Bah: Odlaganje OI nije opcija 1Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Dileme više nema, Olimpijske igre će po svemu sudeći početi 24. jula bez obzira na pandemiju korona virusa.

Ni otkazivanja ni odlaganja igara neće biti sudeći na osnovu čvrsto stava predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha.

– Ne znamo kakva će biti situacija. Naravno da razmatramo različite scenarije, ali mi smo u suprotnosti od drugih sportskih organizacija ili profesionalnih liga, imamo četiri i po meseca do početka Igara. Oni su čak optimističniji nego mi, pošto je većina njih odložila svoje manifestacije do aprila ili kraja maja. Kada govorimo o Igrama, radi se o kraju jula. Neću spekulisati, ali dugujemo svim sportistima, dugujemo polovini sveta koja gleda Olimpijske igre, da kažemo da nam otkazivanje nije u planu – rekao je Bah u intervjuu za „Njujork tajms“.

Prvi čovek MOK-a ponovio je svoju tezu da će solidarnost biti ključna reč Olimpijskih igara i da će one biti otkazane samo u slučaju da ne mogu sve zemlje da učestvuju.

– MOK savetuje svim sportistima da se pridržavaju mera zaštite koje su propisale vlade zemalja u kojima se nalaze. Naša organizacija je posvećena zdravlju sportista i sprečavanju širenja korona virusa. Sigurno nećemo dozvoliti da zdravlje bilo kog sportiste bude ugroženo na igrama – dodao je Bah.

Na negodovanje brojnih sportista, sadašnjih i bivših, zbog krutog stava MOK-a da odlaganja neće biti, Bah je odgovorio:

– Olimpijska baklja bi mogla da bude nada na kraju tunela. Oni bi mogla da pruži navijačima utehu i radost kad se pandemija završi. Mnogi veliki sportski događaji su otkazani i ostale su još jedino Olimpijske igre. Zato ću insistirati da ih ne odlažemo sve do poslednjeg trenutka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari