Foto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Na takmičenju se za konačni plasman računaju podjednako glasovi stručnih žirija iz 43 zemlje učesnice i glasovi telefonskog glasanja publike, odnosno po 50 odsto.

Predstavnici Srbije osvojili su ukupno 79 glasova publike, a organizatori Evrovizije objavili su danas na sajtu i kako je publika glasala po zemljama.

Srbija je tako osvojila najviše glasova publike u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Švajcarskoj, tačnije po 12 poena. Deset poena za pesmu „Nova deca“ došlo je iz Makedonije, osam iz Austrije, sedam iz Bugarske i po jedan poen iz Francuske i Italije.

S druge strane, Srbija je od glasova žirija dobila poene od šest zemalja – Crne Gore 12, Azerbejdžana 10, Makedonije osam, San Marina i Albanije po tri, Grčke dva. Od Hrvatske i Slovenije predstavnici Srbije nisu dobili nijedan poen, kao ni od Rusije. Prema glasovima stručnih žirija, Srbija je bila na 21. mestu od 26 pesama koliko je učestvovalo u finalu takmičenja.

A kako je Srbija glasala?

Građani Srbije su putem SMS-a najviše glasova dali Mađarskoj što je u poenima 12, potom Kipru 10, Sloveniji osam, Izraelu sedam, Italiji šest…

Stručni žiri iz Srbije najviše poena – 12 dao je Švedskoj, 10 Nemačkoj, a osam Italiji. U žiriji su bili Radivoje Radivojević, Dejan Cukić, Tijana Milošević, Bojana Stamenov i Branislav Krstić „Garavi sokak“.

Predstavnica Izraela pobedila je sinoć na ovogodišnjoj Evroviziji. Bila je treća po glasovima žirija i osvojila najviše glasova publike iz 43 zemlje, što je na kraju dovelo do prvog mesta u ukupnom plasmanu.