"Bezobrazni" Nikola Jović ne da mira treneru Majamija; Srbin u Holivudu dobio ulogu koja mu pripada 1EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Majami slavio u Los Anđelesu, a reprezentativac Srbije Nikola Jović odigrao je najbolju partiju od početka sezone (110:96).

Imao je važnu ulogu u reprezentaciji Srbije prilikom osvajanja srebra na Mundobasketu.

Očekivalo se da će po povratku u Majami dobiti mnogo veću ulogu u poređenju sa onom iz njegove ruki sezone, međutim trener Erki Spolstra gotovo da nije mario za komentare u kojima je ime Nikole Jovića spominjano u superlativu.

Vremenom je status mladog Srbina bio toliko ugrožen da je morao da ide na novo dokazivanje u Razvojnoj ligi.

Sportista, ne samo po ulozi već i vaspitanju, Jović je na malom uzorku mečeva u Razvojnoj ligi pokazao da je spreman za veliku NBA scenu, strpljivo čekajući momenat kada će uskočiti u ulogu koja mu pripada.

Na Eriku Spolstri je da objasni javnosti zašto je trebalo da iz stroja ispadnu sva moguća rešenja na poziciji krilnog centra, pa da Srbin dobije adekvatnu šansu.

Na gostovanju Lejkersima, Majami nije mogao da računa na Džimija Batlera, Hejvuda Hajsmita, Kejleba Martina i Drua Smita igrače koji, svi redom, mogu da igraju na mestu četvorke, u zavisnosti od taktičkih varijanti stručnog štaba Hita.

U takvoj konstelaciji, Jović je utakmicu započeo u startnoj petorci i za 28 minuta na parketu odigrao je partiju sezone.

Dvadesetogodišnjak rođen u engleskom Lesteru završio je meč sa 15 poena, osam skokova i asistencijom, šutirajući odličnih 3/5 za tri poena.

Bila je to jedna od onih utakmica Majamija u kojima rivale slama timskom igrom.

Čak osmorica igrača meč je završilo sa dvocifrenim košgeterskim učinkom (najefikasniji bio je Tajler Hiro sa 21 poenom), a 110 poena velikan sa Floride ubacio je na čak 30 timskih asistencija.

Nije Jović posle osećaja da je u Holivudu „dotakao zvezde“ mnogo poleteo, naprotiv. Posle utakmice, pokušao je da objasni da i kada ne igra želi da ostvaruje postavljene ciljeve na treninzima.

– Da, teško je. Ali dokle god treniram, napredujem, osećam da može da bude dobro. Čak i kada ne igram, razvijam se. Da igram, verovatno ne bih mogao toliko da treniram – uverava reprezentativac Srbije.

Američki novinari ponovo su Jovića upitali da li je zaista toliko blizak sa Džimijem Batlerom, jednim od najboljih košarkaša u NBA ligi danas, kako se neretko javnosti prezentuje putem društvenih mreža.

– Mnogo mi znači. On mi je kao stariji brat. Znači mnogo za samopouzdanje. Uvek mi govori da treba da verujem u sebe. Znači mi mnogo da treniram sa njim. Jer ako mogu da pogađam preko Batlera, ako mogu da čuvam njega, onda mogu svakoga – jasan je Jović, s obzirom na to da je Batler jedan od najboljih defanzivaca u čitavoj ligi.

Naravno, duel sa Lejkersima bio je samo kap u moru utakmica koje tek slede u nastavku aktuelne sezone.

Jović je u poprilično nezavidnoj poziciji u timu u kojem jedino Bem Adebajo zna svoje mesto, dok većina ostalih igrača, sa ulogama u kojima na terenu provode više od deset minuta, igra od jedinice do četvorke tako da je konkurencija zaista velika.

Joviću ne ide u prilog ni to što je ruki Haime Hakez odmah dobio veliku minutažu koju je maksimalno iskoristio.

Skorašnji student čuvenog UCLA univerziteta može da igra na mestima na kojima se upravo mladi Srbin najbolje snalazi.

– Teško je. Svi se bore za ugovor… Telo sam sigurno razvio. Šut takođe, generalno igru. Još ne znam na kojoj ću poziciji da igram, pa onda radim na svemu. Želim da budem svestran, to pokušavam… Pun sam samopouzdanja. Kada sam stigao mislio sam da će biti lako. Bio sam klinac koji je doživeo neke lude trenutke. Sada se osećam sjajno na terenu, samo čekam priliku. Ne možeš da trčiš pred rudu. Siguran sam da stiži. I onda ću videti gde sam. Onda ću da pomognem timu, da pokažem trenerima da mogu da igram – objasnio je Jović javnosti kako se svo vreme oseća, od početka aktuelne takmičarske godine.

Inače, u poraženom timu Entoni Dejvis bio je najefikasniji sa 29 poena, Ostin Rivs ubacio je 24 dok je Lebron Džejms pružio jednu od slaibjih paritja sa svega 12 poena (9as), šutirajući za tri očajnih 0/6.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari