Suočavanje

Niko tu danas ne sme da ostane živ

U utorak, 20. marta, pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nastavljeno je suđenje u predmetu „Trnje“.

Ratni zločini prikazani neobjektivno i površno

U oružanim sukobima koji su vođeni na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. procenjuje se da je život izgubilo više od 130.000 osoba, više miliona osoba je izbeglo ili se raselilo, dok se u regionu i dalje traga za oko 10.000 nestalih osoba.

Odloženo svedočenje Zorana Stankovića

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u utorak, 13. marta, nastavljeno je suđenje Milanku Deviću u predmetu „Ključ – Šljivari“, koji se tereti da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, sa još dvojicom vojnika, u julu 1992. u mestu Šljivari (Ključ, BiH) ubio jednog bošnjačkog civila.

Nastavak suđenja za mučenja i ubistva bošnjačkih civila

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas bi trebalo da se nastavi suđenje Milanku Deviću u predmetu „Ključ – Šljivari“, koji se tereti da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, sa još dvojicom vojnika, u julu 1992. u mestu Šljivari (Ključ, BiH) ubio jednog bošnjačkog civila.

Činjenice o zločinima srpskih snaga i OVK na Kosovu

Fond za humanitarno pravo (FHP), u saradnji sa SENSE – Centrom za tranzicijsku pravdu iz Pule, Dokumentacionim centrom Kosovo i Centrom za suočavanje s prošlošću „Documenta“, otvoriće u ponedeljak, 19. marta, izložbu „MKSJ: Slučaj Kosovo 1998-1999“.

Srpski zločini neće biti procesuirani, pa ni Diković i Guri

Iako u Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu ne piše da će biti suđeno samo Albancima koji su činili zločine u toku i posle sukoba na Kosovu, evidentno je da srpski zločini neće biti procesuirani.

Glavni pretres u predmetu „Bratunac“ zakazan za 7. maj

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu juče je nastavljeno suđenje u predmetu „Bratunac“ u kojem se Dalibor Maksimović tereti da je 9. maja 1992. kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u mestima Repovac i Glogova (Bratunac, BiH)…