Badava posed lopte, ako nema golova 1FSS/photo by Seb Daly - UEFA/UEFA via Sportsfile

Jedan statistički egal ne može da poništi kardinalne greške zadnje linije i bezidejnu završnicu u porazu Orlića od Engleske.

Rezultatski težak poraz doživeli su fudbaleri Srbije u drugom kolu Evropskog prvenstva do 19 godina. Engleska ih je sa četiri gola (4:0) verovatno ostavila bez ciljanog plasmana u polufinale i direktnog kvalifikovanja za Mundijalito U20 sledeće godine. Ipak, sutra će protiv Austrije igrati za pobedu i šansu da se kao trećeplasirani bore za mesto na narednom Svetskom prvenstvu u Indoneziji, uz tanku nadu da im ishod drugog meča u grupi može pomoći da posle 270 minuta EURO prođu u Top četiri.

U odnosu na uvodni susret sa Izraelom, šansa je umesto vižljastom Gordiću ukazana Kneževiću, dok je Miletić bio primarna opcija po desnom krilu, umesto Motike. Bilo je evidentno da će u manevru Orlići imati mnogo problema, s obzirom na to da su naspram sebe imali korpulentne, snažne i tehnički potkovane fudbalere Aston Vile Čukumekua i Iregbunama. Činjenica je da Srbija nije bila inferirona u smislu poseda lopte i odigranih napadačkih akcija, ali je bila i bezidejna u samoj završnici. Osim jedne šanse Miletića i pokušaja rezerviste Jojića golman Koks nije bio ozbiljnije ugrožen.

Problemi koji su bili evidentirani još protiv Izraela, nakon napravljenih grešaka u duelu sa Engleskom, mogli bi da postanu i hronični. Golovima Engleske prethodile su kardinalne greške naše poslednje linije, pre svega Stefana Lekovića. Osamnaestogodišnji štoper Crvene zvezde, o kome se nedavno pisalo da je na radaru Real Madrida, a trebalo bi uskoro da bude priključen prvom timu, od starta turnira deluje kao najslabija karika u poslednjoj liniji reprezentacije. Protiv Engleske je bio direktan krivac kod trećeg gola, s obzirom na to da je uručio pas u noge Čukumeki, koji je manirski potom savladao golmana Lukića. Loše je odreagovao i kod vodećeg gola Skarleta, a čitava odbrana delovala je smušeno i kod drugog pogotka igrača Totenhema.

– Pravo stanje na terenu je bilo, ipak, malo drugačije – ima svoju percepciju selektor Aleksandar Jović, iako ni njemu „ne prija“ visok poraz.

On meč posmatra kroz prizmu terenskog balansa u smislu poseda lopte. Ipak, prema individulanim karakteristikama, većina reprezentativaca Engleske fizički je delovala mnogo snažnije, atletski predisporanije i eksplozivnije u meri da su već spremni za seniorski fudbal na visokom nivou. Nijedan fudbaler Srbije fizički nije mogao da se nosi sa štoperima Hamfrejsom i Kuensahom, što je uticalo i na upotrebljivost centaršuteva bekova Krsmanovića i Lazića.

– Protivnik nas nije izigrao ili nadigrao, presudio je veliki broj individualnih grešaka. Rival je bio bolji, fizički dominantniji, što se videlo u duelima, oni defanzivno „nose“ u nekim duelima. Moćni su – iskren je šef struke reprezentacije Srbije.

Selektor je pedagoški želeo da podrži svoje momke, uprkos ubedljivom porazu, ali bi trebalo biti i realan, potpuno svestan nedostataka u igri gotovo svih Orlića, koje su posledica rada u mlađim kategorijama i fudbalske percepcije klupskih stručnjaka. Orlićima nasušno nedostaju igra jedan na jedan, pismeni pas, precizna i pronicljiva dodavanja.

– Sve je to fudbal, škola, sticanje iskustva. Sve ulazi u minuli rad, a ovde ima dosta igrača rođenih 2004, što znači da će igrati na još prvenstava Evrope – teši (se) Jović.

Grupa B

1. kolo (19. jun)

Srbija – Izrael 2:2

Engleska – Austrija 2:0

2. kolo (22. jun)

Izrael – Austrija 4:2

Engleska – Srbija 4:0

3. kolo (25. jun)

Austrija – Srbija 20.00

Izrael – Engleska 20.00

Tabela: Engleska 6, Izrael , Srbija 1, Austrija 0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari