Nedelja

Kretanje iza ogledala 2

Kretanje iza ogledala

Knjiga: „Devojka sa štapom“ Divne Vuksanović, romanoid (Izdavač: Kulturni centar Novog Sada, 2020).

Godine koje nam jedu skakavci 3

Godine koje nam jedu skakavci

Nikome u Hrvatskoj nije tajna kako između Banskih Dvora (sjedište vlade RH i premijera) i Predsjedničkih na Pantovčaku; dakle između, kako se to uobičajilo kazati dva brda, već godinama vladaju napetost, rivalstvo, pa i otvorena netrpeljivopst, čak i onda kad premijer i predsjednik dolaze iz iste političke opcije (primjerice: Milanović i Josipović iz SDP, ili Plenković i Kolinda Grabar Kitarović iz HDZ).

Članstvo kao pokretna meta 8

Članstvo kao pokretna meta

Ponekad sagradiš zidove, ne da bi se ogradio od ljudi, već da bi video kome je, dovoljno stalo da ih sruši. (Sokrat)

Rat s utvarom 9

Rat s utvarom

Ako postoji nešto kao hrvatska kapitalistička misao – ili, da bude jednostavnije, misao prosječnoga hrvatskog kapitalista – ona se u 30 godina nije dobacila dalje od toga da u socijalizmu pronalazi krivca za vlastita sranja.

Đinđićevi egzekutori u epizodi: Dvoboj za "Preševsku dolinu" 11

Đinđićevi egzekutori u epizodi: Dvoboj za „Preševsku dolinu“

Dok je postoktobarski vetar razvejavao vreme diktature, a lideri DOS po beogradskim kafanama uz tamburašku varijantu uživali uz Svilen konac u prelaznoj Vladi Srbije, zajedno sa socijalistima, pripremajući vanredne novembarske izbore, neki ljudi radili su drugi posao.

Čekajući Godoa, pardon Vladu 12

Čekajući Godoa, pardon Vladu

Četvrtak, 8. oktobar: Dublji uvid u to šta nam se dešava, godinama unazad vezujem za četvrtak, dan kad izlaze moji omiljeni nedeljnici.

Nespretno, neodgovorno i pogrešno 13

Nespretno, neodgovorno i pogrešno

Omer Karabeg: Nedavno su predsednik i premijer Hrvatske, Zoran Milanović i Andej Plenković, primili člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, a potom je premijer Plenković pozvao na razgovor lidera SDA Bakira Izetbegovića i lidera bosanskohercegovačkog HDZ Dragana Čovića.

Spektakl-bez-spektakla 14

Spektakl-bez-spektakla

Valjarevićev Zimski dnevnik, objavljen 1995, za kratko vreme je stekao i do danas zadržao status kultnog ostvarenja 1990-ih.

Život kao potraga za sobom 15

Život kao potraga za sobom

Iako je objavljena posthumno, knjiga Znakovi pored puta zauzima značajno mesto u bogatom opusu nobelovca Ive Andrića.