Suočavanje

FHP: 20 godina u iščekivanju pravde i priznanja

U nedelju, 24. marta, navršilo se 20 godina od početka sistematske akcije etničkog čišćenja i nasilja nad kosovskim Albancima, sprovedene od strane oružanih snaga srpske vojske i policije tokom NATO intervencije na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

Svedočenje žrtve zatvoreno za javnost

Na današnjem glavnom preteresu pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, u postupku protiv Nikole Vide Lujića, isključena je javnost (osim stručne) tokom svedočenja oštećene Š. A.

Devičić: Proces je montiran

Suđenje u predmetu „Lovas“ nastavljeno je danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu iznošenjem završnih reči odbrane i okrivljenih.

Suđenje za „Ćušku“ 15. marta

Ponovljeno suđenje Topliia Miladinoviću i još 11 okrivljenih, koji se terete da su, kao pripadnici 177. vojnoteritorijalnog odreda Peć, tokom aprila i maja 1999. u selima LJubenić, Ćuška, Pavljan i Zahać (Peć, Kosovo) ubili najmanje 109 albanskih civila, trebalo bi da bude nastavljeno sutra pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Sa Guterešom o negiranju ratnih zločina

Munira Subašić, predsednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, Kada Hotić, potpredsednica tog udruženja i Murat Tahirović, predsednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini održali su juče sastanak sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterešom.

Nema pravde za Ivicu i Matu Abjanovića

Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) odbacilo je krivičnu prijavu koju je Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo početkom februara 2019. godine zbog zločina protiv čovečnosti koji je počinjen u oktobru 1991. godine u Moroviću (Šid), kada su pripadnici Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz kuće izveli braću Abjanović, nakon čega im se izgubio svaki trag.

Preblage kazne za silovanje Romkinja iz Skočića

Apelacioni sud u Beogradu je u trećestepenom postupku doneo presudu kojom je smanjio kazne pripadnicima „Siminih četnika“ Tomislavu Gavriću, Zoranu Đurđeviću i Zoranu Aliću za počinjeno nečovečno postupanje, silovanje i seksualno zlostavljanje tri Romkinje u selu Skočić tokom druge polovine 1992. godine.

Kumovi i ljubavnici

Prvi glavni pretres za otmicu i ubistvo 20 civila nesrpske nacionalnosti iz voza u stanici Štrpci 1993. godine, konačno je održan u ponedeljak, 4. marta, iznošenjem odbrana optuženih Gojka Lukića, braće LJubiše i Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić. Svi su negirali optužbe.