Suočavanje

Primer dobre sudske analize

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donelo je u sredu, 13. novembra 2018. presudu kojom je pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Milanka Devića oglasilo krivim za ubistvo jednog bošnjačkog civila u zaseoku Šljivari (selo Donja Sanica, opština Ključ, Bosna i Hercegovina) i osudilo ga na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

Svi komunisti bili nacionalisti, osim Tita, Popovića …

Knjiga „Da li je Jugoslavija morala da umre… Ili kako su republičke etničke komunističke elite kontinuitetom svojih svađa dovele do neizbežnog kraha SFRJ“, autora Sergeja Flere i Rudija Klanjšekua, a u izdanju Dan Grafa, bila je tema razgovora aktivista i aktivistkinja Žena u crnom povodom 100 godina o stvaranja Jugoslavije (1918 – 2018).

Optuženom Kozlini pozlilo na poslu?

Glavni pretres u postupku protiv dvojice bivših pripadnika Vojske Jugoslavije zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u selu Trnje u opštini Suva Reka, juče ponovo nije održan zbog izostanka jednog od optuženih – Rajka Kozline, te je naredno suđenje zakazano za 29. novembar.

Osuđena četvorica Srba i 34 Albanca, u bekstvu 24 Srba i dvojica Albanca

Od oktobra 1999. godine do oktobra 2018. godine broj predmeta za ratne zločine na Kosovu (pravosnažnih okončanih predmeta, predmeta u kojima je krivični postupak u toku i predmeta u kojima su optuženi pobegli iz pritvora nakon podizanja optužnice) iznosi ukupno 48.

Heroji Haškog tribunala

Najveći heroji Haškog tribunala (MKSJ), oni bez kojih ne bi bilo moguće da ratni zločinci sa prostora bivše Jugoslavije budu osuđeni i kao takvi prepoznati pred širokom javnošću, zabeleženi u istorijskom značaju relevantnih činjenica…

Crtice iz suda: Pomaže bog!

Svako, ali baš svako suđenje u predmetu za ratne zločine „Srebrenica – Kravice“ u kojem se osmorica optuženih terete za ubistvo čak 1.303. bošnjačka civila, obeleži ili nedolično ponašanje nekog od optuženih, ili njihovih „navijača iz publike“, odnosno Šešeljevih radikala, ili pak samih advokata odbrane.

Država 26 godina ignoriše zločin u Sjeverinu

Prošlo je čak 26 godina od otmice i ubistva 17 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina kod Priboja, a porodice žrtava i dalje čekaju na pravdu.

Krivična prijava zbog zločina u Kukujevcima

Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je 16. oktobra 2018. godine Tužilaštvu za ratne zločine Srbije krivičnu prijavu protiv nekoliko N. N. lica zbog ubistva tri člana porodice Matijević 1992. godine u Kukujevcima (opština Šid, Srbija).