Nedelja

Obavezujući društveni ugovor umesto predizborne retorike 8

Obavezujući društveni ugovor umesto predizborne retorike

U ovoj predizbornoj atmosferi najveći utisak na mene je ostavilo obećanje predsednika Vučića da ćemo za pet godina, dostići u Srbiji prosečnu zaradu od 900 evra uz prosečnu penziju tik ispod polovine ovog iznosa.

Mali moreplovac ponovo plovi 10

Mali moreplovac ponovo plovi

Izdavački san koji je započet 2014, pa prekinut sledeće godine, nakon što je inicijator, istoričar devete umetnosti Zdravko Zupan (1950-2015) preminuo, konačno je, krajem prošle godine dosanjan.

Putovanje kroz budalaštine u ljudskoj istoriji 11

Putovanje kroz budalaštine u ljudskoj istoriji

Knjiga LJudski rod – Kako smo sje*ali sve što smo mogli Toma Filipsa, koju je nedavno objavila Laguna u prevodu Nenada Dropulića, predstavlja uzbudljivo putovanje kroz najkreativnije i najrazornije budalaštine u ljudskoj istoriji.

Prizivanje đavola 12

Prizivanje đavola

Ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija od strane SAD, u Iranu je označeno aktom državnog terorizma.

Čistač 13

Čistač

Četvrtak, 9. januar: Do kada je pristojno govoriti ljudima „Srećna Nova godina!“? Nadam se da će ove nedelje doći taj trenutak. Čini mi se da će ova biti nedelja raznih odbrojavanja.

Strategija nesporazuma 14

Strategija nesporazuma

Omer Karabeg: O Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji odbrane Srbije razgovaraju Miroslav Hadžić, dugogodišnji direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i profesor Fakulteta političkih nauka, i Armin Kržalić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu. Najviše reakcija je izazvao deo u kome se kaže da je očuvanje Republike Srpske prioritet spoljne politike Srbije. Zašto je to sada ubačeno u dokumente kojima se definišu nacionalni interesi Srbije?

Evropski putopisci o ishrani u Srbiji u 19. veku 15

Evropski putopisci o ishrani u Srbiji u 19. veku

Tragom mnoštva evropskih putnika namernika, koji su stizali sa raznih strana i različitim povodima, Đorđe S. Kostić svojom knjigom Trpeza za umorne putnike: Evropski putopisci o ishrani u Srbiji u 19. veku – kulinarskim bedekerom i azbučnikom srpskog blagoutrobija, koji je nedavno objavila Geopoetika, vodi čitaoca kroz Srbiju 19. veka.