Zvaničnik SE: Vlasti Srbije mogu da organizuju demokratske lokalne izbore, uprkos krizi 1Savet Evrope Foto: B. Cvejić

Predsednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Anders Knape izrazio je danas uverenje da vlasti Srbije mogu da organizuju demokratske izbore, uprkos aktuelnoj zdravstvenoj krizi usled epidemije korona virusa.

„Verujem u kapacitet Srbije da pojačaju dobre prakse u danima do izbora i da garantuju da će glasanje biti organizovano u potpunom skladu s međunarodnim standardima za slobodne i poštene izbore, i u teškim vremenima“, naveo je Knape u pisanoj izjavi.

U izjavi povodom činjenice da je Republička izborna komisija nastavila pripreme za lokalne izbore u Srbiji 21. juna, Knape je rekao da mere zdravstvene zaštite poput socijalnog distanciranja i posebne organizacije glasanja za ranjive ljude „treba da budu u skladu s ključnim principima slobodnih izbora, prvenstveno univerzalnim, jednakim, slobodnim i tajnim glasanjem“, saopštio je Savet Evrope.

„Iako priznajemo da održavanje izbora usred pandemije korona virusa predstavlja značajan izazov za očuvanje zdravlja glasača i članova biračkih odbora, mi u Kongresu ističemo ključnu ulogu podupiranja osnovnih demokratska prava da se bira i bude izabran na lokalnom i regionalnom nivou“, naveo je Knape.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope nije u poziciji da pošalje punu posmatračku delegaciju na predstojeće izbore u Srbiji, ali će osigurati nastavak dijaloga sa srpskim vlastima, kao i saradnje na primeni evropskih principa teritorijalne samouprave i demokratije, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Kongres ima 324 stalna i 324 rezervna člana koji predstavljaju više od 150.000 lokalnih i regionalnih vlasti u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari