Basketaši Srbije osvojili četvrto mesto na SP u Amsterdamu 1FOTO: FIBA

Basketaši Srbije nisu uspeli da osvoje bronzanu medalju na Svetskom kupu u Amsterdamu, pošto su poraženi u borbi za treće mesto od selekcije Poljske sa 18:15.

Tako se posle tri uzastopne svetske titule, basketaši prvi put sa bnekog velikog takmičenja vraćaju bez odličja. Zlatnu medalju osvojila je selekcija SAD koja je u finalu bila bolja od Letonije 18:14

Meč je rešen u poslednjim sekundama, kada su arbitri priznali kao „dvojku“ šut naturalizovanog Poljaka, Amerikanca Majkla Hiksa, iako je nagazio liniju i pritom ga nagradili faulom i dodatnim slobodnim bacanjem.

Srbija je na 13 sekundi do kraja imala prednost, posle slobodnih bacanja Marka Savića, ali na kraju nije uspela da odbrani poslednji napad i osvoji treće mesto, koje bi uz medalju donosilo i plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre.

Pre toga Srbija je u dramatičnoj završnici polufinala poražena od Letonije 22:19. Srpski tim u sastavu Dušan Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Mihailo Vasić uspeo je da nadoknadi sedam poena zaostatka (6:13), ali je izgubio loptu u napadu za izjednačenje (18:19), nakon čega Letonci postižu dva koša i rešavaju meč. Letonija se tako revanširala Srbiji za poraz u finalu Evropskog prvenstva prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari