Zvaničnici EU žele da ostave "dobro nasleđe" 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Aktuelni zvaničnici EU žele da ostave „dobro nasleđe“ budući da im se ove godine završava mandat, i zbog toga je Johanes Han prilikom najnovije posete Srbije još više insistirao na značaju uspostavljanja vladavine prava i rešavanju problema Kosova, kažu za Danas nezvanično diplomate komentarišući dvodnevni boravak evropskog komesara.

Naši sagovornici podsećaju da je Han i ranije pominjao neophodnost poštovanja slobode medija i demokratskih principa, ali da je ovoga puta „stavio još veći naglasak na takve teme“.

„Bliži se kraj mandata briselskim institucijama, i zvaničnici poput Hana i šefice evropske diplomatije Federike Mogerini žele da budu upamćeni u dobrom svetlu, kao ljudi koji su pomogli demokratskom sazrevanju Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju“, objašnjavaju predstavnici diplomatskih krugova.

Diplomate, takođe, tvrde da nije slučajno što je Han juče otvorio obnovljenu Golubačku tvrđavu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

„EU je dala značajna sredstva za obnovu te tvrđave, i želi da se javno promoviše kao veliki donator, što i jeste. To je posebno važno u ovom trenutku, imajući u vidu porast evroskepticizma u Srbiji“, konstatuju naši sagovornici.

Kako je javio FoNet, evropski komesar je na otvaranju Golubačke tvrđave obećao da će EU nastaviti da ulaže u zaštitu kulturnog nasleđa u Srbiji, stvarajući tako uslove za otvaranje radnih mesta.

– Želimo mnogo da pomognemo Srbiji na putu ka EU u oblasti vladavine prava, slobode medija, ali uložili smo mnogo i u druge oblasti… Golubačka tvrđava nekad je bila simbol rata, a danas je simbol mira, kazao je Han.

Evropski komesar je na konferenciji sa srpskom premijerkom govoreći na temu medija istakao da postoji „čitav skup mera koje treba razmatrati, stvari se ne mogu promeniti preko noći, ali važno je da svi radimo na tome i postepeno poboljšamo situaciju“.

Premijerka Ana Brnabić rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare sa Hanom da „svi mediji mogu da iskažu svoje stavove, kritikuju vlast, predsednika, što najčešće i rade“. Kako je preneo RTS, ona je kazala da „postoje i mediji koji smatraju da Vlada radi dobar posao i oni koji misle da ne radi dobro, ali i jedni i drugi imaju prostora da to jasno kažu i da se to ni na koji način ne sankcioniše“, ističući da se „uvek i na sve događaje pozivaju svi mediji i odgovaraju na sva pitanja koju su postavljena“. Ona je ocenila da „nakon nasilnog upada u zgradu RTS, opozicija nema pravo da govori o slobodi medija“.

Komentarišući tvrdnje predsednice Vlade o slobodi medija, Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, za Danas kaže da „takvu izjavu može dati neko ko je ili bezobrazan ili je ručao bunike“.

– Brnabićeva i društvo žive u paralelnom svetu i naša realnost je bitno drugačije od njene (njihove), konstatuje Rašković Ivić.

Konstantin Samofalov, portparol Socijaldemokratske stranke, ocenjuje za Danas da je „gospođica Brnabić potpuno nebitna ličnost i nevažno je šta ona misli o bilo čemu“.

– Aleksandar Vučić je gospodar svih televizija sa nacionalnom frekvencijom, većine štampanih medija, a i ono malo slobodnih lokalnih medija pokušava da pritiscima i ucenama pokupuje preko svog kabadahije Bate Gašića. Mi se danas borimo protiv gebelsovskog sistema propagande, što je tragično za jednu evropsku zemlju u 21. veku. Svi koji su činili krivična dela u zauzdavanju slobode medija, odgovaraće pred zakonom kad-tad, navodi Samofalov.

Vučić: Nasiljem neće sprečiti izbore

Predsednik Vučić, koji je juče otvorio obnovljenu Golubačku tvrđavu sa komesarom Hanom, kazao je da „što se stanja u medijima tiče, mislim da moramo mnogo toga da radimo, mnogo da promenimo, imamo značajnu polarizaciju u delu medija… potrebno je malo sivog, a ne samo crno-belog“… Prema izveštaju RTS, Vučić se osvrnuo i na nove izjave jednog od lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa da se „u slučaju raspisivanja izbora može očekivati nasilje na ulicama“. U tom kontekstu, predsednik Srbije je istakao da „nasiljem i pretnjama niko ne može da spreči izbore, vi koji mislite nasiljem da ih sprečite, gadno se varate… On je, takođe, pozvao opoziciju da „odustane od nasilja kao svog načina delovanja“, naglasivši da je „pokazao koliko se ne plaši kada su opkolili Predsedništvo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari