Američki fudbal: Reprezentacija Srbije na prvenstvu Evrope 1Foto: SAAF

Reprezentacija Srbije u američkom fudbalu učestvovaće na Evropskom prvenstvu B divizije u italijanskom gradu Linjanu predstojećeg vikenda.

 Prvu utakmicu igra u petak 2. septembra od 19.00 sati protiv Švajcarske, saopštila je Srpska asocijacija američkog fudbala.

Kako se dodaje, reč je o kontinentalnom šampionatu nacionalnih selekcija koje se nalaze u B diviziji. Pored reprezentacije Srbije, na ovom takmičenju turnirskog tipa učestvovaće i selekcije Švajcarske i Izraela, te domaćin Italija. Eventualnom pobedom na turniru Srbija bi se plasirala u „evropsku elitu” američkog fudbala, što bi bio istorijski uspeh za američki fudbal u Srbiji, a ujedno bi stekla pravo da učestvuje naredne godine na kvalifikacionom turniru za evropski šampionat koji se igra 2018.

Tim Srbije čini 45 trenutno najboljih igrača iz domaćeg prvenstva i inostranstva, izabranih tokom priprema i trening-kampova u letnjem periodu, koje je organizovala Srpska asocijacija američkog fudbala. Stručni štab predvodi proslavljeni i trofejni Amerikanac Dag Atkins, a njegovi pomoćnici su kako domaći, tako i inostrani proslavljeni glavni i pozicioni treneri, uspešni u najjačim evropskim ligama.

– Veoma sam uzbuđen i radujem se predstojećem takmičenju jer je to sjajna prilika da srpski američki fudbal zakoriči na stepenicu više – izjavio je šef stručnog štaba Dag Atkins, dodajući da je timsko iskustvo najjači kvalitet našeg tima.

– Naša ekipa igra zajedno od 2012. godine. Ono što smo uspeli tokom prethodnih godina jeste da „ugradimo” u tim i neke od najtalentovanijih mladih igrača u Srbiji, bez narušavanja postojeće kohezije. Momci zajedno igraju gotovo više od četiri godine i odlično se poznaju.

Američki fudbal: Reprezentacija Srbije na prvenstvu Evrope 2

Srbija prvi duel igra u petak 2. septembra od 19 časova protiv selekcije Švajcarske, s kojom se prethodnih godina sastajala tri puta; poslednja dva duela završena su u korist „orlova” te optimizma među igračima i u stručnom štabu ne manjka. Ipak, opuštanja nema.

– Naši timovi su u prethodnom periodu igrali nekoliko puta, i ti mečevi su bili teški, bez obzira koji je rezultat bio na semaforu. Imamo mnogo poštovanja prema švajcarskom timu, svesni smo da su uložili mnogo vremena i energije za pripreme za predstojeći turnir. Biće to sjajna utakmica za gledanje – izjavio je Dag Atkins.

Branko Mutić, ofanzivni linijaš i kapiten reprezentacije, uz ocenu odlične atmosfere u timu i kvalitetnih uslova za rad, naglašava posvećenost pripremama i predstojećem takmičenju u Italiji.

– To je za nas samo jedan korak ka ispunjenju cilja. Utakmica protiv Švajcaraca je u posebnom fokusu. Pripremamo se za njihov napad i odbranu. Igrali smo već protiv njih u prijateljskom meču, doduše pre dve godine, ali se njihov sastav nije mnogo promenio od tada, to je isti protivnik. Smatram da je realna mogućnost da napravimo dobar rezultat u tom duelu, ali ništa nećemo prepustiti slučaju – ohrabruje ofanzivni linijaš u nacionalnom dresu.

Ukoliko Srbija pobedi Švajcarsku, igraće u finalu protiv bolje ekipe iz duela Izrael – Italija. Taj meč po rasporedu se igra nešto ranije istog dana, od 14.00 sati.

Mečevi za treće mesto i finale na programu su u nedelju 4. septembra, a sve informacije, kao i linkove za uživo praćenje preko interneta mogu se pronaći na zvaničnoj stranici Srpske asocijacije američkog fudbala SAAF.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari