Bez izgubljenog seta 1Foto: www.oks.org.rs

Odbojkaši i odbojkašice Srbije izborili su plasmane na svetska prvenstva naredne godine bez ijednog poraza. Muška odbojkaška selekcija nastupiće na SP u Italiji i Bugarskoj, dok će ženski tim putovati u Japan 2018. godine.

Osvajačice olimpijske bronze zauzele su prvo mesto na turniru B grupe druge runde evropskih kvalifikacija u Varšavi, zabeleživši svih pet pobeda, uz set-razliku 15:0, dok su poslednji ubedljivi trijumf ostvarile u odlučujućem meču sa domaćinom u nedelju uveče. Takmičenje u Japanu biće peto, četvrto uzastopno Svetsko prvenstvo timu Zorana Terzića, koji je kazao da je pred kvalifikacije postojao mali strah s obzirom na to da se tim okupio tri dana pred put u Poljsku.

– Normalno je da posle ovakvog nastupa budemo zadovoljni. Već dugi niz godina uspevamo da se kvalifikujemo za svako veliko takmičenje. Postojala je mala bojazan, iz prostog razloga što smo se okupili dan-dva pred polazak u Varšavu, imali smo i par novih igračica, ali za ovaj nivo odbojke naš kvalitet je bio više nego dovoljan – kazao je Terzić.

Aktuelne vicešampionke bile su favoritkinje u Varšavi, što je po rečima Brankice Mihajlović bilo donekle i otežavajuća okolnost jer su svi ostali timovi imali veliku motivaciju da ostvare pobedu. Na drugoj strani Tijana Bošković ističe da su igračice iznenađene koliko su lako prošle kvalifikacije.

– Prezadovoljni kako smo odigrali bez i jednog izgubljenog seta, bilo je neočekivano lako posebno poslednja utakmica protiv reprezentacije Poljske. Iskreno nismo očekivali da ćemo igrati ovako dobro pošto smo se okupili tri dana pre odlaska u Poljsku – rekla je Bošković.

Kao i odbojkašice, i odbojkaši su bili ubedljivi u kvalifikacijama u Zagrebu, što po rečima selektora Nikole Grbića pokazuje da je tim imao pravi pristup koji uvek donosi dobre rezultate.

– Drago mi je što smo obavili ono zbog čega smo došli. Nismo imali preterano velike poteškoće, osim drugog dana protiv Danske, a to je zato što nam je pristup bio veoma dobar. Nadam se da će tako biti do kraja reprezentativne sezone. Možemo da pričamo o rezultatima, da li će biti ovakvi ili onakvi, ali ako budemo imali ovakav pristup, mislim da rezultat neće izostati – kazao je Grbić.

Ove godine odbojkaše očekuje Evropsko prvenstvo u Poljskoj od 24. avgusta do 3. septembra, dok će odbojkašice igrati na šampionatu Starog kontinenta u Azerbejdžanu i Gruziji, koje je na programu od 22. septembra do 1. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari