Suočavanje

Ideja velike Srbije nije mrtva, na tome se i danas radi

Kad je rat počeo ja sam imao devet godina, a brat je imao 13. Živjeli smo u Sarajevu. Prisjećajući se djetinjstva iz rata ne znam da li se mogu sjetiti neke veće tragedije ili neke traume koja je ostavila ožiljak – počinje svoju priču za Danas Džemil Hodžić.

Optuženi će opstruisati suđenje

Nail Kajević, čiji je brat Nijazim otet i ubijen sa još 20 putnika iz voza u stanici Štrpci 1993. godine, ističe za Danas da će optuženi za taj zločin opstruisati suđenje, koje je u toku pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Ispitan svedok odbrane

Ispitivanjem svedoka odbrane Dušana Petkovića danas je pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nastavljeno suđenje za zločin u selu Kravica kod Srebrenice kada je u julu 1995. ubijeno 1.313. bošnjačkih civila.

Željko Budimir osuđen na dve godine zatvora

Željko Budimir, optužen za za ratni zločin protiv civilnog stanovništva osuđen je danas na dve godine zatvora. Sud je utvrdio da je Budimir izvršio krivično delo u saizvršilaštvu.

Efikasan postupak, pravična kazna

Viši sud u Beogradu doneo je 19. septembra 2019. godine presudu kojom je optuženog Nikolu Vida Lujića osudio na kaznu zatvora od osam godina zbog silovanja Bošnjakinje u Brčkom u junu 1992. godine.

Veruje se da je osumnjičeni u Srbiji

Hasna i Vasvija Buturović dvije su od 200 civilnih žrtava s područja Konjica koje su tokom rata ubili pripadnici srpskih snaga, a za ove zločine još niko od komandanata nije odgovarao.

Dalibor Maksimović osuđen na 15 godina zatvora

Dalibor Maksimović, koji je optužen za ubistvo četiri bošnjačka civila i silovanje jedne ženske osobe 1992. godine, osuđen je danas pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na 15 godina zatvora.

Naš drug Idro

Rođen je u Peći, 1984. godine. Naš drug Idro Seferi, višegodišnji dopisnik albanskih medija iz Beograda, za mnoge Beograđane poznat, dobar i „cool“ lik, kaže za Danas da je Peć fantastičan grad, kao i da će do kraja života biti lokal patriota.

Nikoli Vidi Lujiću osam godina zatvora

Nikola Vida Lujić osuđen je danas prvostepenom presudom pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na osam godina zatvora zbog silovanja Bošnjakinje Š. A.