Beleg za životni vek: Preminuo italijanski golman koji se proslavio jer je odbranio penal Peleu 1Foto: EPA-EFE/ISAAC FONTANA

U 82. godini je preminuo Alberto Đinulfi, italijanski fudbalski golman koji se u svoje vreme ostvario u Romi.

U Rimu je i rođen (1941). Zadojen mlekom „vučice“, u mlađem uzrastu je s radošću žurio na treninge i onda kada je bio na nogama od rane zore da prodaje ribu na tetkinoj pijačnoj tezgi.

U prvi tim je ušao 1962, povremeno dobijajući priliku pored iskusnijih, a među njima je prednjačio Fabio Kudičini (njegov sin Karlo takođe je čuvao mrežu u neposrednoj prošlosti).

 

Romi je bio odan do 1975. Osvojio je s njom domaći kup 1964 (prvi put finalna utakmica na Olimpijskom stadionu) i 1969. Na zalasku karijere branio je u Veroni, Fiorentini i Kremonezeu. Važio je za jednog od vesnika modernih golmana koji nisu bili prikovani za gol nego su učestvovali u igri kao takozvani treći bekovi, a u protivničke noge su išli beskompromisno i na centaršuteve odvažno.

Na Apeninima nije stekao slavu, recimo, Dina Zofa, ali mu je pošlo za rukom ono što ni Zofu nije. Za ceo život, a i po odlasku na onaj svet, obeležen je podvigom kakav je krasio golmane na prste jedne ruke mogu da se nabroje. Odbranio je penal najboljem fudbaleru svih vremena Peleu.

Neponovljivi brazilski as je u Rim došao sa Santosom na prijateljski meč 3. marta 1972. Bio je ovenčan titulom svetskog prvaka iz Meksika 1970, kada je u finalu na stadionu Acteka u njegovoj blistavoj igri pregažena Italija s 4:1.

Na rimskom Olimpiku se zbog Pelea, iako on nije bio u naročitoj formi, sleglo 70.000 duša. Santos, u njegovo vreme putujuća fudbalska trupa po svetu, a po Evropi posebno, pobedio je s 2:0 golovima Oberdana u 44. minutu i Edua u 78.

Najzanimljiviji detalj nisu bili golovi. U 36. minutu Đinulfi se bacio upravo tamo gde je Pele zamislio da smesti loptu u mrežu s bele tačke. Čim ju je odbio rukama, Pele je prišao da ga prigrli, odajući mu priznanje.

Po završetku utakmice mu je poklonio dres, dragi suvenir o kojem je italijanski golman uvek govorio kao o jedinstvenoj relikviji.

Posle meča novinari su opkolili Pelea iz znatiželje da im otkrije da li mu je u Brazilu iko odbranio penal, budući da se na evropskom kopnu za takav podatak nije znalo. Prisetio se tri slučaja.

To nije bio i prvi put da su se sreli Pele i Roma s Đinulfijem. Santos je dolazio i u junu 1967. na Kup Rima u Rominoj organizaciji. Igrao je u razmaku od dva dana s domaćinom i Fiorentinom na prestoničkom stadionu Flaminio (tu je naša fudbalska reprezentacija 1960. uzela jedino olimpijsko zlato).

Santos je tada savladao Romu s 3:1. Pele je udvostručio prednost u 42. minutu, a Đinulfi je branio od 46.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari