Suočavanje

Todić: Osmanović naređivao da me tuku 2

Todić: Osmanović naređivao da me tuku

Na današnjem suđenju Osmanu Osmanoviću, bivšem pripadniku  Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije Armije BiH, nastavljeno je ispitivanje Vasiljka Todića.

"Došla grupa, poubijala oca, majku, strica..." 3

„Došla grupa, poubijala oca, majku, strica…“

Porodica Jovana Berića doživela je progon i u Zadru i u Varivodama, u okolini Kistanja, kako za vreme postojanja Republike Srpske Krajine, tako i nakon vojno-policijske akcije „Oluja“.

Završne reči Soldatoviću 2. novembra 8

Završne reči Soldatoviću 2. novembra

Suđenje Bošku Soldatoviću, optuženom za ubistvo devet civila nesrpske nacionalnosti 1991. godine, održano je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu ispitivanjem dva svedoka.

Prozvani neće snositi političke posledice 9

Prozvani neće snositi političke posledice

Tužilaštvo BiH moralo je po službenoj dužnosti odmah nakon izjave zaštićenog svjedoka koju je dao pod zakletvom, provesti slučaj i otvoriti predmet protiv Viškovića da se utvrdi da li je to tačno i da podigne optužnicu.

Male šanse da se Radeti i Jojiću sudi u Srbiji 10

Male šanse da se Radeti i Jojiću sudi u Srbiji

Na osnovu odluke sudije pojedinca Međunarodnog Rezidualnog Mehanizma za krivične sudove od 14. septembra, male su šanse da će se Vjerici Radeti i Petru Jojići suditi u Srbiji, s obzirom na to da je Vlada Srbije priložila sudu podnesak u kome se navodi da njih dvoje više ne vrše javne funkcije što su svedoci naveli kao posebnu okolnost koja ih zabrinjava – ističe za Danas Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Suđenje Novakoviću odloženo za 2. novembar 11

Suđenje Novakoviću odloženo za 2. novembar

Suđenje Jovanu Novakoviću, koji se tereti se za prisilno raseljavanje muslimanskog stanovništva iz sela Suha juna 1992. godine, odloženo je za 2. novembar ove godine, jer se na današnjem suđenju nisu pojavili svedoci.

Arhiva OVK 13

Arhiva OVK

Pitanje nestalih ljudi tokom oružanog sukoba na Kosovu našlo se na agendi briselskih pregovora.

Na suđenje Maksimoviću nisu došli svedoci 14

Na suđenje Maksimoviću nisu došli svedoci

Nijedan od tri svedoka nije došao na današnje suđenje Daliboru Maksimoviću, koji se tereti za ratne zločine, pa je glavni pretres odložen za 28. oktobar ove godine.

Spomenici su alat u kreiranju istorije 15

Spomenici su alat u kreiranju istorije

Šta nam spomenici govore, a šta ne, da li mediji u regionu tematiziraju ulogu spomenika u kulturi sjećanja i koja je uopšte uloga medija u procesu kritičkog suočavanja s prošlošću.