Baraž na vidiku, "laki" golovi problem 1Foto: Starsport

Računica je sada jasna, sa dve pobede do kraja kvalifikacija mlada reprezentacija Srbije trebalo bi da se nađe u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj naredne godine.

Trijumfom nad vršnjacima iz Republike Irske u Novom Sadu (3:2) puleni selektora Tomislava Sivića stvorili su šansu da „isprave“ iskrivljenu sliku stvarnosti o sopstvenim kvalitetima posle lošijeg početka kvalifikacija. Ukoliko trijumfalno napuste Republiku Irsku u narednom kolu (7. oktobar), a zatim 11. oktobra u Gornjem Milanovcu pobede Sloveniju steći će pravo da kroz baraž dođu u priliku da na Evropskom prvenstvu kompletiraju titulu svetskog i šampiona Starog kontinenta.

Mnogo je izazova na tom putu, nepoznanica u vidu dozvole selektora Muslina da A reprezentativci Grujić, Maksimović i Živković, kao protiv Irske u Novom Sadu, zaigraju za mladu selekciju u oktobarskom dvomeču.

– Najbitnije da smo osvojili tri boda i da smo korak bliže baražu koji će nam omogućiti prolaz dalje – istakao je Grujić.

Srbija je ofanzivno odigrala dobru utakmicu; sa tri data gola demonstrirala je zaista pristojan tehnički kvalitet i talenat Gaćinovića, Živkovića, Đurđevića… međutim defanzivno je kiksirala na mestima koja ne bi trebalo da budu porozna u misiji plasmana na Evropsko prvenstvo.

– Mislim da nas je stigao umor. Znali smo da će ovo biti teška utakmica, u pitanju je ozbiljan protivnik. Dali smo maksimum, na kraju se sve dobro završilo. Zadovoljni smo sa tri boda. Moramo da budemo malo agresivniji ubuduće… – samokritičan je Živković, letošnja akvizicija Benfike.

Kada je kompletna mlada reprezentacija Srbije zaista imponuje kvalitetom, talentom i nadarenošću, što su osetili i Italijani na prethodnom kvalifikacionom meču u Vićenci. „Orlići“ i posle pobede nad Republikom Irskom ne mogu da prežale činjenicu da su „azuri“ bili načeti i da su naprosto morali da ih dokusure, jer su bili bolji i konkretniji.

– Videli ste da je bio veoma težak meč, a istina je da smo dosta istrošeni nakon Italije. Tamo smo odigrali sjajan meč, ali nismo osvojili tri boda i to nam se vratilo. Bili smo malo konfuzni u odbrani, nije to bilo kako smo očekivali – naveo je zadnji vezni Liverpula.

Računica

Tabela: Grupe 2: Italija 23, Srbija (-1) 17, Slovenija (-1) 15, Republika Irska 12, Litvanija (-1) 6, Andora (+1) 3. U preostalim utakmicama igraće: Irska – Srbija, Litvanija – Slovenija (7. oktobar) i Litvanija – Italija, Srbija – Slovenija (11. oktobar, Gornji Milanovac). U baraž idu samo četiri najbolje drugoplasirane ekipe iz devet grupa, a trenutno su to: Austrija (+1) 16, Francuska (+2) 14, Švedska 12, Švajcarska (+1) 12, Belgija 12, Srbija 11, Holandija 10, Rumunija (+1) 10, Izrael 9 bodova. S obzirom na to da nemaju sve grupe isti broj timova, u konačnom bilansu posmatraće se rezultat drugoplasiranih protiv rivala koji su zauzeli prvu, treću, četvrtu i petu poziciju u grupi. „Orlićima“ će u ukupnom bilansu biti „izbrisani“ rezultati protiv poslednjeplasirane Andore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari