Album sa 187 sličica 1Foto: P. Lešević

Sa 32 fudbalera čije usluge su koristila tri trenera Novi Pazar je u samom vrhu klubova po broju igrača koji su dobili priliku da zaigraju u ovom prvenstvu.

Zanimljivost je da su samo u prvih pet kola drugog dela šampionata sedme superligaške sezone osmorica fudbalera upisala prvi nastup u plavom dresu (u statistiku nije ušla utakmica odigrana pre dva dana u Surdulici). Ukupan broj fudbalera koji su igrali na najjačoj sceni za Novi Pazar je 187. Ogromna brojka pojačava se prostom računicom da je u svakoj superligaškoj sezoni u Novom Pazaru igralo 27 novih igrača. Zvučan podatak, ali nije i poslednji koji prosto tera na razmišljanje.

Format elitne lige Srbije u periodu dok je Novi Pazar bio njen deo i u kojoj je danas vremenom se menjao. Ako pođemo od toga da je najduže trajanje šampionata, izuzmemo li tekući, bilo u vreme plej – ofa i plej – auta (37 kola) dolazimo do zaključka da je gro od 187 igrača odigralo manje utakmica za Novi Pazar nego što je trajanje jedne sezone. Izuzmemo li igrače iz aktuelnog prvenstva, 123 fudbalera ubeležila su manje od 20 utakmica u plavom dresu. Po završetku ovog prvenstva i taj broj će biti značajno nadmašen.

Još fascinantniji podatak je da od 187 igrača njih 57, a podrazumeva se da su dovedeni kao pojačanja, odigralo je manje od deset utakmica u plavom dresu. Ko se još seća Nemanje Petrića, Aleksandra Petrovića ili Igora Jelića? Kad se toj listi doda još 45 fudbalera iza kojih je broj upisanih utakmica između 10 i 19 (bez igrača iz aktuelnog prvenstva) dolazimo do još jedne neverovatne brojke, od 102 fudbalera kojima je Novi Pazar bio samo usputna stanica, odnosno od kojeg su naplatili nešto, a nisu mu dali ništa. Na prste jedne ruke mogu da stanu igrači iz ,,klase 102″ koji su i za tako kratko vreme ostavili pozitivan trag. Udeo Vojislava Ubiparipa, golgetera koji je na 14 utakmica postigao šest golova, kojima je Novi Pazar ostao u ligi i fenomenalnog Darija Damjanovića (12 utakmica – četiri gola), mnogo je veći nego što se to može zaključiti iz vremenskog intervala koje su proveli u klubu. Neko bi ovom dvojcu možda pridodao Đorđa Tutorića ili Stefana Aškovskog, ali realnost je da su Ubiparip i Damjanović jedini svaku novčanicu debelo zaradili.

Godinama se uporno nameće tema o domaćim igračima i zašto ih nema više u najboljem timu. Da li su za to krivi treneri koji dolaze u Novi Pazar, čije poverenje ne zaslužuju, ili je problem u radu sa mlađim kategorijama? Možda nešto treće? Odgovor na ovo u Pazaru vrlo osetljivo pitanje daje se kako kome odgovara. Tako će verovatno biti i u ubuduće, a ovo što sledi je činjenica.

Od 187 fudbalera koja su u elitnoj ligi nosili Pazarov dres 35 je domaćih, ali sedmorica od tog broja odigrala su samo jednu utakmicu, dvojica dve, jedan tri, jedan četiri, jedan pet utakmica. Jasno je kad i u kojim prilikama su ovi igrači dobijali šansu. Svega 12 upisalo je 20 ili više utakmica, njima će se tokom ove sezone najverovatnije pridružiti još samo Mirza Delimeđac. Tako dolazimo do brojke od 13 domaćih fudbalera koji su u sedam superligaških sezona dali veliki ili kakav – takav doprinos rezultatima.

Pedeset i više superligaških utakmica u dresu Novog Pazara odigralo je svega 12 od 187 fudbalera. Apsolutni rekorder je Admir Kecap sa 107 utakmica. Iza njega je pet sezona u najjačem rangu i jedino je u aktuelnom igrao epizodnu ulogu (osam utakmica), pa je u 33. godini odlučio da karijeru nastavi u srpskoligašu Tutinu. Prvi do njega je Irfan Vusljanin sa 89 nastupa, treći je Emir Lotinac (77), pa Slobodan Vuković (69 utakmica). Najbliži 50. utakmici iz sadašnjeg sastava je Semir Hadžibulić. Do srebrnog jubileja nedostaje mu 12 nastupa. Od aktivnih igrača posle Hadžibulića najviše utakmica imaju Jasmin Trtovac (36) i Miloš Mijić (34).

Prvi strelac Novog Pazara u superligaškom društvu je rekorder po broju utakmica Admir Kecap, postigao je 15 golova. Međutim, kada bi se vodili logikom proseka, konkurenciju nema Vojislav Ubiparip, strelac šest golova u samo 14 utakmica. Prvi pratioci bili bi mu Nemanja Arsenijević i Enver Alivodić. Iako je postigao samo jedan gol mnogo duže od nekih gol majstor spominjaće se Ivana Babića, strelca prvog superligaškog gola za Novi Pazar. U top deset golgetera ukoliko postigne još jedan pogodak u aktuelnom šampionatu ući će i trenutno najbolji strelac tima, Almir Aganspahić (pet).

U priči o golovima postoji još jedan, najblaže rečeno, neverovatan podatak. Nemoguće je napraviti listu od deset najboljih superligaških strelaca samo od Novopazaraca, odnosno moguće je, ako u nju uguramo sve fudbalere koji su postigli samo po jedan gol. Takav podatak nije za bacanje. Samo dvanaest igrača iz Novog Pazara upisalo se u superligaške strelce, a još je zanimljivije da su među njima sedmorica koja su postigla samo po jedan gol.

Ubedljiv poraz u Surdulici

Fudbaleri Radnika pobedili su u Surdulici tim Novog Pazara sa 4:1, u utakmici 25. kola Super lige Srbije. Jedini gol za pazarske „plave“ postigao je Nemanja Dragutinović u 41.minutu. Posle nekompletnog kola, Radnik ima 38 bodova i sedmi je na tabeli, dok je Pazar na 14. mestu sa 27 bodova. Novi Pazar u 26. kolu dočekuje ekipu Spartaka, dok Radnik gostuje Inđiji.

REKORDERI PO BROJU UTAKMICA

ADMIR KECAP 107

IRFAN VUSLJANIN 89

EMIR LOTINAC 77

SLOBODAN VUKOVIĆ 69

PREDRAG PAVLOVIĆ 65

MILOŠ TINTOR 63

VLADIMIR RADIVOJEVIĆ 57

VLADAN ĐOGATOVIĆ 52

IVAN OBROVAC 50

MILOŠ BOGUNOVIĆ 48

DEJAN RUSMIR 48

BOJAN ĐORĐEVIĆ 48

BROJ UTAKMICA IGRAČA IZ NOVOG PAZARA

ADMIR KECAP 107

IRAFAN VUSLJANIN 89

EMIR LOTINAC 77

ANES RUŠEVIĆ 39

SEMIR HADŽIBULIĆ 38

JASMIN TRTOVAC 36

LAZAR PAJOVIĆ 35

ENVER ALIVODIĆ 34

IBRAHIM ARIFOVIĆ 29

EDIN SELIMOVIĆ 24

ALMEDIN ZILJKIĆ 22

GOLGETERI

ADMIR KECAP 15/107

PREDRAG PAVLOVIĆ 12/65

ENVER ALIVODIĆ 11/34

VLADIMIR RADIVOJEVIĆ 11/57

NEMANJA ARSENIJEVIĆ 9/26

MILJAN MUTAVDŽIĆ 8/49

IRFAN VUSLJANIN 8/89

MILOŠ BOGUNOVIĆ 7/48

VOJISLAV UBIPARIP 6/14

NEMANJA VIDAKOVIĆ 6/35

ANES RUŠEVIĆ 6/39

Prva kolona označava broj golova, druga odigrane utakmice

SVI NOVOPAZARCI STRELCI GOLOVA

ADMIR KECAP 15

ENVER ALIVODIĆ 11

IRFAN VUSLJANIN 8

ANES RUŠEVIĆ 6

SEMIR HADŽIBULIĆ 2

EDIN SELIMOVIĆ 1

EMIR LOTINAC 1

SEAD HADŽIBULIĆ 1

LAZAR PAJOVIĆ 1

JASMIN TRTOVAC 1

MIRZA DELIMEĐAC 1

ERVIN KURTI 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari