Nedelja

Zbirka pesama koja se sluša 2

Zbirka pesama koja se sluša

Zbirka najboljih srpskih rep tekstova po izboru Aleksandra Pavlića, Ivana Ristića i Nebojše Marića objavljena je u izdanju Društva ljubitelja popularne kulture i može se kupiti u knjižarama širom Srbije, kao i preko sajta dljpk.com/repotpisani.

Lekcija o neophodnosti skromnosti 3

Lekcija o neophodnosti skromnosti

Ko sâm nije pokušao da se bavi istorijom ili nije zavirivao u radionicu nekog istoričara, teško može stvoriti predstavu o iskušenjima ljudi kojima je istorija zanat.

Glava u toplom 8

Glava u toplom

Sjetit ćete se, nisu tako davno bila olovna vremena kada je čak i Franjo Tuđman, vodeći računa o općem raspoloženju svjetine, imao potrebu naglasiti da njegova žena, srećom, nije ni hadezeovka ni hadezeovka.

Besmrtnost za život 9

Besmrtnost za život

Čuveni roman o Oskaru Šindleru nastao je na inicijativu jednog od Šindlerovih preživelih, Poldeka Feferberga, koga je australijski pisac, dramaturg i esejista Tomas Kenili upoznao 1980.

Hrvatska očekivanja od novog srpskog patrijarha 10

Hrvatska očekivanja od novog srpskog patrijarha

Novoustoličeni patrijarh SPC Porfirije, u gotovo sedam godina koje je proveo RH kao zagrebačko-ljubljanski mitrpolit uspio je krajnje zategnute političke, konfesionalne, pa onda i etničke, hrvatsko-srpske odnose u dobroj mjeri relaksirati i time u nasljeđe ostaviti solidne temelje za izgradnju čvršćih mostova međusobnog razumijevanju i suradnje.

Razgovori sa prethodnikom 11

Razgovori sa prethodnikom

Za Grke koji drže do knjige i kulture kao nacionalnog identiteta, delo Razgovori s Grekom Nikosa Kazancakisa (1883-1957) ima status kao kod nas Andrićevi Znakovi pored puta, postoji u većini kućnih biblioteka i mnogi bi je poneli sa sobom na pusto ostrvo.

Tajna života i smrti 12

Tajna života i smrti

Mart 2004. godine. Dimitrije je mladić koji je u mladosti pobegao iz Jugoslavije i sada se vraća na Kosovo, u Mitrovicu, grad u kojem je rođen, da bi prisustvovao sahrani svoga oca s kojim se rastao u lošim odnosima.

Kastracija mlečnog puta: komoditet transformacije 13

Kastracija mlečnog puta: komoditet transformacije

Početkom treće dekade 20. veka zapisana je, odnosno objavljena, rečenica, „Ja držim svoj mali život sav potrešen i uplašen u rukama, čudeći mu se, kao što drži crni evnuh prsten sultanije u rukama dok se ona kupa. On je u mojim rukama, a nije moj. I sve što je oko mene moje i nije moje“.

Mladene, neću odustati! 14

Mladene, neću odustati!

Četvrtak, 18. februar: Iz fokusa medija izgubilo se ordenje dodeljeno povodom Dana državnosti, jer Aleksandar Vučić i njegova desnica Nikola Selaković danas već imaju preča posla – izbor novog patrijarha.

Na kraju dolazi realnost 15

Na kraju dolazi realnost

Omer Karabeg: Nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali poštujući stavove SAD kao i Rusije i Kine. Želi li Vučić da izjednači uticaj Vašingtona, Moskve i Pekinga na rešavanje kosovskog problema?