"Rođen da leti": Ko je Armand Mondo Duplantis - apsolutni svetski rekorder u skoku motkom 1Foto: EPA-EFE/Fredrik Sandberg

Šveđanin Armand Mondo Duplantis postavio je u subotu novi svetski rekord u skoku motkom od šest metara i 22 centimetra na mitingu u Klermonu. Olimpijski šampion iz Tokija je tako za jedan centimetar oborio svoj prethodni rekord, kojim je prošle godine u Oregonu osvojio svetsku titulu.

U prvom pokušaju preskočio je letvicu na 5,71, a zatim i na 5,81. Potom je u drugom pokušaju savladao prepreku od 5,91, a onda iz prve preskočio 6,01. Naposletku je pomerio visinu na 6,22 i iz trećeg pokušaja je preskočio, na opšte oduševljenje prisutnih.

Atletičar je rekord uporedio sa „vantelesnim iskustvom“.

„Kad imate ovakve trenutke, kad je energija na vrhuncu i napadate rekord, osećate se kao da levitirate. Osećao sam kao da mi telo uopšte nije dotaklo zemlju tokom čitavog skoka. Svaki svetski rekord izgleda kao da donosi nešto drugačije od mene. Možda je prvi bio malo luđi, ali bi ovaj mogao da mi bude drugi omiljeni“, izjavio je posle skoka.

Objasnio je da više ne oseća pritisak na isti način.

„Mnogo sam dokazao u poslednjih nekoliko godina, a posebno u poslednje dve. Znam kakav sam skakač i za šta sam sposoban. Znam da zaslužujem da budem na mestu na kojem sam“, rekao je.

Duplantis je po šesti put oborio svetski rekord, a čak 60. put u karijeri preskočio šest metara ili više.

Prvi svetski rekod pao je 2020. godine kad je u poljskom Torunju preskočio 6,17. Od tada je granicu pomerao svaki put za po centimetar. Dva puta je to učinio u Beogradu, početkom pa onda opet krajem marta 2022. godine. Drugi rezultat (6,20) je najbolji dvoranski rezultat svih vremena.

Duplantis je rođen u atletskoj porodici 10. novembra 1999. u Lafajetu (Luizijana, SAD). Nadimak Mondo dobio je u detinjstvu, od očevog prijatelja, inače Italijana.

Mogao je da bira za koju od dve zemlje će nastupati, ali se iz poštovanja prema majci odlučio za Švedsku. U nedavnim intervjuima govorio je kako se njegov švedski poboljšao do te mere da mu je prijatno da na njemu govori za medije.

Njegov otac Greg Duplantis, Amerikanac francuskog porekla, bivši je skakač s motkom sa ličnim rekordom od 5,80 metara, dok je njegova majka Helena, Šveđanka, bivša sedmobojka i odbojkašica. Njegova dva starija brata, Andreas i Antoan, ali i mlađa sestra Johana takođe su sportisti.

O Duplantisu je snimljen i dokumentarac „Rođen da leti“ (Born to fly) – koji predstavlja intimnu priču o njegovom usponu do slave od čuda od deteta do najvećeg skakača s motkom svih vremena.

Već dve godine je u emotivnoj vezi sa švedskim modelom i popularnom tiktokerkom Desiré Inglander.

Zanimljivo je da preferira automobile švedskih brendova – vozi „volvo“ u Luizijani i „polestar“ u Švedskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari