Fudbaleri Liverpula plasirali su se u finale Lige šampiona koje se 23. maja igra u Atini. Izabranici menadžera Rafe Beniteza u revanšu polufinala savladali su Čelsi 1:0, golom Danijela Agera u 22. minutu, čime su izborili produžetke, a potom i penal-seriju u kojoj su imali više koncentracije od protivnika.

Fudbaleri Liverpula plasirali su se u finale Lige šampiona koje se 23. maja igra u Atini. Izabranici menadžera Rafe Beniteza u revanšu polufinala savladali su Čelsi 1:0, golom Danijela Agera u 22. minutu, čime su izborili produžetke, a potom i penal-seriju u kojoj su imali više koncentracije od protivnika. Klubu sa Enfild Rouda to će biti drugo finale u poslednje tri godine.
Ako je prvi meč, u kom je prošle nedelje na Stamford Bridžu Čelsi slavio 1:0, predstavljao „šahovsku partiju“ između Beniteza i Žozea Murinja, revanš je doneo pravu mušku borbu u kojoj su oba tima imala periode dominacije. Domaći su od starta krenuli silovito, neprekidno nasrćući na gol Petera Čeha, a koliko su bili nadmoćni pokazuje podatak da su u prvih 20 minuta imali posed lopte 79 posto. U 22. minutu kapiten Stiven Džerard spremao se da izvede slobodan udarac iskosa sa leve strane Čelsijevog kaznenog prostora i dok su svi očekivali ubacivanje u šesnaesterac, lucidni Džerard je poslao „paralelu“ ka Ageru, koji je svom snagom raspalio po lopti i doneo svom klubu željeni pogodak.

Murinjo: Bolji tim je ispao!

Čak ni u trenutku kada njegov preskupi tim ponovo nije uspeo da opravda ulaganja gazde Romana Abramoviča, menadžer Čelsija Žoze Murinjo nije odustao od izjava zbog kojih je navukao gnev većine kolega iz Premijer lige. Ne propuštajući priliku da opet „prozove“ Liverpul, Portugalac je rekao da je iz Lige šampiona ispao bolji tim.

– Ovo je trenutak kada svi moramo da budemo jaki. Moji igrači imaju puno razloga da budu ponosni pošto su ostvarili sjajan uspeh u Ligi šampiona. Bili smo bolja ekipa, iako smo se borili protiv tima koji se samo takmiči u Evropi. U produžecima smo samo mi išli na pobedu, ali fudbal je takav, a penali su deo igre – izjavio je Murinjo, koji je negirao da su njegova ponižavanja Liverpula uoči duela, dala dodatni motiv crvenima:

– Nisam iskazivao nepoštovanje prema Liverpulu. Ništa više ne moram da kažem, osim da je Čelsi bio najbolja ekipa.

Umesto da posle vodećeg gola Liverpul pojača pritisak, domaći su dozvolili Čelsiju da uspostavi terensku inicijativu. Do kraja poluvremena i jedni i drugi imali su nekoliko solidnih šansi, a najbolju je propustio Didije Drogba, kojem je golman Liverpula Pepe Rejna sjajno ušao u šut. U većem delu nastavka Liverpul je bio agresivniji tim, a najozbiljniju priliku da posao završi pre produžetaka imao je Dirk Kajt koji je u 59. minutu glavom pogodio prečku. U 75. minutu Ešli Kol je sjajno pronašao Drogbu, ali je on sa pet metara poslao loptu preko gola. Produžeci su doneli očekivano oprezniju igru (koja je delom bila posledica premora fudbalera), mada su oba menadžera pokušala da izmenama malo osveže svoje ekipe. U desetom minutu prvog produžetka Kajt je postigao gol, koji je Gonzales opravdano poništio zbog ofsajda.

Helikopter Čelsija pao, petoro poginulo

Službeni helikopter Fudbalskog kluba Čelsi, koji je posle revanša polufinala Lige šampiona, iz Liverpula prevozio pet osoba pronađen je juče oko podneva u jednoj šumi i prema nezvaničnim podacima, niko nije preživeo pad, javili su ostrvski mediji.

Nesreća se dogodila na povratku iz Liverpula, gde je u utorak uveče Čelsi eliminisan posle penala. Mediji u Britaniji javljaju da je u helikopteru bio engleski milioner i počasni potpredsednik „plavaca“ Filip Karter sa četvoro putnika.

– Helikopter je, verujemo, prevozio pet ljudi. Napustio je aerodrom ‘Džon Lenon’ u utorak uveče oko 23 sata i krenuo prema nepoznatoj adresi pokraj Piterboroa. Nedugo zatim nestao je sa radara. Ostatak priče je nepoznat, a u najboljem slučaju prisilno je sleteo – rekao je portparol policije.

Potpredsednik kluba sa Stemford Bridža Metju Harding poginuo je pri padu helikoptera 1996.

U penal-seriji za Liverpul su bili precizni Zenden, Alonso, Džerard i Kajt, a za Čelsi Lampard, dok je odlični Rejna odbranio šuteve Robena i Žeremija.
– Ne bih mogao da tražim više od ovoga. Mojim momcima je bilo veoma teško, pošto Čelsi ima nekoliko fenomenalnih napadača koje nije bilo lako čuvati. Ali ipak smo uspeli da ih sprečimo da postignu gol. Igrali smo sa puno strasti i veštine, a ogromnu pomoć dobili smo od naših neverovatnih navijača – izjavio je posle utakmice menadžer domaćih Rafa Benitez, koji nije želeo da likuje nad porazom Žozea Murinja, koji je pre utakmice na Enfildu na svaki način omalovažavao Liverpul:
– Više bih voleo da uživam u ovom trenutku, u tome što smo se ponovo plasirali u finale. Želim samo da pohvalim svoj tim, ne dodajući ništa više. Atmosfera je bila neverovatna, Pepe Rejna je bio odličan, mada je meni dobro poznato da je on specijalista za penale. Momci iz odbrane su sjajno zadržali Drogbu i ostale napadače Čelsija. Bilo je to veče za uživanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari