Antisemitske uvrede navijačima Makabija tokom utakmice u Berlinu 1EPA-EFE/FILIP SINGER

Grupa navijača Union Berlina vredjala je navijače Makabija iz Haife i uzvikivala antisemitske parole tokom utakmice dve ekipe u Ligi konferencija u Berlinu.

Union je sinoć u Berlinu pobedio Makabi sa 3:0, u utakmici drugog kola Lige konferencija, igranoj na Olimpijskom stadionu koji je izgrađen 1936. godine za Olimpijske igre organizovane u nacističkoj Nemačkoj.

Zbog restrikcija u vezi sa korona virusom, utakmici su prisustvovala 23.324 navijača, od čega gotovo 1.000 pristalica Makabija.

Omladinski ogranak lokalnog nemačko-izraelskog društva saopštio je da su njegove članove tokom utakmice vređali pojedini domaći navijači, dok su sedeli zajedno na tribini, izmešani sa pristalicama Uniona. Navedeno je da ih je grupa navijača Uniona gađala pivom i uzvikivala: „Jevreji“.

Navijači nemačke ekipe su pokušali da zapale izraelsku zastavu, koji su oteli od jedne navijačice, pre nego što ih je u tome sprečila policija.

„Bilo je i navijača Uniona koji su se protivili takvom ponašanju. Mi smo morali da pređemo u deo na kome su bili smešteni navijači Makabija kako bismo bili bezbedni“, navedeno je.

Mreža koja se bavi borbom protiv diskriminacije u evropskom fudbalu FARE, saopštila je danas da su „svedoci bili šokirani nivoom antisemitizma“ na utakmici i objavila je fotografije na kojima se vidi kako navijač Uniona izvodi nacistički pozdrav prema gostujućim navijačima i vređa one koji su ga upozorili na ponašanje.

Na fotografijama se vidi kako još jedan navijač izvodi nacistički pozdrav, koji je zabranjen u Nemačkoj i kažnjiv zatvorom.

Fudbalski klub Makabi iz Haife nije posle utakmice prijavio incidente.

„Hvala na sjajnom gostoprimstvu. Ovo je bila uzbudljiva utakmica pred vašim i našim navijačima, na ovom stadionu koji ima posebno značenje. Hvala, vidimo se ponovo u Izraelu“, naveo je klub na Tviteru.

Navijači Uniona su na svom blogu osudili ponašanje pojedinih navijača i naveli da reči „odvratno“ i „apsolutno sramotno“ nisu adekvatne da se opiše takvo ponašanje.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.