Postavljen pekinški mehur 1EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Domaćini Olimpijskih igara u zimskim sportovima organizovali su zdravstveni mehur pre dolaska prvih učesnika, radi sprečavanja kontakta između ljudi iz inostranstva i lokalnog stanovništva.

Nalazi se oko mesta održavanja ZOI u Pekingu, koje počinju 4. februara i traju dve nedelje.

„Unutar mehura ćemo uvesti vrlo stroge zdravstvene mere, uključujući i svakodnevna testiranja na korona virus, kako bismo osigurali da se slučajevi zaraze brzo otkriju“, rekao je član Organizacionog komiteta Džao Vejdong.

Svi strani takmičari moraju biti vakcinisani, a ostali moraju u karantin na tri nedelje.

„Snažno preporučujemo treću dozu. Pažljivo pratimo novu varijantu omikron i njen globalan uticaj“, naveo je Džao Vejdong i dodao da je u bliskoj komunikaciji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom.

Inače, kineski sportisti i osoblje unutar mehura, volonteri, vozači, kuvari, neće napustiti mehur sve dok se ne završe Paraolimpijske igre, koje su na programu od 4. do 13. marta i obave karantin.

Očekuje se dolazak oko 3.000 takmičara, trenera i drugih članova nacionalnih timova, a borilištima će pristup imati samo stanovnici Kine, zemlje u kojoj je izbila pandemija korona virus, a koja je tri godine posle drži pod kontrolom na svojoj teritoriji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari