Nedelja

Dodikov put u Sarajevo

Omer Karabeg: Ko će pobediti na oktobarskim izborima u Republici Srpskoj, prvenstveno u trci za člana Predsedništva BiH, razgovaraju Ivan Šijaković, profesor sociologije na Univerzitetu u Banjaluci, i Žarko Papić, politički analitičar iz Sarajeva.

Na meti i desničara i levičara

Roman “Već dve hiljade godina…” Mihaila Sebastijana objavila je nedavno IK “Clio”, u prevodu s rumunskog Đure Miočinovića. počinje 1920-ih godina.

Kratki roman o ratu s celim svetom

Veliki sam ljubitelj istorije, fasciniran sam onim što je bilo mnogo više nego onim što će biti, tako je bilo oduvek.

Trijumf volje

Može li neko ovoj korpulentnoj devojci, nakon što je peti put osvojila zlatnu medalju u bacanju diska, objasniti da je u pitanju samo vešto zavitlan komad pleha na onu livadu.

Da li su nas Kinezi preveslali sirote preko zlata

Da li strateško partnerstvo sadrži i elemente strateškog – promašaja? Da li „velika poslovna pobeda“ otkriva neprijatnu istinu o nesposobnosti i nestručnosti političke elite u upravljanju strateškim resursima?

Kraj „Napuljskih priča“

Četvrta, završna knjiga u serijalu „Napuljskih priča“ predstavlja grandiozno finale najveće književne sage XXI veka, najavljuju urednice beogradske IK „Booka“ novi roman Elene Ferante „Priča o izgubljenoj devojčici“, nedavno objavljen u prevodu Jelen Brborić.

Teorije književnosti u 20. stoleću

Dvadeseti vek stoleće je književnih teorija. Pre toga – izuzimajući filozofsku estetiku – književna teorija je u suštini bila filologija. NJen objekt bili su kritika izvora i biografizam.

Pančevački Svetionik

Sreda, 5. septembar
Danas počinje Pančevo film festival (PAFF), koji već pet godina pravim zajedno sa svojim prijateljem Ognjenom Glavonićem.

Kako su nastali Rusi i Ukrajinci

Socijalno-ekonomski razvoj Istočnih Slovena sredinom IX veka usled porasta produktivnosti zemljoradnje i stočarstva, a takođe zanatstva i trgovine, u uslovima aktivne intervencije Varjaga-Normana iz Skandinavije, dovodi do radikalnih promena na istoku Evrope, gde je nastala nova politička tvorevina – Rus, Kijevska država.