Nedelja

Jednostavno a moćno

Knjiga “Dnevni red”Erika Vijara, za koju je ovaj pisac dobio prestižnu francusku nagradu “Gonkur”, pojavila se nedavno u izdanju novosadske “Akademske knjige”, u prevodu Milete Logoa Milutinovića.

Da li su žene mogle spasiti svet od ekonomske krize

Delimično zbog opadanja broja i odustajanja od napredovanja, a delom i zbog stalnih problema ljudi na vrhu hijerarhije žene su bile nedovoljno zastupljene na višim položajima u kompanijama koje su doživele finansijsku krizu, na Wall Streetu, ali i u Londonu, Sidneju, Rejkjaviku, Dablinu, Ženevi i u Dubaiju.

O srednjem veku na nov način

Istorijski roman “Gorolom”domaćeg pisca fantastike Aleksandra Tešića (Čačak, 1961), poznatog po trilogijama epske fantastike inspirisanim srpskom i slovenskom mitologijom “Kosingas”i “Miloš Obilić”, koji se nedavno pojavio sa potpisom izdavačke kuće “Strahor”, biće bez nastavaka, namera je izdavača i autora.

Fatum primirja

Pesnik Dušan Matić, u burno vreme beogradskog nadrealizma, pronašao je onog manijakalnog ljubitelja simetrije, koji je sav svoj život izmerio kao na kantaru, pa je datum svoga rođenja, svog „himena“ i svoje smrti rasporedio na precizne podeoke od po četvrt stoleća.

Nigdina

Kako potpisnik ne smatra sebe kompetentnim za arbitražu književnog opusa Igora Marojevića, favorizovanje romana “Tuđine”(“Laguna”, 2018) biće, moguće, ponesenost ovom njegovom knjigom, bez potrebe za hijerarhizacijom unutar njegovog stvaralaštva.

Ustaške aveti

O odnosu hrvatske vlasti prema ustaškom pokretu i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj razgovaraju Dejan Jović, profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, i Davor Gjenero, politički analitičar iz Zagreba.

Revolucionar recepcije antike

Johan Joahim Vinkelman, sin šustera, neumorni diletant, osnivač klasične arheologije i moderne nauke o umetnosti, važi za primer kako jedan običan građanin, uz sreću i razum, ume da prevaziđe svaku, sa svojim nižim rođenjem spojenu, prepreku.

Dug je put do modernih vremena

Koncept “Modernih vremena”naslanja se na iskustva novijih francuskih magazina za kulturu poznatih i po skraćenici “mook”(“magazine-book”) koja sugeriše hibrid knjige i časopisa, ali bez epigonstva i uz svest o specifičnostima ovdašnje kulture.