Nedelja

Dva lica piraterije

Koliku štetu zbog piraterije trpe izdavači, producenti, medijske kuće, pisci i umetnici iz celog sveta – još niko nije izračunao.

Fantastikom protiv zaborava

Roman Izbledele duše Mladena Jakovljevića, objavljen u izdanju Akademske knjige, sagledavanjem stvarnosti iz perspektive fantastičnog podseća u kolikoj meri odjeci prošlosti oblikuju sadašnji identitet, lični jednako koliko i kolektivni, kao i koliko su značajni za njegovo očuvanje.

U ordinaciji

Što bi polučilo veću korist – ukinuti funkciju predsjednika Republike Hrvatske, zato što je besmislena, ili ukinuti Republiku Hrvatsku, jer je još besmislenija?

Jasenovački stradalnici

Treba li danas, posle gotovo osam decenija, i dalje govoriti o zločinima koji su se dogodili na teritoriji Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu?

Recept za smisleni život

Roman Studen kamen Jelene Dramićanin, pobednik konkursa kreativnog pisanja Tvoja reč, koji organizuje servis Bookmate, nakon svog e-izdanja, nedavno je dobio i ukoričeno sa potpisom IK Evro Book.

Njujork osvojen! U patikama

Četvrtak, 31. oktobar: Noć veštica je danas. Da nisam naletela na komšiju maskiranog u kolačić „oreo“ kad sam krenula u teretanu, zaboravila bih na praznik. Misli su mi na njujorškom maratonu koji je u nedelju.

Stvaranje policijske države

Omer Karabeg: Da li Srbija postaje policijska država razgovaraju dva advokata iz Beograda – Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja, i Božo Prelević, koji je nakon 5. oktobra bio ministar policije u prelaznoj vladi Srbije.

Smisao sveta lišenog uspomena

Posle Isusovog detinjstva i Isusovog školovanja, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2003, Dž. M. Kuci (John Maxwell Coetzee) završava svoju trilogiju Isusovom smrću, koju je nedavno objavila IK Samizdat B92, u prevodu s engleskog Tanje Milosavljević.

Kako je pao Berlinski zid

U deceniji u kojoj dolazi do pada Berlinskog zida, i svega onoga što se nakon toga dogodilo – ujedinjenje Nemačke, kraj Hladnog rata, slom komunizma u Istočnoj Evropi i raspad SSSR-a, ČSSR i SFRJ, personalni sastav političkih lidera bio je gotovo identičan – ponikli su iz istog društvenog miljea, imali su iste poglede na društvo i ekonomiju i svi su prevalili sedmu deceniju života.

Viteški roman u stihu

U izdanju Matice srpske i Filozofskog fakulteta iz Kosovske Mitrovice objavljena je knjiga Ser Gavejn i Zeleni Vitez: prevod, tumačenja i značenja prof. dr Mladena Jakovljevića.