Suočavanje

Prijedor – masovna grobnica tišine

„Od građana koji su lojalni Srpskoj Republici Bosni i Hercegovini traži se da na svojoj kući na vidno mjesto istaknu bijele zastave, bijele zastave, bijele zastave…“ odzvanja sa Radio Prijedora glas Milomira Stakića u proleće 1992.

Pitanje konteksta

Kontekst našim svakodnevnim postupcima daje smisao. U odnosu na kontekst se meri ispravnost naših reči i dela.

Vukčević: Moraju da se provere navodi o Kučanu

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević smatra da će Tužilaštvo za ratne zločine brzo proveriti navode iz krivične prijave protiv bivšeg predsednika Slovenije Milana Kučana zbog ratnog zločina.

Hag neće da komentariše Dikovića

Tužilaštvo nema nikakav komentar na ovu izjavu, odgovor je koji je list Danas dobio iz Haga povodom izjave nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiše Dikovića da su iz Haškog tribunala od njega tražili da optuži generale Nebojšu Pavkovića i Vladimira Lazarevića, ali da on tako nešto nije hteo da učini.

„Očekujem da Tužilaštvo postupi po zakonu“

Beogradski advokat Dušan Bratić podneo je Tužilaštvu Srbije za ratne zločine krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika Slovenije Milana Kučana zbog zločina počinjenih tokom rata u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici 1991.

Hajrie Demaku: Uzeli mi ćerku Esmu

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je nastavljeno suđenje u predmetu „Ćuška“ ispitivanjem Hajrie Demaku i Fatona Demaku – majke i sina – iz sela Zahać, koji su svedočili o nestanku njihove ćerke, odnosno sestre Esme.

Tela 17 meštana nisu pronađena

U četvrtak 27. juna navršava se 20 godina od otmice 17 meštana (16 Srba i jednog Bošnjaka) sela Dojnice, pored Prizrena.

Propusti Tužilaštva za ratne zločine

Viši sud u Beogradu u četvrtak, 20. juna, u ponovljenom postupku doneo je presudu kojom je osmoricu optuženih oglasio krivim za ratni zločin izvršen tokom oktobra 1991. godine u mestu Lovas u Hrvatskoj i osudio ih na kazne zatvora od četiri do osam godina.