Suočavanje

Godišnjica masakra u Račku 2

Godišnjica masakra u Račku

Na Kosovu je obeležena 21. godišnjica masakra u selu Račak, u kome su srpske snage ubile 45 Albanaca. Zločin počinjen 15. januara 1999. bio je jedan od povoda za donošenje odluke o NATO bombardovanju tadašnje SRJ.

Boško Soldatović: Nisam ubica 3

Boško Soldatović: Nisam ubica

Nisam kriv, nisam ubica, izjavio je Boško Soldatović na današnjem suđenju pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Njega Tužilaštvo za ratne zločine tereti za ubistvo devet civila nesrpske nacionalnosti 1991. godine.

Devet meseci silovanja petnaestogodišnje devojčice 8

Devet meseci silovanja petnaestogodišnje devojčice

„Svjedokinja 87“ (ime i identitet su zaštićeni od javnosti), bosanska muslimanka, pred Haškim tribunalom je govorila o silovanjima i zlostavljanjima koje je pretrpela tokom devet meseci koje je provela u zatočeništvu srpskih vojnika. Tada je imala samo 15 godina.

Deo elite nije odustao od velikosrpskog projekta 9

Deo elite nije odustao od velikosrpskog projekta

Izveštaj Evropske komisije za 2019. godine jasno je konstatovao da se prihvatanje i sprovođenje presuda Haškog tribunala u Srbiji veoma često ne događaju već da se one po pravilu dovode u pitanje sa najviših mesta u državi.

Drugi svetski i ratovi devedesetih 10

Drugi svetski i ratovi devedesetih

Izdavačka kuća Routledž iz Londona, nedavno je objavila knjigu Jelene Đureinović „The Politics of Memory of the Second World War in Contemporary Serbia: Collaboration, Resistance and Retribution“ („Politika sećanja na Drugi svetski rat u savremenoj Srbiji: kolaboracija, otpor i odmazda“) a autorka se nada da će svoje delo objaviti i na srpskom jeziku.

Izrada regionalnog popisa žrtava 11

Izrada regionalnog popisa žrtava

Na devetom zasedanju, održanom nedavno u Zagrebu, Skupština Koalicije za REKOM je donela odluku o restrukturiranju Inicijative za REKOM. Ovim je, kako je saopšteno medijima, Statut REKOM-a, usaglašen zajedničkim radom izaslanika predsednika Hrvatske, Srbije, dva člana Predsedništva BiH, Crne Gore, Kosova i Makedonije i eksperata Koalicije za REKOM 2014. prestao da važi i da simbolizuje političku volju lidera postjugoslovenskih zemalja da zajednički osnuju Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i žrtvama ratova devedesetih godina na području nekadašnje Jugoslavije (REKOM).

Obični ljudi 13

Obični ljudi

U sarajevskim medijima, ali i u onima međunarodne zajednice koji su pratili rat protiv Bosne i Hercegovine, uvijek se isticalo da je Armija Republike BiH bila jedina multietnička vojska u ratu koji se događao protiv ove države.

Ciljevi Strategije nisu ispunjeni za sad 14

Ciljevi Strategije nisu ispunjeni za sad

Broj  predmeta koji se trenutno nalazi u fazi predistrage je 2557, dok je od juna do decembra 2019. godine podignuto  samo dve optužnice, od kojih je jedna preuzeta od Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nacionalizam se preliva u sve sfere društva 15

Nacionalizam se preliva u sve sfere društva

Polaznici Škole za ljudska prava koju već dvadeset godina, organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, dolaze da bi razjasnili konfuziju u kojoj se nalaze kada je o ovoj temi reč.