Suočavanje

Selimović: Na suđenju sam dobila neku snagu 2

Selimović: Na suđenju sam dobila neku snagu

Kada sam prvi put došla u Beograd da svedočim na suđenju za ratne zločine počinjene u Zvorniku 1992.godine, krv mi se ledila. Predstavnici Fonda za humanitarno pravo su stalno bili sa nama i pomagali nam, ali nikome od nas svedoka nije bilo lako da dođemo u Srbiju.

Težak Mostar 3

Težak Mostar

Mostar je daleko od Beograda. Dugo smo putovali. Verovatno jednim od najlepših predela na svetu. Kroz jesenju Bosnu. Drveće je bilo plavičasto sivo, trava žuta, lišće jarko crveno.

Nijedan svedok nije došao na "Štrpce" 8

Nijedan svedok nije došao na „Štrpce“

Glavni pretres u predmetu „Štrpci“ danas nije održan pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, jer se nijedan svedok nije pojavio u sudnici. Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno sutra.

"Do kada će ljudski životi biti važni samo kao broj" 9

„Do kada će ljudski životi biti važni samo kao broj“

Do kada ćeš spavati? Do kada će žrtve biti samo broj? Do kada će samo srpske žrtve biti jedine bitne? Do kada će ljudski životi biti bitni samo kao broj, broj koji se koristi samo da bi se pokazalo ko je više stradao i da bi se opravdali zločini, genocid?

Čeka se potvrda Suda 10

Čeka se potvrda Suda

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je dve nove optužnice za ratne zločine i to protiv Miladina Trifunovića za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Vogošće i Ilijaša 1992. godine i Malke Koromana zbog zločina počinjenih nad više desetina civila nezakonito zatočenih u zgradi policije na Palama i obližnjoj fiskulturnoj sali.

Vukovarska noć 11

Vukovarska noć

Od otkrića prve masovne grobnice u Evropi posle Drugog svetskog rata prošlo je 27 godina. Grobnica je nastala dva dana po zauzimanju Vukovara, 20. novembra 1991. godine.

Plavanjcu 15 godina zatvora, Narančiću sedam 12

Plavanjcu 15 godina zatvora, Narančiću sedam

Zbog ubistva 11 bošnjačkih civila 1992. godine, Joja Plavanjac osuđen je danas prvostepenom presudom na 15 godina zatvora, dok je Zdravko Narančić dobio sedam godina zatvora zbog saučesništva u tom ratnom zločinu.

Po smrt u Srbiju 13

Po smrt u Srbiju

Božo Drmonjić, koji je pre nekoliko dana svedočio u postupku protiv Dalibora Maksimovića, tražio je i to bez ikakvog stida, od sudskog veća na ime putnih troškova od Zvornika do Beograda i natrag čak 120 evra! Kao, toliko mu je tražio taksista.

"Ubili ste našu djecu, ubili ste dio nas" 14

„Ubili ste našu djecu, ubili ste dio nas“

Na trgu Kapija u Tuzli, u organizaciji Vijeća mladih Grada, održan je protestni skup zbog promocije knjige Ilije Brankovića „Tuzlanska ‘Kapija’ – režirana tragedija“, u Beogradu, kojom se negira zvanična verzija zločina.