Tužilaštvo najavljuje za septembar suđenje za ratne zločine na Kosovu 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Pred Specijalnim sudom u Hagu juče je, video vezom, održana druga statusna konferencija bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, optuženim za ratne zločine.

Statusne konferencije služe za analizu dokle se stiglo u pripremi procesa, raspravlja se o obelodanjivanju dokaza za suđenje i o zahtevima za puštanju na uslovnu slobodu optuženih. Branioci Tačija i Seljimija već su zvanično podneli zahteve za ukidanje pritvora.

Kako izveštava Kosovo online, predstavnik Tužilaštva Diger ponovio je da se očekuje da će suđenje moći da počne u septembru sledeće godine i da će shodno tome dva, tri meseca pre početka podneti podneske.

Advokati odbrane smatraju da je to prerano i da neće imati vremena da pripreme odbranu.

Na prošloj statusnoj konferenciji, branioci su tvrdili da proces ne može da počne pre juna 2022, zato što im je toliko vremena potrebno da se pripreme.

Četvorica bivših lidera OVK optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu i stavlja im se na teret oko 100 ubistava Srba i ostalih nealbanaca, Albanaca, pripadnika katoličke konfesije, političkih i protivnika OVK Tači i ostali su negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice.

Uhapšeni su početkom novembra u Prištini i transportovani u pritvorsku jedinicu u Hagu. Tači je prethodno je podneo ostavku na mesto predsednika Kosova.

Gucati i Haradinaj

Pred Sudom u Hagu za danas je najavljeno prvo pojavljivanje lidera Udruženja OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja i izjašnjavanje o optužnici. Pre nekoliko dana potvrđena je optužnica protiv njih dvojice zbog ometanja pravde i pretnje svedocima. Njih dvojica su više puta objavljivali dokumenta Specijalnog suda dostavljana organizaciji ratnih veterana bivše OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari