Baskonija ne sme da izgubi 1Borba za četvrto mesto: Vasilije Miličić

Na sedam kola do kraja regularnog dela Evrolige Fenerbahče, Real i CSKA obezbedili su plasman u plej-of, samim tim i prednost domaćeg terena u četvrtfinalu.

Za preostalih pet mesta konkuriše najmanje deset ekipa, samim tim svako naredno kolo biće od presudne važnosti za brojne klubove. Prvog dana 24. kola posebno zanimljivo trebalo bi da bude u Istanbulu i Vitoriji. Fenerbahče će ugostiti Efes, koji žarko želi da sačuva četvrtu poziciju na tabeli, dok će Baskonija imati apsolutni imperativ u meču sa Žalgirisom. Himki će dočekati Milano, Makabi otpisanu Darušafaku, dok će Panatinaikos na Kanarskim ostrvima pokušati da ostvari tek drugu pobedu na gostovanju.

U Efesu su još uvek besni zbog načina na koji su poraženi od Fenerbahčea u finalu Kupa Turske. Puleni Ergina Atamana uspeli su na početku sezone da pobede velikog rivala u Superkupu Turske, kao i u prvom evroligaškom duelu, ali su naredna dva dobili izabranici Željka Obradovića. Efes je vezao dve evroligaške pobede, trenutno ima četvrti najbolji napad u Evroligi i tim je sa najvećim brojem asistiranih poena.

– Fenerbahče u ovoj sezoni nije izgubio kod kuće. Veoma ih respektujemo, međutim u skladu sa našim krajnjim ciljem u Evroligi ove seozne, na svaki naredni meč gledaćemo kao da je najvažniji. Nažalost, nismo mogli da se pripremamo za ovaj duel onako kako smo želeli: Micić i Balbaj su roviti, a pritom smo tri igrača poslali da igraju za nacionalni tim Turske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kini. Mislim da ćemo ipak izaći u kompletnom sastavu i voleo bih da se pobednik meča sazna tek u poslednjim sekundama utakmice – poručio je Ataman.

Baskonija je u seriji od tri poraza i u to u periodu sezone kada se vode odlučujuće borbe za mesto u plej-ofu Evrolige. Kao domaćin predstojećeg fajnal-fora, za čitavu organizaciju bio bi veliki neuspeh ukoliko se ekipa Velimira Perasovića ne bude plasirala u doigravanje. Za takav poduhvat Baskijcima je neophodna serija pobeda, a prvu bi mogli da ostvare večeras protiv direktnog konkurenta u borbi za mesto u plej-ofu, koji pritom igra sasvim korektno na strani.

Baskonija je trijumfovala u prvom međusobnom meču u Kaunasu; u međuvremenu Žalgiris je zapao u velike ofanzivne probleme. Izabranici trenera Jasikevičijusa trenutno imaju četvrti najlošiji napad u Evroligi, ubacuju 77,9 poena po meču i šanse za potencijalni brejk potražiće u šestoj najboljoj odbrani (79,4). Baskonija već mesecima igra bez pomoći iskusnih Grendžera, Garina i Šengelije što se i te kako odrazilo na rezultate u Evroligi. Statistički su među najboljim napadima i odbranama u Evroligi, međutim rotacija od osam do devet igrača polako uzima danak.

Raspored i tabela

24. kolo

četvrtak

Himki – Milano 18.00

Fenerbahče – Efes 18.45

Makabi – Darušafaka 20.05

Baskonija – Žalgiris 20.30

Gran Kanarija – Panatinaikos 21.00

petak

Budućnost – Bajern 19.00

Olimpijakos – CSKA 20.30

Barselona – Real Madrid 21.00

1. Fenerbahče 20-3

2. CSKA 18-5

3. Real Madrid 18-5

4. Efes 15-8

5. Barselona 14-9

6. Milano 12-11

7. Olimpijakos 12-11

8. Baskonija 11-12

9. Bajern 11-12

10. Makabi 10-13

11. Panatinaikos 10-13

12. Himki 9-14

13. Žalgiris 9-14

14. Gran Kanarija 6-17

15. Budućnost 6-17

16. Darušafaka 3-20

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari