Andrej Barna u najboljoj formi od sedam srpskih plivača u Tokiju 1Foto: EPA/ PATRICK B. KRAEMER

Umeli su plivači Srbije da iznenade i obraduju naciju. Doduše, konkurencija na Olimpijskim igrama obično je takva da bi zaista bilo pravo čudo da neko od sedmoro predstavnika Srbije u Tokiju dođe uopšte u priliku da se u finalnoj trci nadmeće sa najboljima na svetu.

Velimir Stjepanović i Anja Crevar najpoznatija su imena, uz Čabu Silađija, i najrespektabilniji naši plivači na kojima će biti i akcenat u Japanu, međutim, iako iz drugog plana, Andrej Barna mogao bi da bude “junak večeri”.

Lepo iznenađenje napravila je muška plivačka štafeta 4×100 slobodno koja je na poslednjem Evropskom prvenstvu ostvarila normu za plasman na Olimpijske igre.

U sastavu: Velimir Stjepanović, Uroš Nikolić, Andrej Barna i Nikola Aćin vremenom 3:13.73 uspeli su da se nađu među 16 najboljih štafeta na svetu koje će učestvovati na Olimpijskimj igrama u Tokiju.

Nakon učešća u Pekingu 2008, Čaba Silađi će ponovo iskusiti draž takmičenja na Olimpijadi.

U njegovoj disciplini – 100 metara prsno, konkurencija će biti najbolja moguća; ako se pritom uzmu u obzir forme Velimira Stjepanovića i Anje Crevar, ugao gledanja selektora Igora Beretića da bi Andrej Barna mogao da bude naš najdominantniji plivač u Tokiju, postaje veoma zanimljiv.

– Ako gledamo individualno, Andrej Barna je neko na koga bi trebalo da se obrati pažnja. Poslednjih pet godina proveo je na američkom univerzitetu Lujvil na kome je u četvrtoj i petoj postizao zapažene rezultate. Još važnije, puno je napredovao, naročito tokom završne godine. Ostvario je A normu; iskreno se nadam da će imati dovoljno snage da se plasira u polufinale. Nažalost, u njegovoj disciplini (100 metara kraul) i discilpini Čabe Silađija (100 metara prsno) konkurencija je, ne samo najbolja moguća, već je od poslednje Olimpijade u Riju 2016. zabeležen i najveći napredak. Ako bi se, kojim slučajem, plasirao u polufinale to bi bio izvanredan rezultat – razmišljanja je selektor reprezentacije Srbije.

Velimir Stjepanović i Anja Crevar plivači su sa iskustvom i znanjem veoma važnim za takmičenje kao što su Olimpijske igre. Stjepanovića u svojoj disciplini očekuje prvo polufinale, dok će Crevar automatski plivati u finalu 400 metara mešovito.

– Nadam se iskreno da je sa svojim trenerom obavila temeljne pripreme; u Budimpešti je na Evropskom prvenstvu imala peto vreme i ako se u obzir uzme konkurencija na Olimpijskim igrama, nadam se da će u Tokiju biti kadra da napravi određeni iskorak, pre svega u smislu boljeg vremena. Iskreno, bio bih zadovoljan da svako otpliva na način da postavi svoja najbolja vremena – istakao je Igor Beretić.

Crevar će sa 21 godinom drugi put učestvovati na Olimpijskim igrama, posle Rija 2016.

Stjepanović je na Olimpijskim igrama u Londonu zauzeo odlično šesto mesto u finalu. Najveći reprezentativni uspeh doživeo je na Evropskom prvenstvu 2014. godine u Berlinu.

Već na prvoj trci 400 metara slobodnim stilom osvojio je zlatnu medalju, i to što je vrlo ubedljivo vodio za jednu pa čak i dve dužine tela tokom čitave trke.

Crevar je najveći uspeh u karijeri ostvarila je na Evropskim igrama 2015. u Bakuu, gde je u disciplini 400 metara mešovito osvojila bronzanu medalju uz novi nacionalni rekord u seniorskoj konkurenciji.

Put Tokija 17. jula

– Za Tokio krećemo 17. jula, s tim da će deo reprezentacije putovati iz Sjedinjenih Američkih Država, a jedan iz Srbije. Plan je da svi krenemo istog datuma. Mislim da ćemo imati vremena da se adekvatno aklimatizujemo i pripremimo za najveća iskušenja – naglasio je Beretić.

Učesnici i discipline

Velimir Stjepanović, 200m slobodno i štafeta 4x100m slobodno

Čaba Silađi, 100m prsno

Vuk Čelić, 800m slobodno

Andrej Barna, 100m slobodno i 50m slobodno, štafeta 4x100m slobodno

Anja Crevar, 400m mešovito i 200m mešovito

Nikola Aćin, štafeta 4x100m slobodno

Uroš Nikolić, štafeta 4x100m slobodno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari