Nedelja

Nastavak majstorskog pripovedanja 2

Nastavak majstorskog pripovedanja

Kad se prvi put, pre sedam godina, pojavila samizdat varijanta Pesme krvi škotskog pisca Entonija Rajana (1970), pa ubrzo ušla u izdavački plan jednog od najvećih britanskih izdavača – Pingvin buks, čiji su urednici odmah tražili još dva nastavka, bilo je potpuno jasno da će trilogija Gavranova sena uzdrmati žanr epske fantastike, na svetskom nivou.

Jugoslovenski Minhen 3

Jugoslovenski Minhen

Celo leto 1988. godine tutnje mitinzi po Vojvodini, a o tome iz PK SKV idu informacije i molbe jugoslovenskom rukovodstvu.

Evolucija psovke 8

Evolucija psovke

Da su ranija vremena, premijer Andrej Plenković bi se zasigurno služio drugačijim epitetima za ocrnjivanje svojih protivnika.

Ko je imun na virus? 9

Ko je imun na virus?

Tokom godina srpske tranzicije ništa se nije promenilo u odnosu vlasti prema javnoj svojini.

Opstati protiv svih struja 10

Opstati protiv svih struja

Valzerov Jakob fon Gunten (Robert Walser, 1878-1956), premijerno objavljen 1909. u Nemačkoj, jedna je od najboljih knjiga koje sam držala u rukama i kad sam zatvorila poslednju stranu, okrenula sam prvu, s namerom da dobro zapamtim to delo, a sve zahvaljujući prevodiocu Nikoli B. Cvetkoviću (IK Filip Višnjić, 2000).

Kako da se građani bore protiv korupcije? 13

Kako da se građani bore protiv korupcije?

Ova publikacija nije samo jedno od svedočanstava vremena u kojem živimo, obeleženog snažnom korupcijom u čitavom društvu, već bi mogla biti i korisno štivo za one lokalne samouprave i građane u Srbiji koji žele da se suprotstave korupciji, kroz članstvo u lokalnim antikorupcijskim telima ili na druge načine.

Evropska kartografija od ljudskog stopala 14

Evropska kartografija od ljudskog stopala

Mesec dana pre nego što je virus korone paralisao globus, u 90. godini umro je literarni velikan, filozof, kritičar, čovek sveobuhvatne ideje i elegantne misli, profesor Prinstona, Džordž Štajner.

Pištalov Tesla na grčkom 15

Pištalov Tesla na grčkom

Roman Vladimira Pištala (1960) Tesla, portret među maskama pojavio se nedavno na grčkom jeziku, kao 17. prevod ove knjige na nekom od svetskih jezika, saopšteno je iz Agore.