Aleksandar Dragović: Nisam ostao u Zvezdi zbog Lige šampiona, hoću da izvučemo Real Madrid 1oto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Kao hod po staklu, tako je izgledalo „koketiranje“ Aleksandra Dragovića i Crvene zvezde. Ipak, dolazak Baraka Bahara u mnogome je promenio percepciju sjajnog defanzivca.

Imao je Aleksandar Dragović prvo konkretnu ponudu Sampdorije prošle zime, zatim je tokom prolećnog dela sezone sve više delovalo da će odmah po proslavi titule krenuti put Beča na potpis ugovora sa Austrijom, međutim, kako je vreme prolazilo i stručni štab promenio, Dragović je sve više razmišljao o novim izazovima u crveno-belom dresu.

Nesumnjivo, i to što je postao kapiten ekipe, kao i nova uloga u timu uticali su na to da Dragović odluči da ostane u Zvezdi. Navijači u šali kažu da je čak i frizuru promenio nošen nekim novim osećanjima kao predvodnik aktuelne generacije fudbalera u Ljutice Bogdana.

Nije ga bilo na generalnoj probi protiv Fiorentine, generalku je propustio iz predostrožnosti, ali će biti spreman za nedeljni meč sa Vojvodinom na stadionu „Rajko Mitić“ na početku nove sezone u Superligi.

– Malo sam osetio bol u loži uoči utakmice sa Fjorentinom. Nismo želeli ništa da rizikujemo, ali sve je u najboljem redu. Niko ne treba da brine. Pripremam se za nedelju i duel sa Vojvodinom – potvrdio je Dragović da je meč propustio iz preventivnih razloga.

Nije Srbin iz Austrije tokom mandata u Zvezdi previše prisutan u javnosti, naprotiv. Obraćanja je dodatno proredio otkada je nedavno postao otac.

– Ja ne izlazim iz kuće, pošto imam bebu, nedavno sam postao otac. Vidim samo teren i kuću. Hahahahaha… Čujem i vidim da je u gradu euforija. Sa jedne strane to može da bude jako opasno. Nikako ne smemo da pomislimo da smo najbolji – uozbiljio se novi kapiten Zvezde tokom razgovora sa novinarima.

Voleo bi dokazani defanzivac da crveno-beli budu dovoljno kadri da se u grupnoj fazi Lige šampiona bore za drugo mesto.

– Ponekad svi moramo da budemo realni. Ako dobijemo grupu sa Mančester Sitijem i Real Madridom iz drugog šešira, objektivno biće mnogo teško. Ja verujem i, takva su mi očekivanja, da ćemo da se borimo za drugo mesto. Videćemo šta će biti na kraju. Uvek kažem da ne možemo da utičemo na žreb. Koga dobijemo- dobijemo. Ne plašimo se nikoga.

Neće biti nesrećan Dragović i ako Zvezda na kraju grupne faze bude treća.

– Pokušaćemo da budemo drugi, ali neću plakati i ako budemo treći. Ukoliko budemo, pak, četvrti onda ću možda malo i zaplakati.

S obzirom na decenijsko prijateljstvo sa Davidom Alabom iz Real Madrida, kapiten crveno-belih ima i jednu želju za predstojeći žreb.

– Voleo bih da dobijemo Real Madrid, da igram protiv prijatelja Davida Alabe. Mada uvek kada poželim neki klub desi se suprotno.

Iako je imao konkretne ponude, koje su mu bile primamljive, Dragović je na kraju ostao u Crvenoj zvezdi, međutim osnovni razlog nije bilo učešće u Ligi šampiona.

– Nisam ostao zbog Lige šampiona. Ne, nije to razlog. Video sam kako Zvezda raste. Stvarno ove zakmičarske godine mogu da se dese lepe stvari. Osećam to. Samo da svi ostanemo zdravi, uz malo sreće možemo da imamo mnogo uspeha.

Uprkos tome što je imao podrobne razgovore sa Barakom Baharom, šefom struke, nije verovao da će već na pripremama Zvezda igrati vrlo kvalitetno i to protiv veoma renomiranih protivnika.

– Malo i jesam iznenađen. Niko nije ni pomišljao da ćemo da odigramo na fenomenalnom nivou, već sada.  Moramo da gledamo kako znamo i umemo da napredujemo, i da imamo na umu da su ovo prijateljske utakmice.

U relativno kratkom periodu za vreme priprema, Barak Bahar je napravio niz taktičkih ali i personalnih promena. Novitet je i to da će Zvzeda igrati sa torjicom štopera u poslednjoj liniji.

Nije mi teško, jer sam u Nemačkoj pet godina igrao u tom sistemu u Leverkuzenu. Tamo su bili slični principi. Meni lično ne predstavlja problem. Imamo ozbiljnu ekipu i brzinu sa Olajinkom i Bukarijem, tu je i Kraso sa tehnikom.

Pričao je kapiten Zvezde o tome koliko su naporne pripreme pod novim šefom struke. Treniralo se dva puta dnevno u visokom intezitetu, uz mnogo taktičkih detalja koje je trebalo usvojiti.

Odlično smo radili, vidi se na terenu. Na početku, kada je došao, dugo smo pričali. O Crveni zvezdi kao klubu, mom statusu, taktici, kakva su mi očekivanja. Pitao me i neke stvari o Superligi i o stanju terena.

Uprkos tome što je samokritičan, Dragović se ne slaže sa time da mu je prošla seozna bila slabija od debitantske u Ljutice Bogdana.

– Ne slažem se sa tim. Prošle sezone protiv Partizana, i Kupu protiv Čukaričkog i TSC-a pokazao sam da mogu da igram na najbolji način. Sad znam da neki smatraju da sam u prvoj sezoni u Crvenoj zvezdi bio bolji. Ne kažem, moram i ja nekada da pogrešim. Ali uvek dajem sto posto, i uvek će tako biti dok sam tu.

U Zvezdi je, u međuvremenu, tokom leta došlo do kadrovskih promena. Pre svih, klub je napustio Milan Borjan, dugogodišnji kapiten tima.

Ništa se nije promenilo. Osim što se priča na engleskom… Nedostaju neki igrači, ali nisu oni kvarili atmosferu ili tako nešto.

Nije bilo na nekadašnjem reprezentativcu Austrije da analizira način na koji je Borjan napustio ekipu.

– To je odluka trenera, ili ne znam već koga. Dešava se to. Mene su jednog dana tako obavestili da više nisam u reprezentaciji. To je deo fudbala i morate da živite sa tim.

Javnost je prijatno iznenađena kvalitetom pojačanja. Utisak je i da je Marko Stamenić posebno impresionirao igrom u manevru.

– Igrao je fenomenalno protiv Fiorentine, pre toga u Rusiji. Izgledamo baš jako. Daj Bože da tako ostane. Nije samo Stamenić, tu su i ostali.

Žan-Filip Kraso se istakao filigrantskom tehnikom i odličnim osećajam za prostor i tajming prilikom pasa. Bilo je momenata kada je i na prijateljskim utakmicama, tokom priprema, otavljao čuvare u raskoraku, neretko praveći višak u napadu, kao i prilikom građenja akcija u tranziji.

Dragović je poručio da ne preza od duela sa njim, uprkos tome što ima odličnu tehniku.

– Evo ga, ovde je. Pitajte ga. Mi smo drugari, ali na treningu mora da bude jako. Ja kako treniram, tako i igram. Tako ja gledam – završio je Dragović u vidićevskom stilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari