakonodavnog doma rekla je da laže.

U SNS su je takozvani prvoborci od samog njenog ulaska u stranku doživljavali kao strano telo koje moraju da trpe jer iza nje navodno stoje svetski moćnici i Vučić.

Stranačke kolege često su je optuživale da je zarad ostvarenja sopstvenih ambicija raznoraznim tabloidima plasirala afere protiv naprednjaka, a u nekoliko navrata bilo je i inicijativa da se o njenim postupcima raspravlja na stranačkim organima.

To se, međutim, nikada nije dogodilo, jer lider stranke nije podržao takve predloge imajući u vidu da je upravo Zorana bila ta koja je uvek bila prva u njegovoj odbrani od raznoraznih napada i koja ga je prva predložila da se kandiduje za predsednika Srbije.

Izvori Danasa navode da se situacija sada poprilično promenila da su ambicije Mihajlovićeve narasle i da je postala svojevrsna smetnja u stranačkoj hijerarhiji.

To praktično znači, kako kažu, da je, uprkos javnoj podršci Vučića, njen položaj nikad na klimavijim nogama.

Vladimir Đukanović, član Predsedništva SNS, nedavno javno obelodanio da će se boriti da Mihajlovićeva zbog nekolegijalnosti ne bude ništa u SNS i da nema nikakvu ulogu u Vladi Srbije, ali juče je za Danas rekao da ne stiže da prati šta se to dešava oko Zorane Mihajlović i da ga ne interesuje sve to.

Njegov stranački kolega Dragan Šormaz, međutim, kaže da je SNS uvek razgovarao o ljudima koji se nalaze na funkcijama, ali da što se tiče samog rada ministarke Mihajlović do sada nije bilo promašaja i da o tome govore auto putevi koji se grade i železnica koja se obnavlja.

Za samo jednu godinu uradila je 120 različitih stvari – od 55 kilometara novih auto-puteva, dva nova mosta na Dunavu i Drini, 200 kilometara obnovljenih pruga.

Boban Stojanović, politički analitičar, priznaje da je Mihajlovićeva često napadana od strane stranačkih kolega, da se ni sama nije uzdržavala od negativnih komentara, ali da nikada nije imala problem sa Vučićem.

„Dok je tako – njena sudbina će biti da bude deo Vlade Srbije. Iako ne znamo zbog čega i na koji način ministarka Mihajlović ima jednu vrstu moći unutar SNS koju joj Vučić očigledno omogućava. Videćemo kako će se nova afera odvijati, ali mislim da je Zorana bezbedna dok ima Vučićevu zaštitu. A trenutno je ima“, kaže Stojanović i dodaje da je vrlo moguće da postoji neka vrsta međusobnih obračuna unutar SNS i da je ova afera sa hapšenjem na železnici nije usmerena samo na Zoranu Mihajlović.

I Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, smatra da Zorana Mihajlović već duže vreme ima poseban tretman u delu režimskih medija, pa i većih političkih faktora, bliskih režimu i Aleksandra Vučića.

„U toj kampanji protiv nje učestvuju i radikali, ali i neki poslanici i klanovi samog užeg rukovodstva SNS. Ona je, ipak, opstajala uprkos svemu. Ovo je značajno opasniji i direktniji napad na nju, od ranijih i bez obzira što su nakon prvog udara na nju malo stišane formulacije i relativizovane i dalje je jasno da je ona ozbiljna meta, viđena za odstrel u igri prestola unutar SNS. Nije nemoguće da bude sklonjena u narednih pet-šest meseci, ali bi bilo pravo čudo ukoliko bi ostala na tom mestu nakon izbora. Afera na železnici je podsecanje krila, i to Vučić često radi onima koji pokažu preveliku ambiciju i koji mu se na bilo koji način po autoritetu primaknu. Ona je često u SNS doživljavana kao strano telo, bar u delu koji čine takozvani prvoborci. I preko medija i preko SNS vodi se kampanja protiv nje i veliko je čudo, što je i do sada opstajala. Stalno se u tim naprednjačkim kuloarima spekulisalo da ima neku spoljnu podršku i zaštitu i da na osnovu nje opstaje. Posle raznoraznih medijskih natpisa protiv nje sve mi ovo više liči na njenu političku eliminaciju“, zaključuje Vukadinović u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari