Atak na tenis ili osveta Novaku: Radmilo Armenulić i Bogdan Obradović o odluci da Đoković ne bude ni među nominovanima za ATP nagradu 1foto EPA-EFE/ABIR SULTAN

Srpski teniser Novak Đoković nije se našao među nominovanima za nagradu „Stefan Edberg Sportsmanship Award“, godišnje priznanje koje dodeljuje Asocijacija teniskih igrača (ATP).

Nagrada koja nosi ime po bivšem švedskom teniseru dodeljuje se igračima za sportsko i fer ponašanje, profesionalizam i aktivnosti van turnira, a činjenica da se Đoković nije našao čak ni među 11 nominovanih izazvala je burne reakcije.

U polemiku su se uključile legendarne teniserke Martina Navratilova, Kris Evert i Rene Stabs, koje su smatraju da se Đoković često na terenu „ne ponaša dostojanstveno“.

– Đoković nije veliki džentlmen na terenu, loše se ponaša i lomi rekete. Dostojanstven je u porazima, to mu priznajem, ali ova nagrada je za sportsko ponašanje na terenu i van njega i tu ne treba mešati ostale stvari – izjavila je Rene Stabs.

Ipak suprotno od nje misli teniski trener Bogdan Obradović koji je odmah juče video tu vest, ali smatra da je po sredi sasvim nešto drugo.

– Još jedna čudna odluka ATP. Možda možemo govoriti o izvesnom ataku na njegovo delo. Baš je trebao da bude nominovan. Igrajući tenis pokazuje fer-plej na svakom koraku. Nikada nije uradio nijednu ružnu stvar. Poznato je kako se založio za druge tenisere za pravedniju raspodelu novca od grend slemova i ostalih turnira ka teniserima. Od te inicijative imaju korist oni igrači koji se nalaze između 100. i 300. mesta na listi. Slobodno možemo reći da se borio za druge, a ne za sebe – objašnjava Obradović za Danas.

Bivši selektor Dejvis kup reprezentacije dodaje da veruje da je u pitanju neki vid odmazde ATP-a prema srpskom igraču upravo zbog toga što se založio za pravedniju raspodelu novca i igračima koji ne spadaju u top klasu.

– Imam osećaj da ga sada iz nekog razloga ATP kažnjava ovakvim potezom. Ako i nekad polomi reket to je zato što je to prirodna reakcija jednog igrača. Lomili su ga mnogi, kao i Džon Mekinro koga su zbog toga nazvali prznica. Ali u tome suštinski nema ničeg lošeg. To što su redovni dobitnici ove nagrade Rodžer Federer i Rafael Nadal prokomentarisao bih kao čistu naklonost ATP prema njima dvojici – jasan je bio Obradović.

Sa njim se u potpunosti slaže teniski stručnjak Radmilo Armenulić koji još otvorenije napada ATP zbog ovakve odluke.

– Ova odluka je atak na tenis. Imao je dobre rezultate ove godine, osvojio je čak i Završni masters u Torinu. Ovo pokazuje da su neophodne promene u ATP. S tim u vezi svakako treba dodati i činjenicu da ovakakva rang lista ne odražava realno stanje na terenu kada govorimo o redosledu najboljih tenisera na svetu na njoj – ističe Armenulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari