Jagodina: Atletičar Ljubiša Gajić Gaja biće sahranjen danas 1Foto: Facebook/Atletski savez Jugoslavije

Ljubiša Gajić – Gaja, poznati atletski trener i sportski radnik, koji je ostavio dubok trag u jugoslovenskoj i srpskoj atletici juče je iznenada preminuo u 66. godini života.

Rođen je 5. marta 1957. godine u selu Majur kod Jagodine gde je i umro. Osnovnu školu završio je u rodnom selu a gimnaziju u Jagodini.

Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Radio je u Jagodinskom sportskom savezu.

Atletikom se bavi od 1973. goine. kao takmičar a od 1981. godine i kao trener i funkcioner.

Imao je najviše sudijsko zvanje – međunarodni atletski sudija, sudio je ili obavljao značajne sudijske funkcije tri puta na Kupu Evrope, četiri puta na Balkanskim igrama i tri puta na krosevima Balkana.

Bio je i član Stručnog saveta Atletskog saveza Srbije i u dva mandata član Predsedništva ASS kao predstavnik Saveza atletskih trenera Srbije.

U trenerskom radu, radio je u veoma teškim uslovima, kao specijalista za sprint i prepone, ostvario je zapažene rezultate.

Odgajio je 12 reprezentativaca Jugoslavije a njegovi takmičari postavili su do sada 19 državnih rekorda u svim kategorijama sem kod muškaraca – seniora.

Njegove takmičarke Marina Filipović i Marija Pavlović nastupale su na svetskim i evropskim prvenstvima, a prvaci Balkana od njegovih takmičara bili su Marina Filipović, Bojan Milutinović i Jelenka Ilić.

Takmičari koje je trenirao doneli su u Jagodinu preko 60 titula prvaka Jugoslavije. Pored redovnog posla i trenerskog rada Gajić se bavio i publicistikom i proučava istoriju jugoslovenske atletike.

Od 1995. godine redovni je član Međunarodne federacije atletskih statističara (ATFS) kao peti Jugosloven kome je to pošlo za rukom, posle Mladena Delića iz Zagreba, Miodraga i Olge Acić iz Beograda i Ozrena Karamate iz Zemuna.

Bio je veoma je aktivan u radu ove Federacije i učestvovao je u nekoliko međunarodnih projekata koji se tiču istorije svetske atletike.

U nekoliko publikacija IAAF ili ATFS objavljeni su njegovi radovi na engleskom jeziku a njegove knjige korišćene su kao literatura za veći broj izdanja u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj Republici, Poljskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Njegova dokumentacija korišćena je i za izradu nekoliko internet-sajtova.

Od 1975. godine redovni je bio saradnik jagodinskog nedeljnika „Novi put“ u kome je do sada objavio na stotine priloga iz oblasti atletike.

Tekstovi su mu objavljivani i u dnevnim listovima „Sportske novosti“, „Sport“ i „Sportski žurnal“ kao i u časopisima „Tokovi“, „Atletika kraljica sportova“ i „Pomoravski sport“.

U jubilarnoj knjizi povodom 50 godina ATFS (ATFS Jubilee Book) objavljen je njegov tekst o nastanku i razvoju atletske statistike u Jugoslaviji (na engleskom jeziku).

Dokumenatciju Ljubiše Gajića koristili su izdavači monografija Atletskog saveza Srbije (1988 i 1998. god.) i Zagrebačkog atletskog saveza kao i atletskih klubova Železničar iz Niša, Spartak iz Subotice, Mladost iz Zemuna i HAAK Mladost iz Zagreba.

U do sada izašlim knjigama publikovao je po prvi put kod nas mnoge nepoznate ili već zaboravljene činjenice iz istorije jugoslovenske atletike.

Bio je član Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini od 2006. godine. Dobitnik je većeg broja društvenih priznanja od kojih se naročito ističe Majska nagrada SOFK Srbije, najviše priznanje iz oblasti fizičke kulture u našoj zemlji.

Ovu nagradu dobio je 1987. godine i do sada je jedini Jagodinac koji se može pohvaliti ovim priznanjem. Dobitnik je i Zlatnih plaketa ASJ i ASS za dugogodišnji svestrani rad u atletskom sportu.

Biće sahranjen danas, 18. aprila, u 13 časova na groblju u Gornjem Majuru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari