Barski recept u Istanbulu 1Foto: KK Crvena zvezda

Na svake dve nedelje raspored mečeva u Evroligi, u kombinaciji sa domaćim obavezama klubova učesnika, deluje toliko nehumano da se na primeru košarkaša Crvene zvezde može videti sva njegova surovost.

Posle trijumfa u Baru nad Mornarom, crveno-beli će večeras u Istanbulu odigrati meč 22. kola sa Efesom, u intermecu kraćem od 48 sati.

Kada se ova dinamika „pomnoži“ sa odigranim duelom protiv Barselone u petak, odnosno gostovanjem u Madridu prethodnog ponedeljka, biće uspeh ukoliko izabranici Dejana Radonjića kraj večerašnje utakmice dočekaju na nogama.

Efes će dočekati crveno-bele naoštren i silno motivisan.

Nisu izabranici trenera Atamana očekivali da će „treći kvartal“ takmičenja dočekati na deobi osme pozicije, poslednje koja garantuje plasman u narednu fazu.

Nedavni poraz od Zenita dodatno im je pokvario planove i nesumnjivo protiv Zvezde će želeti da se vrate na trijumfalnu stazu oivičenu sa prethodne tri uzastopne pobede.

Efes je i dalje odlična ekipa, međutim podatak da su od starta sezone izgubili deset evroligaških utakmica, čak šest kod kuće, pokazuje da dosta toga ne funkcioniše u sistemu koji trener Ataman nije mnogo menjao u odnosu na prošlu takmičarsku godinu.

Iako je sastav maltene isti, naročito gledano kroz prizmu nosilaca igre, nedavni dolazak Džanana Muse trebalo bi da u određenoj meri rastereti Vasilija Micića, jedinu konstantu od početka takmičarske 2020/21.

Srpski as sa 15 poena i 5,2 asistencije najbolji je pojedinac tima i neko ko se svojski trudi da prikrije ogromne igračke amplitude u formi Šejna Larkina.

Kao izrazito šuterska ekipa, sa 36,76 odsto uspešnosti Efes je tek na 11. mestu u evroligaškoj konkurenciji.

Povratkom centra Danstona, ekipa je ponovo uspostavila jasnu konekciju u centralnom „piku“, a Vasa Micić najbolju opciju za dubinski pas.

Efesov napad, iako u sastavu ima izrazito kvalitetne individualce, dosta zavisi od kvalitetnog protoka lopte, s obzirom na to da Ataman voli napade iz ponovljenih „pikova“ izvedenih iz više uručenja.

Ni u tom segmentu turski velikan ne blista; prosečnih 80 poena iskreirano je iz 17,5 asistencija po čemu je tek na 10. mestu.

Atletska predisponiranost, naročito centarske linije, kao i sposobnost preuzimanja u spoljnoj liniji najveći su razlozi Efesove vrlo dobre odbrane.

Jasno je da sa Moermanom, Singltonom, Larkinom, Simonom, Buboom… ekipa može lako da razvija kontranapade i bude izuzetno dominantna u igri na otvorenom terenu.

Uostalom, Efes je jedan od timova koji najčešće napade završavaju u prvih deset sekundi.

Dozirano, nakon oporavka od korona virusa, Džordan Lojd večeras bi mogao da dobije malo veću minutažu, baš kao i Aleksa Radanov koji se u Baru odmarao.

Pitanje hijararhije?

Kada je preuzeo tim od Saše Obradovića, Dejan Radonjić je u svoj stručni štab odmah uvrstio Birača i Kosovića, sa kojima je sarađivao i u prethodnom mandatu. Dugo je merio i na kraju presekao da mu prvi pomoćnik bude Goran Bošković, njegov zemljak (obojica rođeni i odrasli u Podgorici) i bivši saigrač iz FMP. Nakon što je dobio isključujuću tehničku grešku u Baru, protiv Mornara, po hijararhiji u stručnom štabu, Bošković je trebalo da zauzme mesto kraj aut linije, međutim umesto njega, ulogu prvog pomoćnika preuzeo je, iznenađujuće, Saša Kosović, stručnjak generalno zadužen za skauting i neko ko je preživeo sve moguće promene na klupi Zvezde od 2011. do danas. Bošković do prelaska na Mali Kalemegdan nije imao većih iskustava u treniranju muških selekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari