Bez Kupa, bez titule, a sada i bez Evrope: Partizan teško poražen u Humskoj, uz navijački zahtev "uprava napolje" 1foto: Starsport

Fudbaleri srpskog kluba proćerdali pobedu na strani (0:1) i posle beogradskih 1:3 za Šerif ostali bez osmine finala Lige konferencije. Za nastavak višegodišnje agonije.

Mada je Topčiderskim brdom satima pre prvog sudijskog zvižduka Andreasa Ekberga odzvanjalo gromko „Uprava napolje“, tokom velikog protesta navijača podno stadionskih kancelarija predsednika Milorada Vučelića i generalnog direktora Miloša Vazure, ali i tokom zagrevanja ekipa i nakon što je krenula lopta, crno-beli su fokusirani ušli u klinč.

Složeni u standardnu formaciju 4-2-3-1, bez gripoznog Birbasa Natha čiji su pregled igre i dodavanja srce i mozak Partizanovih akcija, odmah su „legiji stranaca“ iz Tiraspolja dali do znanja ko je domaćin. Bez zadrške su napali „dželata“ madridskog Reala u grupnoj fazi Lige šampiona 2021. godine i taj pritisak umalo da im se isplati već u 4. minutu.

Na žalost 10.256 gledalaca (zvanična brojka) Rikardo Gomeš nije iskoristio brisan prostor ispred sebe, posle predriblavanja golmana, kom je prethodilo dugo probijanje sjajnog Kvinsija Meniga. Radeljić mu je uklizao u šut, mada je linijski arbitar pre toga podigao zastavicu, a naknandi snimak pokazao da bi eventualni gol bio bez razloga poništen.

Nesuđeni asistent, malo kasnije, uspeo je ipak da materijalizuje veći posed lopte i ofanzivniji pristup svog tima. Na kraju fantastične akcije: Danilo Pantić je prosledio loptu Gomešu, ovaj je malo povukao napred, pa predao Holanđaninu, kom je tako ispalom iz vidokruga čuvara ostalo samo da rutinski matira ukrajinskog čuvara mreže Maksima Kovala (13).

I posle Menigovog prvenca u trećem po snazi klupskom UEFA takmičenju jedini preostali srpski predstavnik u Evropi više se pitao za dešavanja na terenu, sve dok nije sam sebi „pucao u noge“. Švedski arbitar je konsultovao video tehnologiju pre nego što je procenio nepromišljeno igranje rukom Siniše Saničanina u 16 metara, a onda svirao penal za goste.

Sedrik Badolo nije hteo da odbije izjednačenje servirano na tacni, Aleksandar Popović se bacio na jednu stranu a vezista iz Burkine Faso pogodio suprotan deo mreže i raširio krila saigračima (22). Tako šokiran, na vrhuncu dominacije, „parni valjak“ se mic po mic povlačio na svoju polovinu terena, a onda je drugi igrač sredine terena, Muhamed Diop, preokrenuo tok susreta.

U samom finišu prvog poluvremena (45+1) Senegalac je neobranjivim šutem sa ivice kaznenog prostora bacio Popovića na zemlju, kaznivši prethodnu lošu reakciju odbrane crno-belih i gubitak lopte u opasnoj zoni. To ga nije zadovoljilo, pa je nedugo zatim ponovo testirao reflekse Partizanovog golmana, a ovaj paradom sprečio uvećanje rivalove rezultatske zalihe.

Bio je ipak tvrdoglavo uporan, pa je već na otvaranju drugog dela utakmice (47) kaznio još jednu lošu intervenciju domaćina, u čijim redovima nije bilo, pre nedelju dana isključenog, defanzivca Igora Vujačića. Još lepšim pogotkom, sada izvan kaznenog prostora, kada je iskosa „zviznuo“ loptu između dvojice momaka u crno-belim dresovima i šutem u bliži ugao opet nadmudrio Popovića.

Morali su puleni Gordana Petrića da krenu na sve ili ništa, ali nisu znali kako sa Šerifom. Nedostajali su im agresivnost, ideja kako da probiju organizovanu i opreznu defanzivu moldavskog tima, iskustvo Natha u osetljivoj organizaciji napada, prava lopta za Gomeša… „Pušteni“ su na rivalov deo terena, ali taj presing nije otvarao puteve ka golu, dok su izabranici Roberta Bordina vodili svoju politiku.

Ili su se dobro kretali i markirali kolege sa suprotne strane „rova“ (pogotovo brzog Dijabatea) ili krali vreme dužim dizanjem posle faula i nameštanjem za izvođenje prekida ili vrebali šansu za kontranapade…  Uglavnom, polazilo im je za rukom da čuvaju 3:2 u ukupnom skoru. Jedan Baždarov lukav šut završio je kao novčić u bunaru, jer je Koval pročitao nameru mladog rezerviste tromog i nepovezanog Partizana.

Nije pomoglo ni uvođenje drugog centarfora, pa je „parni valjak“ ostao duboko ukopan u svojim nedostacima i tenzičnoj atmosferi na tribinama. Bez reprize prošlogodišnjeg plasmana u Ligi konferencije i makar malo belila u još jednoj crnoj sezoni u novijoj istoriji kluba iz Humske. Šestu godinu zaredom bez titule prvaka Srbije, jer i ptice na granama znaju da je dvocifrena prednost Crvene zvezde nedostižna, kao i bez utešne nagrade u nacionalnom Kupu, iz kog su još jesenas brzinski ispali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari