Svetski rekorder na 100 metara, Jamajčanin Asafa Pauel trčaće 29. maja na Beogradskom međunarodnom mitingu „Memorijal Artur Takač“, saopštili su juče organizatori.
Pauel je svetski rekord na 100 metara postavio 2005. godine (9,77 s) i još dva puta je izjednačio taj rezultat u 2006.

Svetski rekorder na 100 metara, Jamajčanin Asafa Pauel trčaće 29. maja na Beogradskom međunarodnom mitingu „Memorijal Artur Takač“, saopštili su juče organizatori.
Pauel je svetski rekord na 100 metara postavio 2005. godine (9,77 s) i još dva puta je izjednačio taj rezultat u 2006. kada ga je Svetska atletska federacija (IAAF) izabrala za najboljeg sportistu. Direktor mitinga Dragan Životić istakao je da će Pauel u Beogradu trčati prvu trku ove sezone.
– Pored Pauela nadam se da će u Beograd doći i mnogi drugi vrhunski atletičari. Međutim, sada ne možemo da potvrdimo njihovo učešće, zbog mogućih povreda – rekao je Životić na jučerašnjoj konferenciji za novinare i dodao da Pauelu prema ugovoru sleduje 100.000 dolara ako istrči rekord.
Između ostalih, organizatori su najavili učešće Džejsona Gardnera na 100 m, Alena Džonsona na 110 s preponama, Vječeslava Voronjina u skoku u vis, a u konkurenciji atletičarki očekuju dolazak prošlogodišnje promoterke – slovenačke atletičarke Jolande Čeplak, skakačice u dalj Džeki Edvards i mnogih drugih.
– Ne želimo da vršimo pritisak na Oliveru Jevtić, jer znamo da ima problema da se oporavi od Beogradskog maratona. Ako bude mogla da trči – učestvovaće, u suprotnom sigurno će gledati miting – rekao je Životić.
Direktor preduzeća Beogradski internacionalni miting „Memorijal Artur Takač“ Slobodan Branković naglasio je da se štampati 31.000 ulaznica.
– Pokrovitelj mitinga biće predsednik Boris Tadić. Država Srbija je prepoznala vrednost ovog mitinga. Treba 29. maja da izađemo sa jednom drugačijom slikom u svet, sa svim tim zvezdama koje će doći u Beograd – rekao je Branković, a njegove reči je potvrdio i Gradski sekretar za sport Goran Kreclović koji je naglasio da grad stoji iza ovog takmičenja i da će „Memorijal Artur Takač“ obeležiti sportska događanja u Beogradu. Prošle godine održan je prvi „Memorijal Artur Takač“, u čast čoveka koji je doprineo organizaciji Evropskog prvenstva u Beogradu 1962. godine, bio počasni član Međunarodne atletske federacije (IAAF) i Evropske atletske federacije (EAA) i doprineo stvaranju Svetskog kupa. Takač je 1969. godine postavljen za direktora Međunarodnog olimpijskog komiteta, a učestvovao je u organizaciji OI u Montrealu 1974. godine, bio direktor Mediteranskih igara u Splitu, direktor Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, pre nego što je 1984. godine postavljen za savetnika predsednika MOK-a Huana Antonija Samarana. Takač je i jedan od osnivača Atletskog kluba Partizan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari