Suočavanje

Na suđenju Osmanoviću ispitan Senad Jašarević 3

Na suđenju Osmanoviću ispitan Senad Jašarević

Na današnjam suđenju Osmanu Osmanoviću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije Armije BiH, ispitan je Senad Jašarević, koji je prijatelj i nekadašnji kolega optuženog.

“Štrpci” odloženi za 8. decembar 8

“Štrpci” odloženi za 8. decembar

Suđenje u predmetu “Štrpci” odloženo je danas za 8. decembar ove godine, jer se pred Specijalnim sudom u Beogradu nisu pojavili svedoci.

Svedok odbrane tvrdi da nije video optužene 9

Svedok odbrane tvrdi da nije video optužene

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je nastavljeno suđenje za zločin u Kravicama kod Srebrenice, koji je počinjen u julu 1995. godine i gde je, prema optužnici, ubijeno 1.313. bošnjačkih civila.

Negiranje genocida iznova otvara rane 11

Negiranje genocida iznova otvara rane

Institucionalno negiranje genocida u Srebrenici nalazimo kod političkih klasa bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini (BiH) i u Srbiji, koji razvijaju konkurentski narativ neutemeljen na činjenicama – izjavio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić na onlajn predavanju „Srebrenica: Genocid između sećanja i poricanja“.

Sud neće doprineti pravdi i pomirenju 12

Sud neće doprineti pravdi i pomirenju

Prvo pojavljivanje Hašima Tačija i njegovih saboraca iz Glavnog štaba OVK juče u Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu u Hagu, koji je neka vrsta farsičnog nastavka Haškog tribunala, neće mnogo doprineti uspostavljanju mira, sigurnosti i saradnje između Albanaca i Srba.