Stanojević: Još jedan korak ka istoriji 1Lazar Marković i Miloš Jojić foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Fudbaleri Partizana igraju večeras (18.45) na svom stadionu prvu utakmicu osmine finala Lige konferencije protiv Fejenorda. Revanš meč igra se 17. marta na legendarnom stadionu „De kajp“.

Oba kluba se nisu proslavila nastupima u evropskim takmičenjima u 21. veku. Partizanu se drugi put domogao osmine finala, iako već 26 godina za redom učestvuje u evropskim kupovima. S druge strane, Fejenord se u ovoj fazi poslednji put našao još u sezoni 2001/02, kada je i osvojio Kup UEFA.

Trener crno-belih Aleksandar Stanojević je rekao da će crno-beli nastupiti u najjačem sastavu, iako ekipu do kraja sezone očekuje i teška borba sa Crvenom zvezdom za titulu šampiona Superlige Srbije.

– Fejenord je izuzetan klub, bogate tradicije, sjajno igra, a ja ne znam šta sve može da se desi. Jasno, nama je tutula prioritet, ali smo došli u situaciju da pišemo istoriju i ne možemo da kalkulišemo. Šta da uradim, da ne stavim šestoricu igrača, igram kalkulantski? Ne mogu to. Niti da razmišljam šta će biti sutra. Jesam pre dva meseca govorio da je titula najvažnija, ali ne mogu da ostavim šestoricu van tima. Posle toga ćemo videti da li smo sposobni da igramo mečeve svaka tri dana – rekao je Stanojević i dodao da je njegov tim izuzetno motivisan, pogotovo što će igrati pred punim tribinama stadiona u Humskoj.

– Momcima ne moram ništa da kažem pred sutrašnji duel. Najbolje da nećemo da budemo inspirisani pred krcatim tribinama našeg stadiona, protiv Fejenorda. Sad, ako nas oni stisnu, šta da kažemo, da nismo motivisani? Ne! Možda ćete posle utakmice reći kako smo razmišljali o Napretku i Surdulici, međutim, dođite da vidite kakvi su nam treninzi, šta radimo na pripremama, koji je to nivo motivacije. Zato se svi nadamo, maštamo, želimo.

Partizan je posle poraza u derbiju odigrao dve vrlo teške utakmice u domaćem prvenstvu i uz puno napora i sreće stizao do pobeda.

– Naravno da imam strah, ali nemam kud. Šta da radim kad smo to pitanje sami sebi nametnuli. Prirodno je da strahuješ, ne znaš koliko ćeš se potrošiti, ali sam generalno prezadovoljan formom. Osim lošeg derbija, ostale mečeve smo odigrali izvanredno. Nemamo nikakvih problema, na visokom smo nivou, u dalekoj fazi evropskog takmičenja, ponosni dokle smo dogurali. Daćemo sve od sebe da napravimo još jedan korak na istoriji.

Prvi stručnjak crno-belih najavio je da se u ekipu za večerašnji meč vraćaju golman Aleksandar Popović i oporavljeni Lazar Marković. Još uvek je neizvestan nastup Marka Jevtovića, a jedina nedoumica trenera Partizana je ko će igrati na poziciji desnog beka.

– Dvoumim se između Marka Živkovića i Nemanje Miletića. Da su slični tipovi igrača mogao bih to da otkrijem, ali su različiti i ova informacija bi mogla da pomogne treneru Fejenorda Sinestri da odluči kako će nas napadati – rekao je Stanojević i dodao da Ljubomir Fejsa nije u konkurenciji za tim i da je neizvesno kada će se oporaviti.

Gosti iz Holandije nisu ostvarili pobede u poslednja dva prvenstvena meča, a u Beogradu će nastupiti i bez najboljeg igrača Gusa Tila. Osim njega u sastavu neće biti suspendovani Patrik Valemark i povređen Filip Sandler.

– Ne očekujem defanzivno orijentisanog rivala. Fejnord beleži više od 20 udaraca na gol rivala po meču, veran je stilu gde god da igra, opasan je po pokovima i u centrali, videćemo ko će koga sputati. Skautirali smo njihovih desetak utakmica, siguran sam da će meč biti dinamičan, sa dosta trke, a zaključak je da više volimo da se nadmećemo sa ekipama koje nisu toliko ofanzivne. Primera radi, kao što je bio Soči – izjavio je Stanojević.

Bez pojačanja iz Ukrajine

Odlukom FIFA da dozvoli fudbalerima koji nastupaju u Rusiji i Ukrajini da raskinu ugovore i sezonu nastave u drugim klubovima otvorila se mogućnost da se i Partizan pojačanja pred finiš sezone, posebno zbog činjenice da je pomoćni trener crno-belih godinama nastupao za Šahtjor.

– Pričao sam sa Duljajem o tome, ali ne možemo da razmišljamo na taj način. To su više adrese za Italiju, Španiju i Englesku. Teško možemo da finansijski parairamo njihovim klubovima – kaže Aleksandar Stanojević.

Izgubili na Čairu i na Karaburmi

Fejnord je u holandskom prvenstvu, u kojem se nlaze na trećem mestu iza Ajaksa i PSV Ajndhovena, u poslednja dva kola zabeležio remi sa Gronigenom (1:1) i poraz od AZ Alkmara (2:1) i može se reći da im je forma u silaznoj putanji. Na poslednje 33 utakmice u gostima u evropskim kupovima zabeležili su samo četiri pobede. Sa srpskim klubovima su se sastajali dva puta i oba puta doživeli poraze na gostovnjima – od OFK Beograda u sezoni 1972/73 su izgubili na Karaburmi sa 2:1, a od Radničkog u Nišu u sezoni 1981/82 rezultatom 2:0. U evropskim kupovima osvojili su tri trofeja -Kup šampiona (1969/70) i dva puta Kup Uefa (1973/74) i (2001/02).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari