Valentin Incko: Pozdravljamo činjenicu da je Dodik ispunio obećanje 1Valentin Incko Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Kancelarija Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) pozdravlja činjenicu da je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ispunio svoje obećanje sa neformalnog skupa članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o uklanjanju ploče sa imenom Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama.

To kaže za Danas Valentin Incko, visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini, povodom ovog slučaja koji se dogodio krajem protekle nedelje.

Valentin Incko je za naš list rekao da uklanjanje ploče sa imenom ovog osuđenog ratnog zločinca sa studentskog doma na Palama simboličan gest.

„OHR će ceniti sve političare na osnovu njihovih dugoročnih aktivnosti i retorike, u kojima nema veličanja ratnih zločinaca“, zaključuje Valentin Incko za Danas.

Podsetimo, prošlog meseca je najviši međunarodni zvaničnik u BiH, visoki predstavnik Valentin Incko izjavio da bi Milorad Dodik trebalo da ukloni tablu ili da se suoči sa sankcijama.

Incko je dodao da bi mu, ako Dodik ne bi uklonio ploču u roku od šest meseci, trebalo zabraniti putovanje u sve zemlje EU.

Dodik je, potom, nazvao Incka „monstrumom“ koji podržava Bošnjake i „sveti se Srbima i Hrvatima u BiH“, istakavši da Republika Srpska neće poštovati „nijednu njegovu odluku“.

Međutim, u danu u kojem je prošle nedelje skinuta tabla sa imenom ovog ratnog zločinca, ćerka Radovana Karadžića, Sonja Karadžić-Jovičević, rekla je medijima da tabla i treba da bude skinuta.

Ona se obratila medijima u Banjaluci istakavši da se nada da će se uklanjanjem table na studentskom domu na Palama koji nosi ime njenog oca Radovana Karadžića, „staviti tačka na zloupotrebe njegovog imena“.

Valentin Incko: Pozdravljamo činjenicu da je Dodik ispunio obećanje 2

Ona je dodala da je „neverovatno da pet godina nakon postavljanja te table ona dobije toliku pažnju koliku nije imala ni kada je postavljana“.

„Nadam se da će se uklanjanjem table staviti tačka na dalje dnevnopolitičke obračune zloupotrebom imena Radovana Karadžića, pre svega na pritiske na njega lično i na članove njegove porodice“, rekla je Karadžić-Jovičević.

Nekoliko sati nakon njenog obraćanja, tabla je skinuta.

Stajala duže od četiri godine

Tabla na studentskom domu na Palama stajala je tamo više od četiri godine, a ceo događaj postavljanja i imenovanja održan je na inicijativu Milorada Dodika, koji je taj sramni čin koristio u predizborne svrhe. Tabla je postavljena u martu 2016. a izbori su bili održani u oktobru. Dodik je već jednom otvorio ovaj studentski dom, na opštim izborima u oktobru 2014. godine, ali je dom ostao prazan. Reakcije žrtava genocida i ratnih zločina ali i svih koji sa tom tragedijom saosećaju, razume se da su bile – zgražavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari