Nedelja

Aneta Vladimirov: Nije budućnost nužno ono što dolazi

Prošlost je paradoks, istovremeno je inspiracija i ishod. Svojevrsno tautološko mrcvarenje naših ličnih, najčešće neosvješćenih, istorija. Moja mama je živjela u društvu modernijem od ovog u kojem živi moja kćer.

Hodočašće i krstaški pohod

Izdavačka kuća Laguna nedavno je objavila roman ovogodišnjeg dobitnik Nobelove nagrade Petera Handkea (1942) Veliki pad, u prevodu Žarka Radakovića.

Veštac Geralt u knjigama, igrici i na filmu

Međunarodni bestseler serijal Saga o vešcu Andžeja Sapkovskog, po kojem je napravljena planetarno popularna kompjuterska igrica The Witcher, krajem 2019. (konačno) stiže i na filmsko platno, zapravo, kao Netfliksova TV serija od osam epizoda (u prvoj sezoni).

Marina i okultizam

Kao što je njen povratak u zavičaj dočekan sa kontraverzama, sa još intenzivnijim oprečnostima i reakcijama traje njena izložba koju prate brojni tekstovi i reakcije u vrlo širokom spektru prihvatanja i negacija.

Montanjari u ravnici

Na tragu Velike drame, uspešno igrane niz sezona u Narodnom pozorištu u Beogradu, Siniša Kovačević je objavio roman Osvajanje zavičaja (Vukotić Media, Beograd 2019) posvećen istoj temi – dramatičnom doseljavanju kolonista iz Crne Gore u vojvođansku ravnicu i saživljavanju dva mentaliteta.

O jednoj protekloj epohi i nestaloj zemlji

Prateći istoriju dve porodice u bezbrižno vreme raspusta i letovanja, LJubica Arsić, dobitnica Andrićeve nagrade i Ženskog pera, u svom novom romanu Četiri kiše, koji je nedavno objavila Laguna, diskretno evocira jednu proteklu epohu i nestalu zemlju.