Armenulić: Đokovića nema ko da spreči u Parizu 1foto EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je u proteklih deset meseci prošao kroz golgotu koja bi mnoge sportiste, naročito one u njegovim godinama, dovela do odluke da završe karijeru.

Sve je počelo epskim kolapsom na Olimpijskim igrama u Tokiju, a nastavilo se razočaravajućim porazom u finalu Otvorenog prvenstva Amerike, ponižavajućim tretmanom u Australiji, zabranom da nastupa na većini važnih turnira od početka sezone, ispadanjem od slabijih igrača na turnirima na kojima je mogao da igra, medijskim linčom, raskidanjem sponzorskih ugovora i, na kraju, rastankom sa trenerom Marijanom Vajdom.

A onda, samo u nekoliko dana povratak na velika vrata – Đoković je na turniru u Rimu ostvario 1000. pobedu u karijeri, bez izgubljenog seta osvojio 38. master i zabeležio 370. nedelju na vrhu ATP liste. Po principu „ako ga ne možeš pobediti, pridruži mu se“ teniski stručnjaci i mediji su ga odmah po završetku meča u kojem je u nedelju trijumfovao nad Stefanosom Cicipasom, proglasili za najvećeg favorita za osvajanje Rolan Garosa, drugog grend slema u sezoni, koji počinje 22. maja.

Bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić u razgovoru za Danas kaže da je na turniru u Rimu bilo očigledno da se Đoković vratio u formu koja mu je neophodna za odbranu trofeja na predstojećem otvorenom prvenstu Francuske.

– Osvajanje trofeja u Rimu je velika pobeda za Novaka Đokovića. Igrao je odlično, naročito poslednja tri duela i očigledno je da se vratio u formu. Vidi se da je povratio samopouzdanje i udarce, trijumf u Rimu znači da ima velike izglede da osvoji i Rolan Garos i očekujem da će se to i dogoditi – kaže Armenulić.

On smatra da se najbolji teniser sveta nije dobro pripremio za novu sezonu i da je to jedan od razloga za lošije rezultate na turnirima u proteklih pet meseci.

– Videlo se da mu nedostaje snage i da je to bio uzrok problema. Takođe, sve ono što se događalo u Australiji ostavilo je posledice, jer je u pitanju jako neprijatno iskustvo, sa kojim se do tada nije susretao. Srećom, Novak vrlo dobro podnosi pritisak, očigledno je da je to ostavio iza sebe i da se vratio u normalan život.

Armenulić tvrdi da je najboljem teniseru na svetu veliki problem predstavljalo to što nije mogao da nastupa na turnirima.

– Samo trening nije dovoljan da bi igrač dostigao pravu formu, neophodni su mečevi. Sve do mastersa u Monte Karlu Novak praktično nije igrao turnire i to je za njega bio veliki problem. Nastup u Madridu mu je pomogao da u Rim dođe mnogo spremniji, a sada je jasno da je odigrao dovoljno mečeva da bi mogao da osvaja turnire.

Poznati trener tvrdi da je Đoković najveći favorit za pobedu na drugom gren slemu u sezoni.

– Po meni on je najveći favorit, a jedino Nadal može da mu se ravnopravno suprotstavi. Naravno, pod uslovom da se do tada Španac oporavi od povrede noge. Medvedev je operisan i pitanje je da li će uopšte i igrati, a mislim da je Alkaraz još uvek neiskusan za igranje na grend slemovima. On još uvek ne zna kako je igrati meč na tri dobijena seta – kaže Armenulić.

Višković: Nije ali biće u punoj formi

Novinar Sportkluba Nebojša Višković kaže da je iznenađen koliko je malo vremena bilo potrebno Novaku Đokoviću da se vrati u formu koja mu je bila neophodna za osvajanje mastersa u Rimu.

– Pre turnira u Madridu sam bio manje optimista, ali se već tamo videlo da je vratio snagu i udarac. Ono što je pokazao u Rimu je odlično i veoma ohrabrujuće pred Rolan Garos. Ne mogu da kažem da je u ovom trenutku na 100 odsto svojih mogućnosti i da je u punoj formi, ali sam siguran da je prvi favorit za osvajanje Rolan Garosa – kaže Višković.

Đoković: Osećam se savršeno

Po osvajanju svoje šeste titule u Rimu Novak Đoković je izjavio da je dostigao formu neophodnu za iskušenje kao što je Gren slem u Parizu.

– Uzevši u obzir to kako igram u prethodnih nekoliko sedmica, mislim da sam jedan od favorita. Ne razmišljam previše o tome ko ima najviše šansi, uvek mislim o sebi. Idem u Parizu sa najvišim ambicijama, pogotovo posle ovog turnira. Mislim da imam šanse. Naravno, moramo da vidimo žreb, na to ne možemo da utičemo, ali i to će odrediti moj put. Drugačije je – na tri dobijena seta, mečevi svaki drugi dan, drugačiji je pristup. Mislim da mogu da doguram daleko. Mnogo sam radio na kondiciji između Beograda i Madrida, ali to su bile posledice bolesti, ne manjak kondicije. Sada se osećam savršeno – objasnio je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari