Argentini se smeše tri boda 1EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Neviđene i poražavajuće scene na derbiju južnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru alarmirale su i FIFA da naloži vinovnicima da u roku od šest dana dostave svoje izveštaje.

Upad policije sa zdravstvenim radnicima u 10. minutu utakmice između Brazila i Argentine doveo je do prekida i kasnije suspenzije meča; četvorica reprezentativaca „gaučosa“ oglušila su se o zdravstveni protokol Brazila prema kojem još od kraja juna svi putnici iz Velike Britanije po dolasku u državu kafe i sambe imaju obavezan 14-dnevni karantin.

Propust je, zapravo, napravio Fudbalski savez Argentine, ali bi na kraju celokupan ceh mogao da plati Brazil.

Niame, prema pravilima FIFA, policija i zdravsteni radnici nikako nisu smeli da upadnu na stadion Korintijasa i samoinicijativno prekinu utakmicu; to je najstrože zabranjeno i zbog toga bi Argentina službeno mogla da dobije utakmicu, tačnije tri boda u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

FIFA je otvorila postupak protiv obe reprezentacije, tačnije njihovih saveza.

Obe strane imaće šest dana da prikupe dokaze i dostave svoje verzije događaja koji je nesvakidašnji u svetskim razmerama.

Đani Infantino, predsednik FIFA, tokom sastanka ECA događaje u Brazilu okarakterisao je kao “potpuno ludilo“, posle čega je i otvoren postupak protiv oba saveza.

„Moramo da pronađemo način da što pre stanemo na put ovakvim događajima, da predupredimo korona krizu koja vlada“, rekao je Infantino.

Brazilski savez kao i njihova Zdravstvena komisija tvrde da su argentinske kolege unapred obavestile o obaveznom protokolu kao i da su im dostavili adekvatne formulare kako bi se brazilskom Ministarstvu zdravlja uputila specijalna molba za dozvolu “spornim“ igračima da istrče na teren.

Argentina je navodno tu dokumentaciju ispunila, ali je u satima pre odigravanja utakmice iz Ministarstva zdravlja stigao negativni odgovor pravo u sedišta argentinskog saveza i Konmebola.

To znači da je selektor „gaučosa“ imao dovoljno vremena da promeni startnu postavu i protokol.

Iz tima Argentine su kasnije rekli da nisu bili obavešteni iz Ministarstva o postignutom dogovoru.

„Gaučosi“ su doputovali tri dana pre zakazanog meča i iz njihove perspektive, da su hteli, Brazilci su u tom vremenskom intervalu mogli da reaguju, a ne kada je utakmica već bila počela.

Domaćini tvrde da su obamnuti i da su Argentinici za četvoricu njihovih fudbalera iz Premijer lige dostavili lažne inoformacije u vezi sa dužinom njihovog poslednjeg boravka u Velikoj Britaniji.

Navodno, Lo Selso, Romero, Buendija i Martinez boravili su kraće od 14 dana u Engleskoj i time navodno stekli pravo da se nađu u avionu za Brazil.

Ono što bi moglo Brazil skupo da košta jeste reakcija policije i zdravstvenih radnika nakon što su predstavnici reprezentacije obavestili delegata utakmice da su trojica, od pomenute četvorice Argentinaca, u startnoj postavi „gaučosa“.

Sve ostale radnje trebalo je da preuzme delegat meča, a ne brazilska policija.

Ono što možda najviše pravi pometnju jesu saznanja dobro obaveštenih medija u Južnoj Americi da je tačno 51 minut pre početka susreta praktično stigla poruka ljudi iz policije i Anvise da se susret neće odigrati.

Međutim, ništa se konkretno nije uradilo da bi se sprečio rasplet kakav je kasnije bio viđen.

Na kraju, Argentinci su znali da čak devetorica Brazilaca koji nastupaju u Premijer ligi neće doputovati na derbi, ali su uprkos tome želeli da „prošvercuju“ četvoricu svojih „Engleza“.

Lo Selso i Romero ostali, ostala dvojica u Hrvatskoj

Kasnijom analizom utvrđeno je da Lo Selso i Romero uopšte nisu ni dobili dozvolu svog kluba, Toetnhema da doputuju u Argentinu. Sparsu su namereni da obojicu kazne kada se budu vratili, a prethodno će odigrati susret protiv Bolivije u Buenos Ajresu. U odnosu na Lo Selsa i Romera, Buendija i Martinez krenuli su put Engleske na kome će se zadržati u Hrvatskoj u desetodnevnom karantinu, umesto 14-dnevnom obavezujućem u Velikoj Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari