Suočavanje

Stižu novi zahtevi 2

Stižu novi zahtevi

Na ime odštete osobama koje je sud oslobodio optužbi za ratne zločine, BiH je u proteklih osam godina platila 3,5 miliona bosanskih konvertibilnih maraka (1,6 miliona evra).

Održano suđenje za maskar u selu Kravica   3

Održano suđenje za maskar u selu Kravica  

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je održano suđenje za zločin u selu Kravica kod Srebrenice iz jula 1995. kada je ubijeno 1.313. bošnjačkih civila.

Srpski narod najveća žrtva devedesetih 8

Srpski narod najveća žrtva devedesetih

Ne verujem da će ratni zločini biti tema predizborne kampanje niti mislim da treba da budu, ocenjuje za Danas Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, u okviru serijala našeg lista o tome da li ratni zločini treba da budu tema.

Krivica je dokazana, Mladić će ostati doživotno u zatvoru 9

Krivica je dokazana, Mladić će ostati doživotno u zatvoru

Usmeno izlaganje žalbi u slučaju nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, zakazano je za 16. i 17. jun pred Žalbenim većem Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu.

Kosovsko pravosuđe nije sposobno da samo vodi procese 10

Kosovsko pravosuđe nije sposobno da samo vodi procese

Preuranjena je ocena EULEX-a da je kosovsko pravosuđe sposobno da samostalno preuzme progon ratnih zločina, te da više nije potrebna međunarodna asistencija na ovom polju, što je pokazala prošla godina, ocenio je Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) u svom najnovijem izveštaju o stanju u kosovskom pravosuđu.

"Izgubljeni životi ostaće u mojoj savesti do kraja života" 12

„Izgubljeni životi ostaće u mojoj savesti do kraja života“

Časni sude, postoje dva razloga zbog kojih sam danas ovde, prvi je moje lično ubeđenje da kao komandant imam moralnu i ličnu obavezu da prihvatim odgovornost i tražim izvinjenje za postupke svojih počinjenih, čak i kada ih nisam naredio; drugi je svest o tome da je moje prihvatanje krivice i kajanje važnije od moje lične sudbine, rekao je pred Haškim tribunalom tokom priznavanja krivice zbog napada na Dubrovnik i okolinu 1991. godine Miodrag Jokić, komandant 9. vojnopomorskog sektora (VPS) Jugoslovenske ratne mornarice.

Godišnjica zločina u Savinim Vodama 13

Godišnjica zločina u Savinim Vodama

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije još uvek ništa konkretno nije preduzelo po prijavi Fonda za humanitarno pravo Srbije podnetoj juna 2013. protiv više pripadnika Vojske Jugoslavije zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva izvršenog 12. maja 1999. godine u mestu Savine Vode, pored Peći.

"Poricanje genocida sve podmuklije" 14

„Poricanje genocida sve podmuklije“

Ove se godine navršava 25 godina od genocidne operacije u Srebrenici i oko nje, kao dijela širokog i sistematskog tri i po godine dugog pokušaja uništenja Bošnjaka kao naroda, a BiH kao države.

Hag traži hapšenje Radete i Jojića, Srbija odbija 15

Hag traži hapšenje Radete i Jojića, Srbija odbija

Srbija ima pravnosnažnu odluku Višeg suda u Beogradu, u kojoj se navodi da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Petra Jojića i Vjerice Radete u Hag. Srbija poštuje pravnosnažne odluke domaćih sudova.