Nedelja

Paradoksi iz ilegale 2

Paradoksi iz ilegale

Jedna sasvim apartna i skrajnuta književna pojava, koja se krije u ilegali na jugoistoku Srbije, poznata pod inicijalima I. P. objavila je svoju 15. knjigu, izdanje Niškog kulturnog centra.

Raskol "plave" i "crvene" Amerike 8

Raskol „plave“ i „crvene“ Amerike

Sve dok nije bespotrebno ušao u hazarderske kombinacije na šestojanuarskim demonstracijama, Donald Tramp je imao šansu da se etablira kao ozbiljna alternativa koja bi kao senka pratila Džoa Bajdena i njegovu administraciju sa kapitalom od 74 miliona glasača.

Dve istorijske strip-epopeje 9

Dve istorijske strip-epopeje

Misisipi je reka širokih grudi; to je beskrajna i mračna sestra Parane, Urugvaja, Amazona i Orinoka.

"Jasmin i smrt" na portugalskom u Mozambiku 10

„Jasmin i smrt“ na portugalskom u Mozambiku

Priča Jelene Lengold Jasmin i smrt objavljena je na portugalskom jeziku u književnom časopisu O Redentor do Mundo u državi Mozambik, u prevodu na portugalski jezik Sandre Tamele, saopšteno je iz Arhipelaga.

Oto Vagner i njegovi učenici 11

Oto Vagner i njegovi učenici

Projektanti školovani u Beču odigrali su značajnu ulogu u graditeljskoj praksi druge polovine 19. i prvih decenija 20 veka, na području čitave Austrougarske monarhije.

Ne budi tragično ozbiljan, jer je to komično 12

Ne budi tragično ozbiljan, jer je to komično

Prolog: Razvijenijim društvima, ukoliko nastave svoju trku ka blagostanju, postaće sve očigledniji iracionalizam racionalizovane egzistencije, zakržljalost života lišenog stvarne komunikacije sa drugima i kreativnog ispunjenja, otuđenje u svetu predmeta i privida.

O nauci, književnosti i religiji 13

O nauci, književnosti i religiji

Za Ijana Makjuana istorija nauke je fascinirajuća saga prepuna intelektualne hrabrosti, teškog rada, hiljadustrukog neuspeha i kratkih momenata inspiracije.

Sve nijanse boje krvi 14

Sve nijanse boje krvi

Kad sam u ruke uzeo knjigu Vladimira Krstulovića Šalom porta nigra (Most Art Jugoslavija, Zemun 2020) nisam ni slutio u kakvu će me duhovnu avanturu čitanja, ovo u svakom pogledu upečatljivo djelo odvesti; kakva će mi to crna vrata povijesti (i) života otvoriti.

Rušenje granice između fikcije i nefikcije 15

Rušenje granice između fikcije i nefikcije

Izdavačka kuća Laguna sredinom prošle nedelje objavila je 20. naslov iz višegodišnjeg Projekta Saramago, ne računajući nekomercijalno izdanje u kome su se 2013, pod zajedničkim naslovom U prvom licu, našli delovi Autobiografije čuvenog portugalskog nobelovca i skraćene verzije njegovog teksta Od kipa kamen.