Nedelja

Računarska literatura na sajmu

Izdavačka kuća “CET” predstaviće i ove godine svoj izbor računarske literature (nove knjige i ranija izdanja) na Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća (UFI), koji se 62. put održava u Beogradu, od 21. do 25. maja.

Sudbina Srba u Hrvatskoj: Vreme deoba i mržnje

Da su i jedna i druga Jugoslavija bile temeljene na tržišnoj ekonomiji, na industrijskom društvu, na autohtonim silama ujedinjavanja, ne bismo imali te katastrofalne ratne rasplete.

Dvadesetak sličica iz života

Roman “Srećni su srećnici” poznate dramske književnice Jasmine Reze (Yasmina Reza, 1959) nedavno je objavljen na srpskom jeziku u izdanju novosadske “Akademske knjige”, u prevodu Svetlane Stojanović.

Zlokobna fantazija

Dragi Zorane,
Ti si mi pisao da se u beogradskoj čaršiji sklonoj konspiraciji, intervju Ramuša Haradinaja koji je dat jednom srpskom novinaru u Prištini, tumačio kao dogovor s ciljem da se pokaže ‘lepše lice’ premijera Kosova, jer će se možda baš nešto bitno s njim sutra potpisivati, iako bi ga danas uhapsili da se pojavi u Srbiji.

Džeremaja i Kurdi nastavljaju da jašu

Raskošni i uznemirujući serijal, koji nas opominje koliko su krhki temelji naše civilizacije i kako je ljudska priroda podjednako veličanstvena i zastrašujuća – navodi izdavač na koricama 4. toma Hermanovog “Džeremaje” koji se pojavio krajem prošle godine, u prevodu Vladimira D. Jankovića.

U potrazi za sopstvenim identitetom

Roman Roberta Krouča (1927) “Otišao u Indijance” objavila je nedavno zrenjaninska “Agora”, u prevodu Tanje Cvetković.

Gradovi i ljudi

Četvrtak, 10. maj

Svih ovih godina mog života sa arhitekturom, porodicom, prijateljima i familijom, koji većinom vole i interesuju se za prostore oko nas i u svetu, primetila sam koliko nam nedostaju nova mesta, različiti ambijenti u kojima možemo da se okrenemo značenjima i znanjima.

SNS nasilje

Omer Karabeg: O političkom nasilju Srpske napredne stranke razgovaraju dve poslanice Skupštine Srbije – Aleksandra Jerkov iz opozicione Demokratske stranke i nezavisna poslanica Marinika Tepić.

Kompletno delo univerzalnog umetnika

Leonardo da Viči (1452-1519) do danas je pojam univerzalnog umetnika, čak i u epohi renesanse koja je obilovala genijima, on ide u gorostasa i izuzetnu ličnost.