Nedelja

Otvorena vrata za maštanje o dalekoj istoriji

Knjiga Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem Aleksandre Mihajlović, sa ilustracijama Mihaila Gačića, koja se nedavno pojavila u izdanju Lagune, priča je o najvećem srpskom junaku, ali i mnogo više od toga jer traži od čitaoca da se upozna i sa istorijskim okolnostima, i sa narodnim predanjem, ali i da upotrebi svoju kreativnost.

Književnost i religija

Već nekoliko godina kontinuirano raste akademsko interesovanje za naizmeničan odnos između književnosti i religije. Povremeno se može čuti da je reč o jednom religious turn u humanističkim i kulturološkim disciplinama.

Putopisi, životi, legende

Dobro osmišljene i profilisane biblioteke, i edicije u okviru njih, oduvek su, pored autora davale pečat jednoj izdavačkoj kući i garantovale njen visoki ugled među čitaocima.

Dijalog velikana: Jung i Niče

Karl Gustav Jung održao je 1920-ih i 1930-ih godina niz kraćih i dužih, višegodišnjih seminara svojim učenicima, saradnicima, kolegama i odabranim analizantima, tokom kojih se bavio dubinsko-psihološkim temama, razmatrajući raznovrsne sadržaje iz ugla analitičke psihologije.

Budi sutra i ti LGBT!

Sada već tradicionalno septembar se vezuje za održavanje Parade ponosa. Od hoće li je biti do zašto će je biti?

Širok Tviter, ravan Srem

Četvrtak, 5. septembar: Pa ti kao da si u kampanji – napisala mi je u poruci Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, nakon što je na N1 videla moje četvrto gostovanje u jutarnjim programima u toku ove nedelje.

Dodik u osnovi provincijski političar

O popularnosti Milorada Dodika u Srbiji govore Žarko Korać – dugogodišnji profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, i Vladimir Pejić – direktor beogradske agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus.

Tesla progovorio arapski

Roman Tesla, portret među maskama Vladimira Pištala preveden je nedavno na arapski i upravo je izašao iz štampe u Kairu kao izdanje uglednog izdavača Noon Publishing, saopšteno je iz Agore.

Parlament uzvraća udarac

Šta je zajedničko za Čarlsa I, Džejmsa II i Borisa Džonsona, osim činjenice da nijednog nije izabrao narod za funkciju na kojoj su se našli? Odgovor je – poraz od parlamenta!

Majstori i učenici

“Dalekovido, mada psihološki sasvim predvidljivo, učenik će povesti nepoštednu i dugotrajnu borbu protiv Majstora, služeći se spletkama i klevetama kojima je pokazao da nije lišen baš svakog dara”, kaže Kiš u objašnjenju svoje povesti…