Nedelja

Roman boje bakra 2

Roman boje bakra

Od prvih svojih tekstova Saša Ilić se, kao malo koji srpski pisac, usredsredio na to da jezikom zahvati svoje vreme, ono sada i ovde, bez okolišanja i traženja izgovora.

Za standardizaciju rodno osetljivog jezika 3

Za standardizaciju rodno osetljivog jezika

Svenka Savić i Marjana Stevanović potpisuju Vodič za upotrebu rodno osetljivog jezika u javnoj upotrebi u Srbiji koji se krajem 2019. pojavio u izdanju Misija OEBS u Srbiji.

Problem Kosova može se rešiti samo u evropskim okvirima 8

Problem Kosova može se rešiti samo u evropskim okvirima

U završnici obeležavanja 180 godina srpsko-francuskih diplomatskih odnosa gost Ambasade Francuske u Srbiji prošle nedelje bio je istoričar Žan-Pol Bled, počasni profesor na Sorboni u Parizu, inostrani član SANU i jedan od vodećih poznavalaca politike i društvene istorije Nemačke i Habsburške monarhije.

Igra je čarolija književnosti 9

Igra je čarolija književnosti

Roman Petera Esterhazija Jednostavna pripovest zapeta sto strana – verzija s mačevanjem nedavno je objavila Akademska knjiga iz Novog Sada, u prevodu Arpada Vicka.

Gravet bira, Stojanović realizuje 10

Gravet bira, Stojanović realizuje

Britanac Pol Gravet, autor kultne knjige 1001 strip koji morate pročitati u životu i jedan od najeminentnijih strip teoretičara u svetu, svake godine sastavlja top listu najboljih stripova objavljenih širom sveta u prethodnoj godini.

Crnogorski poligon 12

Crnogorski poligon

Omer Karabeg: O odnosima Srbije i Crne Gore razgovaraju dva politikologa – Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku iz Beograda, i Zlatko Vujović, predsednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje iz Podgorice.

Ko je bio Lujo Davičo? 13

Ko je bio Lujo Davičo?

Kad se pomene ime Luja Daviča, prva asocijacija je državna baletska škola u Beogradu, koja nosi njegovo ime, ali iza imena škole, o samom umetniku Daviču, gotovo se ništa ne zna.

Omiljeni narodi s periferije 14

Omiljeni narodi s periferije

Da bismo razumeli poziciju francuske – političke, medijske i intelektualne elite u odnosu na dešavanja u Jugoslaviji, potrebno je najpre razumeti globalni položaj Francuske nakon sloma „nominalnog socijalizma“, ujedinjenja Nemačke i urušavanje SSSR-a, kao i njen odnos prema Sjedinjenim Državama u periodu koji Fransoa Kise označava kao „kraj svega i početak nečega“.

Krize, sukobi i solidarnost u Dubrovniku 15

Krize, sukobi i solidarnost u Dubrovniku

Zbornik radova sa kongresa Krize, sukobi i solidarnost u povijesnoj perspektivi održanog 2016. u Zadru, objavio je 2018. Hrvatski institut za povijest.